Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - 2017'den akılda kalanlar
2017'den akılda kalanlar

İş ve inşaat makineleri sektörü için 2017 yılı nasıl geçti? Sektörünün nabzını tutan Forum Makina ailesi olarak, 2017 yılının panoramasını çizdik.

Tekno Asfalt 2016 yılında da sektör lideri oldu
2007 yılından bu yana Türkiye asfalt sektörünün lideri olan Tekno Asfalt, 2016 yılında satışını gerçekleştirmiş olduğu toplam 14 adet Benninghoven asfalt plenti ile liderliğini sürdürdü ve 2017 yılına Bayburt Grup’a yapılan 4 adetlik rekor bir satışla başladı.

ELS Lift, İMDER üyeleri arasına katıldı
ELSİSAN Şirketler Grubu bünyesinde personel yükseltici lift markası olan ve 2010’dan beri sektörde faaliyet gösteren ELS Lift, İMDER (Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği) üyesi oldu.

Ascendum Makina, Terex kamyonlarının Türkiye distribütörünü üstlendi
Avrasya bölgesinde uzun vadeli büyümenin güçlü bir altyapısını oluşturmak isteyen Terex Trucks, Türkiye operasyonları için Ascendum Makina’yı tercih etti.

JCB, 2017’yi 142 milyon Dolarlık tarihi siparişle karşıladı
Birleşik Devletler Ordusu ile, uçak ve nakliye konteynerlerinin yüklenmesi ve boşaltılması gibi dünya çapındaki uygulamalar için 1.600’den fazla teleskobik yükleyici anlaşması gerçekleştiren JCB, 2017’ye 71 yıllık tarihinde tek kalemde en büyük siparişlerinden birini alarak girdi.

Borusan Makina’nın yeni İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın oldu
2017 yılına yepyeni bir organizasyon yapısı ve yeni atamalarla başlayan Borusan Makina’nın İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın olurken, şirketin İcra Kurulu Üyeleri ve üyelerin sorumluluk alanları yeniden düzenlendi.

HİDROMEK HMK 640 WL model lastik tekerlekli yükleyicisini sundu
HİDROMEK HMK 640 WL Lastik Tekerlekli Yükleyici, 2011’den bu yana sürdürülen yoğun ve hassas çalışmaların bir ürünü olarak 2017 yılının Şubat ayında sahalara çıktı.

JCB 540-140 Hi-Viz teleskopik yükleyicisini sundu
SİF İş Makinaları, üstün görüş açısı, kompakt dizayn ve maksimum performans ile çalışma alanlarında tasarruf sağladığı belirtilen JCB 540-140 Hi-Viz teleskopik yükleyicisini Türkiye pazarına sundu.

Atlas Copco’nun yol segmenti Fayat Group’a geçti
Yol yapım ekipmanları konusunda geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Fransa merkezli Fayat Group, Atlas Copco’nun Dynapac markasıyla faaliyet gösteren yol segmentini bünyesine kattı.

Borusan Makina Caterpillar L serisi lastikli yükleyicisini pazara sundu
Müşterilerin güvenilirlik, üretkenlik, yakıt verimliliği ve uzun hizmet süresi gibi temel konulardaki beklentilerini tam olarak karşıladığı belirtilen Caterpillar’ın 950L ve 962L orta sınıf lastikli yükleyicileri, Borusan Makina aracılığı ile Türk pazarına sunuldu.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün temeli atıldı
2 bin 23 metrelik iki ayak arası açıklık mesafesi ile dünyanın en uzun köprüsü olmaya aday olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Malkara-Çanakkale otoyolunun temeli, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yıldönümünde atıldı.

Conexpo 2017’ye rekor katılım gerçekleşti
İş makineleri sektörünün küresel anlamda en önemli fuarları arasında gösterilen Conexpo 2017, 7-11 Mart tarihleri arasında ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlendi. Türkiye’den HİDROMEK, MST, İnan Makina gibi önemli firmaların da stantlarında ürünlerini sergilediği fuara 150 ülkeden yaklaşık 26 bin ziyaretçi katıldı.

Komatsu WA500 SM Stone Master mermer ocaklarıyla buluştu
Temsa İş Makinaları, en zorlu faaliyet alanları arasında olan mermer ocaklarına özel geliştirilmiş WA500 SM Stone Master modelini ilk kez İzmir Mermer Fuarı’nda sergiledi.

İş makineleri sektörü Marble İzmir Mermer Fuarı’na çıkarma yaptı
Mermer sektörünün en önemli fuarlarından biri olarak kabul edilen Marble - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın 23’üncüsü 22-25 Mart 2017 tarihleri arasında İzmir’de düzenlendi.

Mithat Yenigün yeniden Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı seçildi
136 üyesi ile yurtiçindeki altyapı taahhüt işlerinin yüzde 70’ini, yurtdışında ise Türk müteahhitlerinin yaptığı projelerin yüzde 90’ını gerçekleştiren Türkiye Müteahhitler Birliği’nin 32. Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplandı ve Mithat Yenigün yeniden başkan seçildi.

HİDROMEK’in HMK 640 WL modeli 3 tasarım ödülü kazandı
HİDROMEK'in lastik tekerlekli yükleyicisi HMK 640 WL, dünyadaki en prestijli tasarım yarışmalarından iF Design 2017’de "Ürün Tasarımı Ödülü"nün, dünya markalarının değerlendirildiği Red Dot Tasarım Ödülleri’nde “Best of The Best” ödülünün ve German Design Ödülleri 2018’de ise ulaşım kategorisinde “Winner” ödülünün sahibi oldu.

Dünyanın ilk 3D baskılı ekskavatörü hayat buldu
7 Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı üzerinde 3D baskı yöntemiyle üretilen parçaların bulunduğu ilk fonksiyonel ekskavatörü üretti. Projeyle birlikte kaynaksız parçaların bir ekskavatörde birlikte çalışabileceği kanıtlanmış oldu.

Alman malzeme elleçleme ustası FUCHS, TSM Global işbirliği ile Türkiye’de
125 yıldır üretim yapan ve günümüzde Terex firmasına bağlı olarak faaliyetlerine devam eden FUCHS, Türkiye ve çevre ülkeler tek yetkili distribütörü olarak TSM Global Türkiye firmasını seçti.

İnşaat ve hazır beton sektörleri Beton 2017 Fuarı’nda buluştu
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından organize edilen Beton 2017 Fuarı ile hazır beton, çimento, agrega ve inşaat sektörleri bir araya geldi. 9’uncusu düzenlenen fuar 13-15 Nisan 2017 tarihlerinde, 65 firma 150 markanın katılımı ile İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sumitomo, 6 serisi ekskavatörleri sektöre sundu
Sumitomo, 5 serisi ekskavatörlerinin ağır hizmet tipi bom ve arm yapılarını geliştirerek ürettiği 6 serisi ile dayanıklılığını bir üst seviyeye taşıdı. Yeni seri TSM Global güvencesiyle Türkiye’de de satışa çıkarıldı.

HİDROMEK, küresel hizmet ağına Japonya’yı da ekledi
Dünya genelinde 5 kıtada 70’in üzerinde ülkeye satış yapan HİDROMEK, tamamen kendi sermayesi ile Japonya Sagamihara’da kurduğu HİDROMEK JAPAN Ltd. Satış ve Satış Sonrası Hizmet Merkezi’ni açtı. Merkezin Türkiye dahil tüm dünyaya yedek parça tedariki sağlayacağı belirtildi.

Limak, 4,5 milyar Dolarlık Kuveyt Havalimanı yeni terminalinin temelini attı
Limak İnşaat tarafından 2016’da sözleşmesi imzalanan ve yaklaşık 4,5 milyar Dolar teklif ile üstlenilerek Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olma özelliğini taşıyan Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binasının temeli atıldı.

Volvo, yüzde 100 elektrikli kompakt ekskavatörü EX2’nin prototipini tanıttı
Volvo İş Makineleri, tamamen elektrikli kompakt ekskavatör modeli EX2’yi Londra’da düzenlenen Volvo Group İnovasyon Zirvesi’nde tanıttı.

İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesinde 1.453 kamyon gövde gösterisi yaptı
İstanbul Yeni Havalimanı ve çalışanları, İstanbul’un fethinin 564’üncü yıl dönümünde 1453 adet kamyonla İstanbul’u selamladı.

 

Hasel İstif Makinaları, Kobelco SK300LC’yi sektöre sundu
30 ton sınıfında bulunan SK300LC paletli ekskavatör, Kobelco’nun güç ve yakıt tasarrufu konusunda iddialı olduğunu bir kez daha gösterdi.

Brisa’nın yeni Genel Müdürü Cevdet Alemdar oldu
Çalışma hayatının ilk yıllarından itibaren Sabancı Holding grup şirketlerinde görev alarak başarılı çalışmalara imza atan Cevdet Alemdar, Brisa Genel Müdürlük pozisyonunu devraldı.

HİDROMEK mermer ocaklarına özel HMK 200 W modelini geliştirildi
Mermer ocaklarında sahaların geniş olması nedeniyle ekskavatörlerin alt takımlarında arızalar, zaman kaybı ve extra yakıt maliyeti gibi sorunlar yaşayan Aytaş Akın Mermer ile bir araya gelen HİDROMEK, 20 tonluk lastikli ekskavatör grubunda birtakım modifikasyonlar gerçekleştirerek 2 ton kırıcıyla çalışabilecek HMK 200W’nin üretimini yaptı ve İzmir’de düzenlenen Marble’da sergiledi.

Merakla beklenen yeni MST ekskavatörler şantiyelere indi
Kazıcı yükleyici, mini ekskavatör ve telehandler üretimi yapan MST İş ve Tarım Makinaları, ürün gruplarının yanına paletli ekskavatörleri de ekledi. Pazar taleplerine uygun olarak geliştirilen 22 ton M220 LC ve 30 ton M300 LC modelleri kullanıcılara sunuldu.

KOMATEK 2017, 33.000’in üzerinde ziyaretçi ağırladı
Türkiye’nin iş makineleri konusunda en büyük ve önemli organizasyonu olan KOMATEK 2017, İMDER’in desteği ile 3-7 Mayıs tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde 350 firmanın katılımıyla yapıldı.

Kobelco dünyanın ilk lityum iyon akülü hibrit ekskavatörünü geliştirdi
Kobelco’nun bu alandaki tecrübesinin son ürünü olan dünyanın ilk lityum-iyon akülü hibrit paletli ekskavatörü K210HLC-10 Avrupa’da pazara sunuldu.

Deere & Company, Wirtgen Group’u satın aldı
ABD merkezli tarım ve inşaat ekipmanları üreticisi Deere & Company, yaklaşık 4,6 milyar Euro bedel karşılığında Wirtgen Group’u bünyesine katarak ürün hattında bulunmayan 5 farklı ürün grubunu müşterilerine sunmaya başladı.

Renault Trucks’ta yeni yönetim iş başında
Türkiye’deki organizasyonunu yeniden yapılandıran Renault Trucks, ekibine de sektörün deneyimli yöneticilerini dahil etti. Ömer Bursalıoğlu, Renault Trucks Türkiye Satış Direktörü olarak görevine başlarken; Şebnem Uygurtürk Pazarlama Direktörü ve Serkan Karataban ise Satış Sonrası Direktörü oldu.

Potain yeni nesil kule vinçlerini sektöre sundu
TeknoVinç tarafından tanıtılan ve Potain’in yeni nesil kule vinçler olarak adlandırdığı IGO M 14 ve Hup 32-27 modelleri, Kuzey Marmara Otoyolu ve Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Viyadük inşaatları başta olmak üzere birçok farklı projede tercih edildi.

Türkiye beton pompası sektörü Betonstar ile 58 metreye erişti
Türkiye inşaat sektöründe artan talep doğrultusunda üretilen 58 metre erişime sahip H 58-6RZ modeli ile Betonstar, Beton İstanbul 2017 Fuarı’nda ilgi odağı oldu.

Rönesans, yurtdışında 1 milyar Euroluk dev proje üstlendi
Rönesans, geçen yıl satın aldığı Ballast Nedam ile birlikte Hollanda Rotterdam’da yaklaşık 1 milyar Euro tutarında yol ve tünellerden oluşan PPP (Kamu-Özel Ortaklığı) projesine imza attı.

Wacker Neuson’un yeni CEO’su Martin Lehner oldu
Wacker Neuson Denetleme Kurulu, sözleşmesi Ağustos’ta biten Cem Peksağlam’ın yerine, şu anki Genel Müdür Yardımcısı Martin Lehner’i CEO olarak atadı.

Volvo 75.000’inci belden kırma kamyonunu kutladı
İlk modelinden bu yana geçen 51 yıldan sonra Volvo, 75.000’inci belden kırma kamyonunu teslim etti.

Volvo Group, Deutz AG’deki hisselerini sattı
Volvo Group, Deutz AG’deki hisselerinin tamamı olan yüzde 25 hisse payını kurumsal yatırımcılara sattığını duyurdu.

Eşref Zeka, Temsa İş Makinaları’nın yeni Genel Müdürü oldu
Temsa İş Makinaları’nda Cevdet Alemdar sonrası boşalan genel müdürlük koltuğuna Eşref Zeka atandı.

Türk mühendislerinin emeği Ecotorq motorlu kamyonlar Çin yollarında
Ford Otosan’ın Çinli Jiangling Motors Corporation (JMC) ile imzaladığı motor teknolojisi, şasi ve kabin üretim lisans anlaşmalarının ardından JMC markası altında üretimine başlanan, Türk mühendislerinin de emeği bulunan ilk “JMC HT” model kamyonlar Çin’de kullanılmaya başlandı.

Putzmeister yönetiminde köklü değişim yaşandı
Putzmeister Holding’in yeni CEO’su olarak Martin Knötgel atandı. Yönetim Kurulu’na atanan 3 yeni isimden Dr. Matthias Ruppel küresel operasyonlardan, Markus Hofheinz küresel satış ve bayi ağından ve Dr. Xiangyang Jiang ise strateji, iş geliştirme ve denetlemeden sorumlu oldu.

Türkiye’nin uluslararası inşaat sektöründeki payı arttı
Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2015 yılında 40 Türk müteahhitlik firması bulunurken, 2016 yılında bu sayı 46’ya yükseldi.

Borusan Makina, Türkiye’ye 2 önemli tesis yatırımı yapacağını duyurdu
Borusan Makina ve Güç Sistemleri, Kazakistan’da bulunan ve müşteri memnuniyetini artırdığı belirtilen iş makinaları Komponent Revizyon Merkezi’nin benzerlerini İstanbul ve Ankara’da da hayata geçireceğini bildirdi.

DEUTZ ile Liebherr işbirliği için anlaşma imzaladı
Firmalar arasında yapılan anlaşma çerçevesinde DEUTZ, 200 ila 620 kW güç aralığında çeşitli uygulamalarda kullanılan Liebherr dizel motorların küresel satış ve servis haklarına sahip oldu.

HİDROMEK 2017 yılında Türkiye pazarına 1.000’inci kazıcı yükleyicisini teslim etti
2017 yılının 1.000’inci kazıcı yükleyicisi HMK 102 S Alpha A8 modeli ile Aksaray merkezli Bozkurt Hafriyat’ın oldu.

SSAB, yeni nesil Hardox aşınma plakasını sektöre sundu
Hardox 450 ve Hardox 500’ün en iyi özelliklerinin bir araya getirilmesiyle üretilen, tek bir aşınma plakasıyla dayanım, sertlik ve tokluk sunduğu belirtilen Hardox 500 Tuf modeli pazara sunuldu.

İstanbul’un yeni iletişim kulesi TeknoVinç ile yükseldi
Çamlıca Tepesi’nde dijital yayına geçiş sürecini sağlamak amacıyla inşaatına başlanan Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi, TeknoVinç’in ürün kalitesi ve hizmet uzmanlığı ile 225 metreye ulaştı.

Dünyanın ilk EU Stage V sertifikalı dizel motoru DEUTZ tarafından üretildi
Mobil makineler için Avrupa Birliği ülkelerinde 2019’dan itibaren geçerli olacak olan EU Stage V egzoz emisyon sertifikasına sahip olan ilk motor üreticisi DEUTZ oldu.

Borusan Makina, Cat® iş makineleri için yakıt tüketim garantisi verdi
“CAT az yakar” mottosu ile yeni bir program başlatan Borusan, sektördeki yakıt rekabetine farklı bir boyut getirdi. Makinelerin saatlik ortalama yakıt tüketimi önceden belirtilen bir seviyeyi aştığında, oluşan yakıt faturası farkını müşterileriyle paylaştı.

Scania, zorlu inşaat sahaları için ürettiği XT Serisi kamyonlarını sektöre sundu
Scania, 2017 Yılın Kamyonu ödülünü kazanan yeni nesil araçlarının tanıtımına inşaat serisi ile devam ederek bugüne kadar ürettiği en dayanıklı model XT ile ürün yelpazesini zenginleştirdi.

 

MICHELIN her türlü koşulda ekstra dayanıklılık sunan X®TRA DEFEND’i tanıttı
Madencilik ve inşaat sektöründe kullanılan belden kırma kamyonlar için geliştirilen yeni X®TRA DEFEND’in her türlü zeminde olağanüstü dayanıklılık, yüzde 15 daha uzun ömür ve yüksek TKPH değeri ile yüksek verimlilik sağlayacağı belirtildi.

Renault Trucks, C ve K inşaat serisine özel karınca vitesli şanzıman üretti
Renault Trucks, C ve K serisi için ekstra yavaş karınca vitese sahip robotize şanzıman Optidriver Xtended’i ürün gamına eklediğini duyurdu.

Yeni nesil Cat® ekskavatörler tanıtıldı
Ekskavatörlerde yeni bir çağ başlatacağı iddia edilen serinin 20 ton sınıfındaki ilk modelleri, Ekim ayı içerisinde İspanya’nın Malaga kentindeki Caterpillar Gösteri ve Eğitim Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikle basına tanıtıldı. Serinin yüzde 45 daha fazla operatör verimliliği, yüzde 15 daha az bakım maliyeti ve yüzde 25 daha az yakıt tüketimi avantajı sunduğu belirtildi.

Tırsan Treyler ikinci Ar-Ge merkezinin temelini attı
Tırsan, Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) yıllık 300 bin saatlik ürün geliştirme kapasitesine sahip, 13.760 metrekare toplam alan üzerine 5780 metrekarelik bir zemin üzerinde yükselecek olan ikinci Ar-Ge merkezinin temelini attı.

Ford Trucks ağır koşullar için geliştirdiği yeni 6x4 3542 çekicisini pazara sundu
Kum, çakıl, kaya gibi yükleri taşımada yarı römork damperli kamyon olarak, low-bed treyler ile birlikte ise proje ve ağır yük taşımacılığında kullanılmak üzere tasarlanan araç, aynı zamanda tanker taşımacılığında da kullanılabiliyor.

Bursa Tarım Fuarı’na iş makineleri damga vurdu
10-15 Ekim 2017 tarihleri arasında Bursa Tüyap Fuar Merkezi’nde düzenlenen Bursa Tarım Fuarı, yurtiçinden ve yurtdışından 301.827 ziyaretçi ağırladı. Fuara Türkiye’nin önde gelen iş makineleri temsilci ve üreticileri de inşaat ve tarım sektörüne yönelik ürün gruplarıyla katıldılar.

Power TK, Perkins’in yeni motorunu tanıttı
Perkins, distribütörlüğünü yürüten Power TK ile tarım fuarında ikinci kez ziyaretçileriyle buluştu ve henüz prototip halinde olan Senkro motorunu sergiledi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin yeni başkanı Aydın Dinçer oldu
İMİB, 5 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Seçimli Genel Kurulu’nda 343 geçerli oyun 218’ini alan Aydın Dinçer’i yeni başkan olarak seçti.

MECALAC, İMDER üyeleri arasına katıldı
İzmir Ege Serbest Bölgesi’nde kurulu tesislerinde ürettiği kompakt iş makinelerini Türkiye ile birlikte dünya pazarlarına da sunan Fransa merkezli MECALAC, İMDER üyesi oldu.

Borusan Makina, mobil kırma ve elemedeki etkinliğini MB Crusher ile artırdı
İnşaat sahalarında, madenlerde ve geri dönüşüm alanlarında atıl durumdaki malzemelerin küçültülerek olduğu yerde değerlendirilmesine olanak sağlayan mobil kırma ve eleme ekipmanları üreticisi MB Crusher’ın yeni Türkiye distribütörü Borusan Makina oldu.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina