Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - Gürlek Hafriyat’ın tercihi gücü ve ekonomikliğiyle HİDROMEK
Gürlek Hafriyat’ın tercihi gücü ve ekonomikliğiyle HİDROMEK

Gürlek Hafriyat’ın tercihi gücü ve ekonomikliğiyle HİDROMEK

Hafriyatçılık, ekmeğin tam anlamıyla taştan çıkarıldığı, gerçekten zor bir meslek. Bir gün dağın başında yapayalnız bir rüzgâr santralinin temelini kazarken; ertesi gün şehrin kalabalığının içinde hassas bir kanal kazısı yaparsınız. İşverenin istekleri bitmez. İyi operatör bulmak, olanı da elde etmek kolay olmaz.

Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde bundan 15 yıl önce bu mesleğe adım atan Metin Gürlek ile Kırşehir’deki şantiyelerinde birlikte geçirdiğimiz birkaç saat içerisinde bu zorlukların hemen hepsine şahit olduk. Bununla başa çıkmak hem tecrübe hem de sabır gerektiriyor. Bugüne kadar Türkiye genelinde birçok zorlu projeye imza atan Metin Gürlek ile faaliyetleri ve büyük bir bölümü HİDROMEK’lerden oluşan makine parkı hakkında konuştuk.



Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?

Biz bir aile şirketiyiz ve temel faaliyet alanımız hafriyatçılıktır. Ayrıca nakliyat, hayvancılık ve yapı marketi alanında da yatırımlarımız bulunuyor. Toplam 30 çalışanımızın 20’si hafriyat tarafındadır.

Hafriyatçılığa girişiniz nasıl oldu?

1997’de askerden döndükten sonra babam emekli maaşı ile bana damperli bir kamyon aldı. Gülşehir Belediyesi’ne çalışıyordum. Belediyenin lastikli yükleyicisiyle beraber köylere çalışmaya gidiyorduk. Makinenin kazancının daha iyi olduğunu gördükten sonra bu iş kafama yattı. İlk makinemizi 2001’de aldık. Bir kazıcı yükleyiciydi. Sonra lastikli yükleyiciler, ekskavatörler ve kamyonlar derken bu günlere kadar geldik. Geçen 20 yılda hızlı bir büyüme gerçekleştirdik.



Çalışmalarınız coğrafi anlamda hangi bölgelerde yoğunlaşıyor?

Önceliğimiz yakın çevremiz olan Nevşehir, Kırşehir, Aksaray, Kayseri ve Niğde’de. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin çalışma koşullarını çok iyi bilmediğimiz için oralara pek girmiyoruz. Bunun dışında taşeronu olduğumuz firmalar nerede iş alırlarsa, onlarla birlikte Türkiye’nin hemen her bölgesinde çalışıyoruz.

“200 bin metrekarelik alanda, 55 santimetre derinliğindeki pist betonunu 60 gün içerisinde kırdık, temizledik ve teslim ettik”


Halihazırda devam eden projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?


Şu an bulunduğumuz Kırşehir’de bir termal tesisin kanal işlerini yapıyoruz. Nevşehir’de TOKİ’nin hafriyat çalışmalarına devam ediyoruz. Gülşehir genelinde süren genel hafriyat ve yıkım işlerimiz oluyor. Ayrıca Bodrum Havalimanı’nda Gena İnşaat firmasının hafriyat taşeronu olarak çalışıyoruz. 200 bin metrekarelik alanda, 55 santimetre derinliğindeki pist betonunu 60 gün içerisinde kırdık, temizledik ve teslim ettik. Bunun dışında, Mersin Silifke’de Suryapı firmasının rüzgâr enerji santrali hafriyatını da gerçekleştirdik.



Makine parkınızda hangi araçlar bulunuyor?

Parkımızdaki ekskavatör ve kazıcı yükleyicilerin tamamı HİDROMEK’tir. 1 adet HMK 220 LC, 2 adet HMK 300 LC ve 2 adet HMK 370 LC HD paletli ekskavatörümüz ile birlikte 2 adet HMK 102S kazıcı yükleyicimiz var. Ayrıca 2 adet lastikli yükleyicimiz de bulunuyor.

Bir iş makinesinden beklentiniz nedir?


Öncelikle makinemin kesintisiz bir şekilde çalışması gerekiyor. Bunun için servis ve yedek parça desteği çok önemli. Sonrasında ekonomik olması şart. Bakımlarının uygun maliyetli olması lazım. Biz çalıştığımız her işte yakıtı kendimiz temin ediyoruz. Dolayısıyla yakıt tüketiminin de performanstan taviz vermemek kaydıyla muadillerine kıyasla daha az olmasını bekleriz.

Neden HİDROMEK’i tercih ediyorsunuz?

HİDROMEK ile ilk olarak 2012 yılında çalışmaya başladık. Satış yetkililerinin ısrarlı ve samimi yaklaşımları, bizi ilk HİDROMEK kazıcı yükleyicimizi almaya ikna etti. Bu makineleri bizim mühendislerimiz geliştiriyor ve memleketimizde üretiliyor. Sonuçta paramız ülkemizde kalmış oluyor. Ayrıca önemli olan diğer bir konu da kendini geliştirmektir. HİDROMEK yeni modelleriyle birlikte öncekilerde yaşanan sorunları giderdiği gibi birçok yeni avantaj da sunuyor.



“Nevşehir’de iki hafriyatçı daha bizden sonra HİDROMEK aldı”


Biz makinelerimizi oldukça yoğun şekilde, neredeyse durdurmadan çalıştırırız. 19 bin saati bulan makinelerimiz var. Bugüne kadar işimizi uzun süre aksatacak ciddi bir sorun yaşamadık. Gerek performans gerekse ekonomik anlamda da memnunuz. Operatörlerimiz de HİDROMEK’lerin kullanım kolaylığını ve konforunu beğeniyorlar. Makinelerimizin sökü ve kırıcıdaki performansını gördükten sonra Nevşehir’de iki hafriyatçı daha bizden sonra HİDROMEK aldı.

Yakıt tüketimi nasıl?

Şöyle bir örnek de verebilirim. İzmir Kınık’ta Kayserili bir hafriyatçı arkadaşımızla birlikte bir TOKİ çalışması yaptık. Bizim 37 tonluk HMK 370’ün yanında onların 47 tonluk başka marka bir makinesi çalıştı. Aynı performansta çalışmamıza rağmen o günde 500 litre yakarken biz 250 litre yaktık. Bunu 100 gün boyunca birlikte test ettik.

Makinelerinizi ne kadar sıklıkla yenilersiniz?


Makinelerimizi diğer birçok hafriyatçıdan yoğun bir şekilde çalıştırıyoruz. Bundan dolayı çalışma saatleri çabuk yükseliyor. Bir makine aldıktan sonra 3 yıl kendi borcuna, sonra sahibine çalışır. Dolayısıyla biz de bakım ve kontrollerini düzenli olarak yaparak, dikkatli şekilde kullanarak mümkün olduğunca uzun süreler verim almaya çalışıyoruz. Yenileme süremiz ortalama 5 ila 7 yıl arasındadır. Makinenin ikinci elde fazla değer kaybetmemesi de önemli elbette. HİDROMEK bu açıdan da avantajlı.



İnşaat sektöründeki gelişmeler sizi nasıl etkiliyor?


Hem memleketin ekonomik durumu hem de kış aylarında olmamızdan dolayı inşaat sektöründe yüzde 50’ye yakın bir kayıp var. Bu sıkıntılar elbette bize de yansıyor. Ancak bugüne kadar kazandıklarımıza sayıp, sabredeceğiz. 2000’lere kadar memlekette fazla bir iş yoktu. Sonrasında devletimiz bugünlere kadar inşaat ve altyapı anlamında ciddi yatırımlar yaptı. Otobanlar, TOKİ, DSİ, enerji santralleri, vb. ciddi bir iş patlaması oldu. Bu yüzden biz de dahil borçlu olmayan firma yok.

Ancak birlikte çalıştığımız müteahhitlere iş kalitesi ve ödeme koşulları anlamında avantaj sağladığımız için daha çok tercih ediliyoruz. 23 yıllık ticari hayatımız boyunca çalıştığımız hiçbir firmadan akaryakıt almamışızdır. Bayiliğimiz var ve akaryakıtı tamamen kendi bünyemizde sağlıyoruz.



Nuri Yalçın – HMK 220 LC operatörü

2014 model makinemizi geldiğinden bu yana ben kullanıyorum. 9 bin saati geçti. Bu makinenin yürüdüğü kadar başka hiçbir makine yürümemiştir herhalde. Kanal kazısı, hafriyat, direk dikme gibi klasik işlerin yanı sıra, dağın başında yol olmayan yerlerde yüksek gerilim hattı inşaatlarında da çalıştım. Bugüne kadar önemli bir arızası olmadı. Sınıfına göre gayet güçlü. Şehir içinde çalışırken de seriliği ve kibarlığıyla her yere kedi gibi giriyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina