Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - TürkTraktör 2018’de traktör ihracatını yüzde 21 artırdı
TürkTraktör 2018’de traktör ihracatını yüzde 21 artırdı

TürkTraktör 2018’de traktör ihracatını yüzde 21 artırdı 

Bu yıl kuruluşunun 65. yılını kutlayan TürkTraktör, 2018 yılına ait traktör grubu finansal sonuçlarını şirketin yeni Genel Müdürü Aykut Özüner ve Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Canbeyli aracılığıyla açıkladı. 

İstanbul’da düzenlenen toplantıyla 2018 yılını değerlendiren TürkTraktör, zorlu pazar koşullarına rağmen 2018 yılında toplam 34 bin 114 adet traktör ve 30 bin 914 adet motor ürettiğini açıkladı. Şirket bu sonuçlara göre, 2018’de Türkiye’nin toplam traktör üretiminin %72’sini tek başına gerçekleştirmiş oldu. Ayrıca verilen bilgilerde yıl boyunca yurt içinde toplam 17 bin 655 adet traktör satışı yaparak, pazardaki kesintisiz liderliğini 12. yılına taşımayı başardığı da belirtildi.



İhracat başarısı

TürkTraktör’ün yurt dışı satışları ise 2018 yılında %21 oranında artarak 14 bin 502 adede yükseldi. Buna göre TürkTraktör, hem son yılların en yüksek ihracat rakamına ulaştı hem de Türkiye’nin toplam traktör ihracatının %91’ini tek başına gerçekleştirdi.  Şirket, 2018 senesini 3 milyar 909 milyon TL toplam ciro ile kapatırken, şirketin yurt dışı cirosu ise %68 artarak 1 milyar 893 milyon oldu.  Şirket yurt dışı cirosunda elde ettiği bu sonuçla yeni bir rekora imzasını attı.

TürkTraktör’ün 2018’deki brüt kârı 717 milyon TL, brüt kâr marjı %18,3 olarak gerçekleşirken, faaliyet kârı 411 milyon TL ve FAVÖK tutarı 498 milyon TL oldu. Şirketin faaliyet kâr marjı ve FAVÖK marjı ise sırası ile %10,5 ve %12,7 olarak gerçekleşti. TürkTraktör’ün net kârı ise 240 milyon TL olarak kaydedildi.

Aykut Özüner: "Türkiye’nin toplam traktör üretiminin %72’sini tek başımıza gerçekleştirdik."

TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner, 65 yıllık köklü geçmişiyle TürkTraktörün tarıma yön veren öncü bir şirket olduğunu vurgulayarak, “Son 32 senede, pazarda 20 kez lider olmayı başaran şirketimiz, 2018 yılındaki çalışmalarıyla da Türkiye traktör pazarındaki kesintisiz liderliğini 12. yılına taşıdı. Yıl boyunca bantlarımızdan inen 34 bin 114 adet traktör ile Türkiye’nin toplam traktör üretiminin %72’sini tek başımıza gerçekleştirdik. Bugün 130’dan fazla ülkede ürünlerimiz kullanılıyor. 2018 yılında bir önceki yıla göre traktör ihracatımızı %21 oranında arttırarak son yılların en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık ve Türkiye’nin toplam traktör ihracatının %91’ini tek başımıza gerçekleştirdik.” açıklamalarını yaptı.



Özüner ayrıca TürkTraktör’ün sektöre ve çiftçilere sağladığı diğer katkıları da sıralayarak Ar-Ge’ye yatırım yapan, çiftçilerin dijital tarıma adapte olması için çalışan, finansman kolaylığının sağlanması için bayiler üzerinden finans kanalları yaratıp kasko ve sigorta hizmetleri için özel bir platform oluşturan bir şirket olduğunu vurguladı.



Kazıcı-yükleyici üretimi halen gündemde 

2018 yılında TürkTraktör yönetimince Türkiye’de kazıcı-yükleyici üretebileceklerine dair yapılan açıklamanın hatırlatılması üzerine yanıt veren Özüner, “CNH Industrial’ın tarım grubu kadar diğer önemli bir uzmanlığı ise iş ve inşaat makineleri. Biz de TürkTraktör olarak Case ve New Holland markalı iş makinelerini pazara sunuyoruz. Kazıcı-yükleyici, traktör kökenli bir makine ve bizim traktör üretiminde 65 yıllık birikimimiz var. Geçtiğimiz yıl TürkTraktör yönetimi tarafından yapılan Türkiye’de kazıcı-yükleyici üretimi fikri geçerliliğini koruyor. Bununla birlikte inşaat sektörünün durağanlığından iş makineleri sektörü de etkilendi. Dolayısıyla sadece doğru zamanı bekliyoruz diyebilirim.” şeklinde konuştu.



Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina