Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2016
İş Makinası - 160 metreküp saat kapasiteli yeni nesil Betonstar H47-5RZ beton pompasının ilk kullanıcısı Albayrak Beton
160 metreküp saat kapasiteli yeni nesil Betonstar H47-5RZ beton pompasının ilk kullanıcısı Albayrak Beton

Türkiye’de yüzde 100 yerli sermayeye sahip tek beton pompası üreticisi konumunda bulunan Betonstar, dünya markası olma yolunda her geçen gün kayda değer bir mesafe kat ediyor. Teknik ve teknolojik anlamda yenilenme sürecine giren firma, 47 metre erişim mesafesine sahip yeni H47-5RZ 160 metreküp beton pompasının ilk teslimatını Albayrak Beton’a gerçekleştirdi.

Yaşanan bu değişimin sinyallerini Şubat ayında Ankara’da düzenlenen Beton Fuarı’nda veren Betonstar, tamamen farklı bir konseptle fuara katılarak H47-5RZ’yi ilk kez sergilemişti. H47-5RZ’nin teslimatı sırasında Betonstar Ar-Ge Direktörü Bora Demirtaş ve Ar-Ge Müdürü Mümin Saban da hazır bulunarak makinenin performansını şantiyedeki çalışma sırasında yakından inceledi.

Betonstar Ar-Ge Direktörü Bora Demirtaş ile Betonstar Ar-Ge Müdürü Mümin Saban

Betonstar’da yaşanan yenilenme süreci hakkında konuşan Bora Demirtaş, dünya standartlarında makineler üretmek adına Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Diken’in talebi doğrultusunda 2,5 yıl önce Ar-Ge ekibi oluşturduklarını belirtti. Demirtaş, “TÜBİTAK ve üniversite desteklerini de yanımıza aldık. Geçen 2,5 yıl içinde piyasanın eksiği olarak tespit ettiğimiz yeni nesil H40-5RZ ve H47-5RZ pompalarımızı ürettik. H40-5RZ ülkemizde 3 akslı kamyon üzerine monte edilebilen TUV regülasyonlarına tam uygun tek pompadır. H47-5RZ ise yine ülkemizde regülasyonlara uygun tek pompadır. Ar-Ge, üretim ve satışı iç içe olan tek firmayız.” dedi.

Beton silindirlerinin çapları genişletilerek saatte 160 metreküp kapasiteye ulaşıldı

Pazardaki beton pompalarının belli bir beton basıncına sahip olduğunun altını çizen Demirtaş, yeni H47-5RZ’deki yenilikleri şu sözlerle detaylandırdı: “Piyasada çok ilgi gören H40-5RZ’nin ardından onunla aynı güce sahip fakat saatte 160 metreküp beton basma kapasitesi bulunan bir makine ürettik. Bu konuda birçok teknik derinlik bulunuyor. Hidrolik pompanın kapasitesini artırdığınızda daha fazla beton basabilirsiniz fakat bomun yapısı makinenin çalışması esnasında yön değiştirme yapar. Makinelerimizde dakikada 26 strok, normal bir rakam. Hidrolik pompanın kapasitesini yükseltip hızı artırdığımızda 160 metreküp elde edebilmek için 31-32 stroklara yükselmemiz gerek. Bu da bomun salınımını artırarak tam kapasiteyle beton basmayı zorlaştırıyor. Biz de darbe sayısını korumak için ve bomun rezonansa uğramaması için beton silindirlerinin çaplarını değiştirerek 160 metreküp kapasiteye ulaştık. Özellikle kütle betonlarında metreküp başına düşen yakıt tüketimi de azalacak. ”

Silindir çapları dışında kazan grubu ve aşınma plakaları gibi bölümlerde de değişiklikler bulunduğunu belirten Bora Demirtaş, Türkiye’de genellikle 140 metreküp kapasite ortalamalı makinelerin olduğu bilgisini vererek yurt dışında üretilen makinelerde 160 metreküp kapasiteye çıkmak için debi artışı yoluna başvurulduğunu sözlerine ekledi.

“Daha yüksek kapasiteye sahip, daha hafif ve stabil bir makine ürettik”

H47-5RZ’nin çelik konstrüksiyonunda hafifletmeler olduğunu kaydeden Ar-Ge Müdürü Mümin Saban, makinenin birçok muadiline kıyasla son derece hafif ve stabil bir pompa olduğu vurgusunu yaptı. Pompaların hafif olarak dizayn edilebildiğine fakat stabilite olmadığı sürece ciddi problemlere neden olabileceğine işaret eden Saban, konstrüksiyon tarafında yaşanan yenilikleri şu sözlerle anlattı: “H47-5RZ ve H40-5RZ pompa imalatında kullanılan malzemelerin derecesi yükseltilerek bu başarı yakalandı. Öncelikle bilgisayar testlerinden geçmesi sağlandı. Prototipler üretilerek ağır saha testlerinden geçirildi. Strenx 900 ve 960 ürünlerini kullanmamız, bize makineyi hafifletme imkânı sundu. Böylece daha yüksek kapasiteye sahip daha hafif ve stabil bir makine ürettik. Ayrıca beton sektöründe faaliyet gösteren firmaların iyi bildiği kantar problemini de ortadan kaldırdık. Çünkü aracın kantar ağırlıkları elimizde, herhangi bir sorunu bulunmuyor. Beton grubunda da kapasiteyi artırmak ve rezonanstan uzaklaşmak adına TÜBİTAK ve üniversitelerle olan iş birliklerimiz devam ediyor.”

Smartstar sayesinde makinenin tüm verilerine erişilecek

Makinede X ayak açılım sistemi bulunduğuna değinen Mümin Saban, bu sayede daha fazla öne doğru açılım sağladığını ve dar alanlarda stabilite açısından avantajlı olduğunu kaydetti. Makinenin yaklaşık 2 yıllık bir sürecin ürünü olduğunu dile getiren Saban, hâlihazırda çalıştıkları projeler hakkında şunları söyledi: “58 metre erişim mesafesine sahip makine üzerinde çalışmalarımız sürüyor. 58 metre pompamızı toplam 41 ton üzerinden değerlendiriyoruz. Denge konusunda da bir emniyet sistemi geliştiriyoruz. Böylece araç, güvenli bölgeleri tespit ederek o bölgelerde çalışma olanağı sağlayacak. Ayrıca geliştirdiğimiz Smartstar akıllı pompa sistemi, tüm modellerde opsiyonel olarak sunulacak. Sistem, makinenin tüm verilerini elde etmemizi sağlayacak. Sene sonuna kadar 20-25 adet H47-5RZ satışına ulaşacağımız net olarak görünüyor. Pompalarımıza beklentinin üzerinde bir talep var. Fabrikamız, neredeyse H40-5RZ ve H47-5RZ üzerine yoğunlaşmış durumda.”

Albayrak Beton’un makine alımları devam edecek

H47-5RZ’nin 160metreküp versiyonunun ilk kullanıcısı İstanbul merkezli Albayrak Beton, genellikle İstanbul Anadolu yakasında hizmet veriyor. Yaklaşık 1,5 milyon metreküp beton üretimi gerçekleştiren firmanın 4 adet beton santrali tesisi bulunuyor. Bu sene içerisinde ise 2 veya 3 adet proje tesisinin devreye girmesi planlanıyor. Firma bünyesinde yaklaşık 60 adet mikser, 15 adet beton pompası bulunduğunu belirten Albayrak Beton Yöneticisi Erdal Albayrak, İstanbul’da yüksek katların önem kazanması nedeniyle pompa grubunda 47-56 metre arasındaki makinelere ağırlık verdiklerini söyledi. Betonstar ile iş birliklerinin eskiye dayandığına değinen Albayrak, “Parkımızda 1 adet H40-5RZ, 1 adet H47-5RZ bulunuyor. Ayrıca 3 adet H52-6RZ alımı yapacağız. Yenileyeceğimiz makinelerle birlikte sene sonuna kadar 12-13 makineye ulaşmayı tahmin ediyoruz.” dedi.

Albayrak Beton Yöneticisi Erdal Albayrak

“Betonstar’a kurulduğu günden beri güvenimiz tam”

Betonstar’a kurulduğu günden beri güvenlerinin tam olduğunu ifade eden Albayrak, makinelerde teknik desteğin çok önemli olduğunu hatırlatarak “Ürün çok kaliteli olabilir, sorun da çıkarabilir fakat kısa zamanda müdahale edilmesi çok önemli. Bir şantiyede beton pompasının durması, betonun bozulması ve inşaatın kalitesinin düşmesi demektir. Dolayısıyla hızlı bir şekilde çözüm üretilmeli. Biz Betonstar’da bunu rahatlıkla görüyoruz. Ayrıca yerli üretici olması da bizi cezbediyor.” diye konuştu.

H47-5RZ’nin beton dökümü esnasında çok rahat çalıştığını gördüklerini kaydeden Erdal Albayrak, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Gördüklerimizi operatör arkadaşımız da teyit ederek farklı bir markayla kıyaslanmayacak derecede olduğunu söyledi. Sonuçta tüm makineler beton döküyor fakat salınımın çok düşük olması hem operatörü hem de inşaatçıyı rahatlatıyor. Operatörlerimizden de olumlu dönüş aldıktan sonra içimiz gayet rahat.”

Röportaj Forum Makina dergisi Haziran 2016 sayısında yayımlanmıştır...

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina