Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2016
İş Makinası - 5 makinenin işini yapan JCB Teletruk serisine 2 yeni model
5 makinenin işini yapan JCB Teletruk serisine 2 yeni model

JCB’nin patent sahibi olarak bundan 20 yıl önce üretimine başladığı jenerik ürünlerinden Teletruk serisinin yeni TLT 35D 4x2 ve TLT 35D 4x4 modelleri, standart Changezee ve WasteMaster Kit özellikleri ile birlikte Türkiye pazarına sunuldu.

Sektörde hala bir rakibinin olmadığı belirtilen bu özel makine kategorisinin ilk 4x4 modeli 2001’de, TLT 35D 4x2 (3,5 ton) modeli 2004’te, TLT 35D 4x4 (3,5 ton) modeli 2005’te, yüksek erişimli TLT 30D High Lift (5 metre – 3 ton) modeli ise 2006 yılında pazara sunuldu. JCB, Stage IIIB motorlu modellerin üretimine başladığı 2013’te, 10.000 adedin üzerinde Teletruk satışı gerçekleştirdi. İnşaat, endüstriyel ve tarım uygulamalarına yönelik ürünlerini sürekli yenileyen ve geliştiren JCB, Teletruk’ın elektrikli ve hybrid modelleri ile ilgili ar-ge çalışmalarına devam ediyor.

Neden JCB Teletruk?

2,5, 3 ve 3,5 ton kaldırma kapasitesine sahip çeşitli modelleri bulunan Teletruk’ların, iş sahasında geleneksel bir asansörlü forklift, mini yükleyici, teleskobik yükleyici, kompakt lastik tekerlekli yükleyici ve engebeli arazi forklifti de dâhil olmak üzere, 5 farklı makinenin işini tek başına yapabildiği belirtiliyor.

Küçük boyutları ve yüksek manevra kabiliyeti, Teletruk’ların dar koridorlarda kullanımını kolaylaştırıyor. Bir treyleri tek taraftan yükleyip boşaltabilmeye olanak sağlayan teleskobik bom yapısı ile neredeyse yarı yarıya daha küçük bir sahada çalışılabiliyor. Negatif lift özelliği, zeminden veya bir gemi güvertesinden alçakta kalan (48 santimetreye kadar) noktalara ulaşmasını sağlıyor. 111 derecelik taşıyıcı dönüş açısı, paletsiz yüklerin taşınmasını çok daha kolay ve emniyetli hale getiriyor.

Teletruk’ın özgün, yana monte edilmiş bom tasarımı, geleneksel forkliftlerdeki gibi ön kısımdaki görüş alanını kısıtlayan bir asansör olmadan, geniş bir görüş alanı sunuyor. Bu tasarım, tamamen geri çekilmiş ve indirilmiş konumdayken de, konteynerlerin içinde ve özellikle de yer seviyesinde bir palete girerken bile, çatal uçlarının ve ataşmanların tam olarak görülmesine imkân verir.

Tek taraftan yüklemenin sağladığı zaman, alan ve yakıt tasarrufunun, asansörlü bir forklift ile karşılaştırıldığında, işletme maliyetlerinde yüzde 30’a varan avantaj sağladığı iddia ediliyor. Hortum patlama çheck valfleri, hidrolik silindirlerde bir basınç kaybı oluşmasını engelliyor; hidrolik devrede beklenmedik bir arıza oluşması durumunda bomun yerinde kalmasını sağlıyor. Normal zeminler için iki tekerden çekiş özelliğine sahip olan Teletruk, rampa ve eğimli zeminlerde daha yüksek sürüş performansı için 4 tekerden çekiş imkânı da sunuyor.

Yeni modellerde Changezee ve WasteMaster Kit özellikleri standart

Teletruk’ın yeni TLT 35D 4x2 ve TLT 35D 4x4 modelleri, iki yeni standart özellik olan Changezee (hidrolik hızlı ataşman değiştirme özelliği) ve WasteMaster Kit ile Türkiye’deki inşaat malzemesi üreticileri, tedarikçileri ve geri dönüşüm tesisleri için ideal birer çözüm ortağı oluyor. Changezee sistemi, ataşmanların (kova, çatal, vb.) kabinden inmeden, 30 saniye kadar kısa bir süre içerisinde hızlı ve kolay şekilde değiştirilmesini sağlıyor. WasteMaster Kit özelliği ile de makineler geri dönüşüm tesisleri gibi zorlu çalışma koşullarına daha uygun hale getirilmiş.

Çevreci ve yakıtta cimri JCB Ecomax motor

Her iki yeni modelde bulunan 62 HP gücündeki JCB Stage IIIB Ecomax motorun uzun ömürlü, yakıt tüketiminde cimri ve çevreye duyarlı olduğu ifade ediliyor. Makinanın konumu, yakıt performansı ve işletme verimliliği konusunda bilgi sağlayan ve performansı artırmaya yönelik olarak tasarlanana JCB’nin uydu takip sistemi LiveLink de bu makinalarda standart olarak sunuluyor. ROPS ve FOPS güvenlik standartlarındaki kabinin içi, özel siyah kaplamalar ve anahtar paneli ile yenilenmiş. Daha yüksek operatör konforu için kabin içi gürültü seviyesi 78 dB(A) mertebesine indirgenmiş. Kumandalar, her özelliğe kolaylıkla erişilebilecek şekilde ergonomik olarak tasarlanmış ve ekran her tür ışıkta kolaylıkla görülebiliyor. JCB Teletruk çok işlevli bir kumanda koluna sahip bulunuyor.

Güçlü ve ekonomik bom tasarımı

Teletruk'ın güçlü bom ve taşıyıcı tasarımının, klasik forkliftlerin yüksek maliyetli asansör ve zincir bakımı gereksinimlerini ortadan kaldırdığı belirtiliyor. JCB teleskobik bomların azami sağlamlık için ‘U’ biçiminde preslendiği, mükemmel yük dağılımı için delikli döküm olduğu ve daha uzun bileşen ömrü için aşınma pedlerine sahip olduğu ifade ediliyor. JCB tarafından tasarlanarak üretilen şasinin yüksek yapısal bütünlüğü garanti edebildiği vurgulanıyor. Entegre çelik hidrolik deposu ile dizel yakıt deposu olası darbelere karşı daha yüksek mukavemet sağlıyor. Avrupa Birliği makina direktifi EN15000 kapsamında, Yük Momenti Göstergesi (L.M. I.) ile bağlantılı olarak çalışan Adaptif Yük Kontrolü Sistemi, yükün emniyetli bir şekilde yönetilmesine olanak sağlıyor ve makinanın aşırı yüklenme riskini azaltıyor. SİF İş Makinaları, Haziran ayından itibaren pazardaki yerini alacak olan bu yeni modelleri iş başında tanıtmak amacıyla yurt çapında demo çalışmaları yapmayı planlıyor.


 “JCB Teletruk, bizim sektörümüzde çalışan tüm işletmelerde olması gereken ve kısa sürede kendini amorti eden bir makinedir.”

1992 yılında İstanbul`un Kartal ilçesi ve Kütahya`nın kent temizliği işlerini üstlenerek faaliyetlerine başlayan Altaş Temizlik, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çöp toplama ve nakli, cadde ve sokakların temizlenmesi, konteynerlerin yıkanıp dezenfekte edilmesi hizmetlerini veriyor. Firma İstanbul Kadıköy Belediyesi’nin ambalaj atıklarının toplanması ve ayrıştırma işini de 11 yıldır sürdürüyor.

Çevre Mühendisi Fikri Karaman, Altaş Temizlik A.Ş. olarak kullanmakta oldukları JCB Teletruk ürünü hakkında görüşlerini paylaştı.

İş makinelerini hangi amaçla kullanıyorsunuz? JCB Teletruk ile nasıl tanıştınız?

Çöplerin ayrıştırılması, balyaların yüklenmesi ve boşaltılması işlemlerini yapmak için iş makineleri kullanıyoruz. Bizim ihtiyacımız olan ürün, standart bir forklift gibi dar alanda çalışabilecek, yakıt tüketimi düşük, seri ve aynı zamanda telehandler işini yapabilecek bir makine idi. Araştırdığımızda, karşımıza Teletruk çıktı. Açıkçası, çok araştırmamıza rağmen muadil bir makine bulamadık. 10 yıl öncesinde tanıştık Teletruk ile. Kompakt bir yapıya sahip olması, dar alanlarda dönüş kabiliyeti, güvenliği, kullanım kolaylığı bizi cezbetti.

Hangi modellerini kullanıyorsunuz? Memnun musunuz?

Şu anda tesisimizde 2007, 2010 ve yeni teslim adlığımız 2016 model Waste Master özellikli makinemiz mevcut. Servis konusu ile ilgili olarak, çok vardiyalı çalıştığımız dönemlerde ufak tefek sıkıntılar yaşasak da, Teletruk bize şimdiye kadar büyük bir masraf ve sorun çıkarmadı.

Yeni Teletruk Waste Master hakkındaki görüşleriniz nedir?

Makineleri rotatör ve sepet takarak kullanıyoruz. Sepetlerin içerisine doldurduğumuz malzemeleri pres besleme ünitesine döküyoruz. Preslenen malzemeleri forklift çatalı ile taşıyıp, stok sahasında istifleyip, daha sonra yükleyip sevk edilmesi işlemini yapıyoruz. Çalışma alanımız çok dar ve zaman bizim için çok önemli. Yeni Teletruk Waste Master modelini sipariş verdikten sonra neredeyse 1 ay bekledik. Waste Master özellikleri sayesinde makine, daha zor çalışma şartlarına hazırlanmış. Taşıyıcı kolundaki pin, hidrostatik motor korumaları, ön ve yan ızgaralar, tavan cam koruması, hararet göstergesi, dikiz aynası, kabin içi fanı, hatta yangın söndürme tüpü dahi mevcut. Makinede en çok beğendiğimiz özellik ise high flow debi akışı özelliği. Ataşmanın daha seri ve güçlü kontrol edilebilmesini sağlıyor. Bizim için Teletruk joker bir makine. Bizim sektörümüzde çalışan tüm işletmelerde olması gereken ve kısa sürede kendini amorti eden bir makine. Tüm meslektaşlarımıza tavsiye ediyoruz.

Yeni ürün haberi ve röportaj, Forum Makina dergisi Haziran 2016 sayısında yayımlanmıştır...

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina