Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - 40 kamyon taşıyabilen dünyanın ilk 3D baskılı köprüsü inşa edildi
40 kamyon taşıyabilen dünyanın ilk 3D baskılı köprüsü inşa edildi

Dünyanın ilk 3D baskı ile üretilen köprüsü Hollanda’da kullanıma açıldı. Bisiklet yolunda yer alan köprünün 40 kamyonun ağırlığını taşıyabilecek güçte olduğu iddia ediliyor.

Dünyanın ilk 3D baskı takviyeli, ön gerilmeli beton köprüsü olduğu belirtilen proje, inşaat şirketi BAM Infra ve Eindhoven Teknoloji Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirildi. Robotlar tarafından 3D baskılı hazır beton bloklar ile inşa edilen 8 metrelik köprü, Hollanda’nın Brabant eyaletindeki Gemert çevresinde bulunan yeni yolun bir parçasını oluşturuyor. 3D köprünün tasarımı sayesinde geleneksel dökme beton köprüye göre daha az beton kullanımına ihtiyaç duyduğu ve bu sayede daha sürdürülebilir inşaat projelerine zemin hazırladığı belirtildi.

Beton ile güçlendirilmiş 800 tabakanın basılmasının üç ay sürdüğünü belirten BAM Infra direktörü Marinus Schimmel, yenilikçi teknolojilerin çevre üzerindeki pozitif etkisini vurgulayarak şunları söyledi: “Gelecek için inşa ediyoruz ve yenilikler bu konuda hayati rol oynuyor. 3D baskı, kalıp gibi yardımcı malzemeleri kullanma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Bu durum atık miktarını önemli ölçüde azaltıyor ve gittikçe azalan hammadde rezervlerimizi korumamızı sağlıyor. Gerçekleştirdiğimiz yenilikçi çalışma yöntemi, köprü üretim sürecinde salgılanan karbondioksit salınımını da azaltmamıza yardımcı oluyor.”

3D baskı ile yapılan inşaat çalışmaları yeni değil. Üç sene önce Çinli malzeme firması Yingchuang New Materials, 3D baskıyla üretilen beton blokları ile bütün bir evin inşa edilebileceğini kanıtlamıştı. Yine yakın bir zamanda, Hong Kong Üniversitesi de 3D baskılı pişmiş topraktan yapılan tuğlaların potansiyelini göstermek için bir köşk inşa etmişti. Geçtiğimiz yaz ise Hollandalı DUS Architects, sürdürülebilir biyo-plastikten üretilmiş küvete sahip olan 3 boyutlu mikro-ev projesini hayata geçirdi. Üretilen mikro-evlerin afet yardım programlarında barınak olarak kullanılması düşünülüyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina