Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Hunutlu Termik Santrali Borusan Cat’e emanet
Hunutlu Termik Santrali Borusan Cat’e emanet

Yol yapımı ve madencilik alanında yılların tecrübesine sahip olan Adana merkezli Canoğulları İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti, saha düzenleme işini üstlendiği termik santrali projesi için adeta sıfırdan bir makine parkı kurdu. Dozer, greyder, ekskavatör ve silindirlerden oluşan bu makineler Borusan Cat güvencesi ile firmaya kiralandı.
 
Bereketli toprakları ve coğrafi konumuyla göç merkezleri arasında yer alan ve 2 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Adana, aynı zamanda yatırımcıları bekleyen ve farklı endüstri kollarında daha da büyümeyi isteyen bir kent. Son dönemlerde dev şirketlerin petrokimya ve enerji gibi sanayi kollarında çeşitli anlaşma ve yatırımlarla gündeme gelmesi, kentin jeopolitik konumu açısından da oldukça önemli.

Bu yatırımlardan birisi de Çinli enerji şirketi Shanghai Electric Power ile Türkiye'deki bağlı ortaklığı Emba Elektrik Üretim A.Ş. tarafından, Yumurtalık Sugözü'nde kurulacak Hunutlu Termik Santrali oldu. Doğaya ve çevreye zarar vermeyen yeni nesil bir teknoloji ile yapılacak olan 1320 MW'lık termik santralin ilk ünitesi hizmete girdiğinde, yılda yaklaşık 6 milyar kilowatt elektrik üreteceği tahmin ediliyor.



Santral sahası usta ellerde

Projenin saha düzenleme işlerini ise geçtiğimiz Temmuz ayında çalışmalarına başlayan Canoğulları İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti almıştı. Adana’nın önde gelen kuruluşlarından olan şirket, 60 yılı aşan sektörel geçmişiyle Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yol ve madencilik işleri konularında çalışmalar gerçekleştirmesiyle biliniyor. Karayolları, Devlet Su İşleri, demiryolları, belediyeler ve özel şirketler gibi kuruluşlara agrega üretimi, yol yapımı, dolgu işleri, kaya temini ve nakli gibi operasyonlar gerçekleştiren Canoğulları, üstlendiği yeni projesi için de yoğun bir faaliyet içerisinde bulunuyor.

Teknolojinin getirdikleri 

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Can, projenin sahibi olan Shanghai Elektrik Şirketi’nin oldukça titiz davrandığını, saha düzenleme işini üstlenecek firmanın personel, makine parkı ve çalışma biçimleri gibi pek çok kriteri detaylı analizlerden geçirdiğini belirtiyor. Çinli yöneticilerin iş konusundaki bu hassasiyetlerini, teknik olarak titizlikle takip ettiklerini ifade eden Erhan Can, “Eskiden 400-500 bin metreküplük işleri 1 yılda yaparken, günümüzde aylık 1 milyon metreküp  hacimler yapar hale geldik. Teknoloji bizi bu noktalara getirdi” ifadesiyle de makine gücünün ulaştığı noktayı ve artan üretim gücünü vurguluyor.



Yeni proje için yeni makine yatırımı

400’ü aşkın çalışanı bulunan firma, yeni projeye göre personel ve makine ekipman yatırımına da önem veriyor. Termik santrali projesi için 37 adet iş makinesi ve vardiyalı çalışmaları nedeniyle 7 adet aydınlatma kulesi kiralayan, bir adet de ekskavatör satın alan Canoğulları, marka tercihini Borusan Cat’ ten yana kullandı. Biz de şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Can ile santral projesini ve Borusan Cat yatırımlarını konuştuk: 
 
Canoğulları olarak projeye nasıl dahil oldunuz?


Hunutlu Termik Santrali İhalesi, uzun yıllar Adana’da konuşulan bir konuydu. Çin devletine bağlı olan Shanghai Electric Power ile Emba Elektrik Şirketi’nin ortaklığıyla hayata geçen bu projede yer alıyoruz. İşin ihalesi sürecinde Çin heyeti, biz ve bizim gibi firmalarla çeşitli görüşmelerde bulundu. 4 ay civarı bir süre boyunca saha düzenleme işini almak isteyen şirketler incelendi. Canoğulları olarak biz de kendilerine ne tür iş makineleri ile kendilerine nasıl katkı yapabileceğimize dair detaylı sunumlar hazırladık. Neticede Çinli yöneticiler en uygun fiyat veren firmayı değil, işi en iyi yapabilecek olan şirkete saha düzenleme çalışmalarını vererek bizi seçtiler.



Tercih edilme nedeniniz neydi?

Önceki projelerde ortaya koyduğumuz başarılı çalışmalar, tüm taahhüt projelerimizi zamanında bitirmiş olmamız, deneyimli bir ekibimizin olması, makine-kamyon parkımızda dışarıdan taşeron kullanmamamız, gerek kendi makine parkımız gerekse de kiraladığımız filomuza ait makine-kamyon parkımızı  uzman operatör ve şoförlerimizin kullanması gibi unsurlar tercih edilmemizi sağladı. Biz de Temmuz ayı itibariyle start vererek çalışmalara başladık.

Proje alanı hakkında kısaca bilgi verebilirmisiniz? 

Faaliyetlerimiz kapsamında Yumurtalık bölgesi, Sugözü Köyü’ne yakın bölgedeki 700.000 bin metrekarelik bir alanı, deniz seviyesinde 80 m. kotundan 60 m. kotuna düzenliyoruz. Sahada, Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Fırat Can’ın öncülüğünde; inşaat, jeoloji, harita, maden bilgisayar  ve makine mühendislerinden oluşan 12 kişilik mühendis ekibimiz var. 3 milyon 600 bin metreküp dolgu malzemesi ve aynı miktarda kazı alanımız bulunuyor. Kazılar devam ederken bir yandan da dolguyu aynı sahada sürdürüyoruz ve bu miktarın yüzde 50’sini an itibariyle tamamlamış durumdayız. Jeolojik yapı olarak alt kotlara inildikçe değişkenlik gösteren zorlu bir arazide çalışıyor, doğal kum ve kil taşları ile karşılaşıyoruz. Filomuza kattığımız makinelerimizin gücü yardımıyla kazı işlerimizi başarıyla sürdürmekteyiz.



Özellikle kullandığımız vibro riper kırıcılar, malzemeye keski gibi girip çatlatmasıyla işimizi kolaylaştırıyor. Ancak killi zeminin yağışlarda kaygan hale gelmesi ise yağmurlu havalarda işimizi zorlaştıran diğer bir etken. Bölgesel iklimin avantajını da kullanarak işlerimizde hızlı bir şekilde ilerliyor ve yıl sonuna kadar çalışmamızı bitirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca çevre hassasiyeti ile birlikte iş güvenliğine de özen gösteren bir firmayız. Öyle ki 26 metreküp dampere sahip kamyonlarımıza maksimum 18 metreküp yükleme yapıyor ve araçlarda oluşabilecek riskleri  ortadan kaldırıyoruz.

Bu proje için makine-kamyon parkınıza nasıl bir takviye gerçekleştirdiniz?

Çalışma öncesi bünyemizde çeşitli markalardan ekskavatör ve yükleyiciler bulunuyordu. Yeni proje için bunlara ilaveten yeni makine ve kamyon tedariği gerçekleştirmek istedik. Bu doğrultuda 40 adet kamyon satın aldık ve iş makinelerinde ise ciddi oranda kiralamaya yöneldik. Borusan Cat ile de anlaşma sağlayarak Cat D8T ve D7E modellerinden oluşan toplam 7 dozer, Cat 349D2 ve 336D2 model toplam 13 adet ekskavatör, Cat 120M, 140M ve 2 adet 12M modellerinde 4 adet greyder ile CS54, CS64 ve CS78 model toplam 13 adet silindiri 6 aylık süre için kiraladık. Ayrıca yine Borusan Cat’tan 7 adet aydınlatma kulesini bu kiralamaya dahil ettik. Mevcut taş ocağımız için de Cat 336D2 ekskavatör satın alımı gerçekleştirdik.



“Cat markasını kullanıyor oluşumuzla birlikte ürünlerden ve Borusan Cat’in sunduğu destekten duyduğumuz memnuniyet etkili oldu”


Borusan Cat’ı tercih etme süreci nasıl gelişti? 

Proje kapsamında pek çok markadan teklif aldık. Bunların içerisinden kurumsal olanları tercih ederek seçim sürecine girdik. Sahanın genişliğine, koşullarına ve çalıştırabileceğimiz kamyonların tonajına uygun çalışabilecek makinelerin olmasına özen gösterdik. Önceleri iki farklı markadan alım yapma düşüncemiz vardı. Fakat tek bir markanın daha avantajlı olacağına karar vererek Cat’i tercih ettik. Bu tercihte, markayı kullanıyor oluşumuzla birlikte ürünlerden ve Borusan Cat’in sunduğu destekten duyduğumuz memnuniyet etkili oldu. 

Gelinen noktada bu memnuniyet sürüyor mu? Yeni makinelerinizden memnun musunuz?

Öncelikle Borusan Cat’tan kiraladıklarımız büyük oranda sıfıra yakın makinelerden oluşuyor. D8T ve D7E dozerler gereken gücü bize sağlıyor ve çalıştığı malzemelerde hiç sorun çıkartmıyor. Ayrıca dozerlerimizin birinde demo amaçlı SITECH-Eurasia kontrol sistemi var. Çalışmalarımızın bu sistemle daha verimli hale geldiğini de demoyla görmüş olduk.



Daha önce aldığımız ve Ceyhan’daki Taş ocağımızda da çalışan Cat ekskavatörlerden memnunduk. Aynı şekilde santraldeki çalışmalarda da bu memnuniyeti sürdürüyoruz. Joystickli greyderlere ise çalışanlarımız kısa sürede adapte oldular. Silindirlerimizin sıkıştırma değerleri istediğimiz oranlarda. Tüm bu makineler dışında, halihazırda filomuzda yer alan Cat 966H yükleyiciyi de projemizde çalıştırıyoruz. Hızlı hareket etmesiyle operatörlere avantaj sağlayan yükleyicimiz, kamyon ve iş makinelerinin güvenliği için saha kenarlarına set yapıyor. Ayrıca operatörlerimiz de makinelerden memnun. Bildiklerinin dışında bir makineyle karşılaşınca yadırgayabilen operatörlerimiz, Cat’a kolay adapte oluyorlar.

Borusan Cat’tan nasıl biz hizmet ve satış sonrası desteği görüyorsunuz?

Bugüne kadarki çalışmalarımızda en ufak bir aksama görmedik. En küçük bir arızada derhal ekipler müdahale ediyor. Adana bölgesinde Borusan Cat’in çok iyi bir satış sonrası yapılanması var ve gereken hassasiyet gösteriliyor. Bizim ekibimizle de iyi koordine oluyorlar. Hatta Çin’de sahadaki makine arızalarında günlerce beklemeye alışık olan Çinli yönetici ve çalışanlar, Borusan Cat ekibinin saatlerle ifade edilebilen kısalıktaki müdahaleleri karşısında şaşırıyorlar. Ayrıca bazı tecrübeli operatörlerimiz, makinelerin çok büyük bir kısmına hâkim olsalar da mutlaka kavrayamadıkları birkaç unsurla karşılaşabiliyor. İşte bu noktada Borusan Cat’in ekibimize verdikleri eğitimler de yarar sağladı. 



“Benim gözümde hem kiralama hem de satın almada ilk sırada Borusan Cat vardır”


Son olarak kiralama sizin için nasıl bir iş modeli?

Sektör içerisinde önceki yıllarda, kendi makine parkımız olsun düşüncesiyle satın almalar çok yapılırdı. Bu alım yapılırken de işin süresine bakılmazdı. Teknolojinin gelişimi ve iş sürelerinin daha da kısalmasıyla alışkanlıklar değişmeye başladı. Dolayısıyla 2 yıla kadar olan işlerde kiralama avantajlı hale geldi. Bununla birlikte doğru makineyi doğru şirketten kiralamak çok önemli. Bu noktada Borusan Cat ekibini çok başarılı buluyorum. Benim gözümde hem kiralama hem de satın almada ilk sırada Borusan Cat vardır diyebiliyorum.  



Canoğulları Makine İkmal ve Lojistik Müdürü İlker Eker:
“Makineler beklediğimizden daha iyi”

“Proje öncesinde 25’e yakın olan makine sayımız 60’a ve 30’a yakın olan kamyon parkımızdaki araç  sayısı da 70’e çıktı. Sahadaki makinelerimizin tipine ve yaptığı işlere göre aylık ortalama 400 ila 500 saat arasında çalışma süreleri bulunuyor. Kamyonlarımız da maksimum 700 metrelik mesafede sefer yapıyorlar. Cat 349’lar, 3,2 metreküp kovaya sahipken, 336larda da 2,4 metreküplük kapasitede kovalar  bulunuyor. Bu makineler 26 metreküp hacme sahip kamyon damperlerin 18 metreküpünü dolduruyor. Çevre ve çalışan güvenliği için bu sistemi uygun görüyoruz. Toplamda ise Borusan Cat’tan kiraladığımız iş makinelerinin beklediğimizden daha iyi çalıştıklarını söyleyebilirim.”



Borusan Cat Madencilik, Mermer ve Taş Ocakları Satış Danışmanı
Natık Ertan Atakay:

“Adana Bölge olarak Konya, Kayseri, Mersin, Gaziantep, Maraş ve Hatay arasında kalan 12 ilin sorumluluğunu üstleniyoruz. Bölgemizde ağırlık hafriyat grubu olmasıyla birlikte az sayıda taş ocağı ve maden müşterileri yer alıyor. Ayrıca Karayolları ve DSİ’den iş alan müteahhit müşterilerimiz de olabiliyor. Bölgemizde bazı yol projeleri ve Çukurova Havalimanı İnşaatı dışında büyük çaplı proje sayısı az. Dolayısıyla yapılan yatırımları değerli görüyoruz.

Canoğulları’nın bu önemli projede Borusan Cat olarak bizi tercih etmesinden çok memnunuz. Projenin onaylanmasının ardından birkaç ay Çin tarafından bekletilmesine rağmen elimizi taşın altına koyarak makinelerimizi kendileri için rezerve ettik. Oluşturduğumuz bu hizmet ve güven neticesinde de ciddi sayıda makineyi kendilerine 6 aylık süre için kiraladık.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina