Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - 1915 Çanakkale Köprüsü’ne kule temel betonu atıldı
1915 Çanakkale Köprüsü’ne kule temel betonu atıldı

İki kule arasında sahip olduğu 2.023 metrelik açıklık ile tamamlandığında dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını alacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 18 Mart 2017 tarihinde temel betonu atıldı ve Asya Yakası’nda kule ayaklarının yerleşeceği deniz tabanına ilk kazık çakıldı.

Yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarılan ve 2017 yılında Türk ve Güney Koreli firmalardan oluşan Daelim-Limak- SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklifi ile kazanılan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nin, cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te tamamlanarak açılması hedefleniyor.

Projenin kredisinin yüzde 70’i yabancı finans kuruluşlarından
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’ne ağırlıklı bölümü yabancı finans kurumları ve bankalardan olmak üzere 2 milyar 265 milyon Euro tutarında finansman sağlandı. 10 farklı ülkeden toplam 24 banka ve finans kuruluşunun verdiği kredi miktarının 1 milyar 582 milyon Euro’ya ulaştığı belirtiliyor. Kredinin 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadesi bulunduğu ifade edildi.

Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, İngiltere, Danimarka ve Türkiye'nin aralarında bulunduğu ülkelerin finansal kurumlarının projeye yoğun ilgi göstermesi sayesinde, ihtiyaç duyulan kredinin 1,5 katı tutarında (3,6 milyar Euro) kredi limiti tahsis edildiği vurgulanıyor. Ayrıca, Koreli ihracat kredi destek kuruluşları ‘KEXIM’ ve ‘KSURE’, 1 milyar Euro tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye’de bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketine imza attılar.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar

•Kule keson temellerinin 1. aşamasının imal edileceği kuru havuz çalışmaları tamamlanmış olup, kule temeli keson imalatı donatı çalışmalarına başlandı.

•Gerek asma köprüde gerekse de otoyol güzergahında proje çalışmaları devam ediyor.

•Kamulaştırma çalışmalarına 19.12.2017 tarihinde başlandı ve çalışmalar sürüyor.

•1915 Çanakkale Köprüsü kule kesonlarının oturacağı konumlarda deniz dibi tarama çalışmaları tamamlandı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina