Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - Acarlar Makine’nin örümceği üçüncü havaalanı projesinde
Acarlar Makine’nin örümceği üçüncü havaalanı projesinde

Özellikle AVM, rezidans ve havaalanı gibi kapalı alanlarda dekorasyon ve uygulama işleri yapan APC Yapı, yeni yatırımıyla birlikte Acarlar Makine’den iki adet UNIC Crane URW 376 model örümcek platform vinç alımı gerçekleştirdi.

Örümcekler ağır camların yüksek alanlara kaldırılıp montajında büyük yarar sağlıyor. Cam imalatları, dekoratif cam ve alüminyum uygulamaları, cephe ve kompozit kaplamaları gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren APC Yapı A.Ş, projeden uygulama aşamalarına kadar tüm inşaat evrelerinde çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle AVM, rezidans ve havaalanları gibi kapalı alanlarda hizmet veren firma, iş çeşitliliğine göre bünyesinde nitelikli makine ve ekipmanları bünyesinde barındırıyor. Son olarak Acarlar Makine’den 2 adet UNIC Crane URW 376 model örümcek platform vinç alımı yapan APC Yapı, bu makineleri üçüncü havaalanı projesi iç dekorasyon işlerinde kullanmaya başladı. Konuyla ilgili APC Yapı İstanbul Bölge Müdürü Aydoğan Kosif’in görüşlerini aldık ve UNIC Crane örümcek platformlarının çalışmasını yakından gördük.

Firma faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
APC Yapı olarak paslanmaz çelik dekorasyon, cam ve alüminyum sektörlerinde çalışıyoruz. “Özgün projelere parlak dokunuş” sloganımız doğrultusunda paslanmaz ve cam üzerine yapılardaki her türlü dekoratif işi yapıyoruz. Mimari tasarımlara uygun korkuluklar, kolon ve cephe kaplamalar, özel dizayn merdivenler, bayrak direkleri ve çeşitli mimari uygulamalar yapmaktayız. Özellikle havaalanı, AVM ve rezidanslarda çalışıyoruz. Yurtdışı işlerimizi de sayarsak 800-900 arası personelimiz mevcut.

Hangi büyük projelerde yer aldınız?
Ankara’da Kale, İstanbul’da Makyol santral projeleri, Bağdat Caddesi Yapı Merkezi rezidans projesi, Rönesans İnşaat’ın Küçükyalı Ofis Park projesi, Zorlu ve Emaar ile Kazakistan EXPO gibi farklı lokasyon ve projelerde faaliyet gösterdik. Çalıştığımız alanda bizim kadar geniş çaplı ve kuvvetli başka bir firma yok.

Üçüncü havaalanında aktif olarak hangi çalışmaları yapıyorsunuz?
105 kişilik bir ekiple merdiven korkulukları, pasaport bankoları, cam montajları, akrilik ahşap kaplama üzerine pasaport bankoları gibi tüm dekoratif işleri yapıyoruz. 100 kalemin üzerinde işimiz var. Paslanmaz kaplamalardan tutun çelik merdivene, merdiven korkuluğundan perforje kaplamasına kadar görsel olarak pek çok işi biz gerçekleştiriyoruz. Havaalanı projesi tamamlanana kadar burada işlerimizi sürdüreceğiz.

Çalışmalarınızda ve özellikle bu havaalanında ne tür makine ve ekipmanlar kullanıyorsunuz?
Kendimize ait 35 tonluk mobil vincimiz ve iki adet örümcek vincimiz yer alıyor. Manlift platformları ise ağırlıklı olarak kiralıyoruz. Havaalanı iç inşası devam ettikçe daha çok makineye ihtiyacımız olacak. Örneğin yolcuların kontuar alanlarında çalışmak üzere manlift ihtiyaçlarımız oluyor. Bu projede hedefimiz 250 ya da daha fazla personel ile işlerimizi tamamlamak. Acarlar’dan aldığımız örümcek platform vinçlerle 300 kg civarı ağırlıktaki camları kaldırıyoruz. Vincin vantuz aparatı ise 55 kg ve taşıma kapasitesi 500 kg. Örümcekler ile 14 metreye kadar çıkabiliyoruz ve tüm kapasiteyi kullanıyoruz. Kendi ağırlığı 4 ton olmakla birlikte en yakın mesafede kaldırma kapasitesi yaklaşık 3 tonu buluyor.

Örümcek tip vinçleri tercih etme sebebiniz nedir?
Örümcek platform vinçler spesifik makinelerdir. Mobil vincin giremediği kapalı alanlarda örümceklerle rahatlıkla çalışıyoruz. Genellikle AVMlerin içerisinde kullanıyor ve döşemelerin üzerinde rahatlıkla yürütebiliyoruz. Daha öncesinde 6 metrelik camın yürüyen merdivenlerin üzerine tavana montajında kullanmıştık. Kaldı ki o yüksekliklerde camı çıkarıp takmak insan gücüyle olmuyor ve makine yardımı gerekiyor.

Aracın kullanımı hakkında neler söylersiniz?
Kullanımı oldukça kolay ama yine de iş güvenliğine uygun olarak kullanımı için operatör belgesi gerekiyor. 5 dakikada kaldıracağımız camı iki dakikada kaldırıyor ve operatör milimlik ölçüleri yapabiliyor. Sonuçta hızlı ve dikkatli olmak bizim için çok önemli.

Acarlar ile çalışmaya nasıl karar verdiniz?
Biz teklif değerlendirme usulüyle alım yaparız ve uzun zamandır Acarlar ile çalışıyoruz. Son olarak biri COMPACT 10 diğeri COMPACT 12 model manllift makaslı platform alarak Acarlar’dan toplamda 4 makine satın almış olduk. Bu makineleri sürekli ihtiyacımız olacağından satın aldık. Gerisini ise kiralama olarak tamamlayacağız.

Unicrane ile dar ve kapalı alanlarda nokta atışı
Acarlar Makine Satış Şefi Serhat Dunay, UNIC Crane marka örümcek platformları ile özellikle endüstriyel tesisleri hedef aldıklarını, bununla birlikte cam-çerçeve montajı ve paslanmaz işi yapan inşaat firmalarının da ilgisini çektiğini belirtti. Dunay ürün ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“UNIC Crane Japon menşeili ve Japonya’da imalat yapan bir firma. En büyük özelliği kompakt ve mini diyebileceğimiz vinçler üretmeleri. Kauçuk paletli bu vinçlerin benzinli, dizel veya çift enerjili elektrik motorlu versiyonları bulunuyor. Çift enerjili elektrikli versiyonlarda elektrikli motor hem yürüyüşte hem de vinç modundayken tüm hareketleri elektrikle yapıyor. Operatörün yükü görmeden ve yükün altına girmeden kumandayla hareket ettirmesi büyük avantaj. Diğer bir özelliği ise radyo kontrollü kumandaya sahip olması. Dünyada oldukça yaygın olan örümcek platformlar, Türkiye’de de adım adım artıyor.

Geniş kapasite yelpazesi
Unic Crane örümcek platformlarımız 1 ile 10 ton aralığında değişiyor. Türkiye’ye ağırlıklı 1 ton ve 2,9 ton aralığında birkaç model getirdik. APC Yapı’ya vermiş olduğumuz URW 376 model ise bugüne kadar getirdiklerimizin en büyük versiyon. 2,9 kaldırma kapasitesi bulunan örümceğin 15 m uzunluğunda bomu bulunuyor. Dar ve hassas zeminli alanlarda, ağır ve hassas yükleri kaldırırken büyük avantaj sağlıyor. Üçüncü havaalanı projesinde de gördüğümüz gibi kat arasında kullanılıyor. Kapalı alan çalışmalarında döşemenin üzerine çıkma kapasitesinin 4,5 ton olduğu belirtiliyor. Bu düşünüldüğünde de toplam ağırlığı 4 ton olan örümceklerimizle nokta atışı yapmış olduk.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina