Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - Acısıyla, tatlısıyla...
Acısıyla, tatlısıyla...

Acısıyla, tatlısıyla…

Hayatımızı esir alan Covid-19 salgınının ikinci yılını da geride bırakıyoruz. Aşılanmayla bir miktar dizginlemiş olsa da yeni varyantlarıyla etkisini sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde bugüne kadar salgın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 150 bini aştı. 2022’ye de maalesef en hızlı yayılan varyant olarak gösterilen Omicron tehdidiyle başlıyoruz.

İş makineleri sektörü açısından, 2020’ye kıyasla pazarın oldukça güçlü olduğu bir yılı geride bırakıyoruz. Rekabet Kurumu kararı gereği İMDER ve İSDER’den resmi rakamları alamıyoruz. Bununla birlikte 2020’de 5 binleri aşan Türkiye iş makineleri pazarının, 2021’de 8 binlere ulaşacağı tahmin ediliyor. Benzer şekilde artarak rekorlarını tazeleyen istif makineleri pazarında da 20 binli adetler konuşuluyor. Ancak yılın son çeyreğinde kurlarda ve faizlerde yaşanan dalgalanmalar, sektörün geleceğini tehdit ediyor.

2021 yılında yurtiçi pazarda hemen her sektörde bir canlılık vardı. Aynı canlılığın küresel alanda da yaşanıyor olması, yerli üreticilere yeni fırsatlar sundu. 43’üncü yaşını kutlayan Hidromek’in dünya genelinde bugüne kadar olan satış adedi bu yıl 50 bini aştı. Firma ardı ardına tanıttığı yeni seri ve modellerinin yanı sıra konsept ürünleriyle de geleceğe ne kadar hazır olduğunu gözler önüne serdi. Betonstar dünyanın en zorlu ihracat pazarları arasında gösterilen Japonya’ya ilk ihracatını gerçekleştirdi. Amerika ve Avrupa’da yeni ülkelerdeki organizasyonlarını güçlendirdi. Ağır ticari araçlar için Türkiye’nin ilk yerli şanzımanını geliştiren Ford Trucks da Avrupa’daki ayak izlerini büyüttü.

Diğer yandan dijitalleşme, elektrifikasyon ve otonomi alanlarındaki yeni çalışmalar, 2021’e damgasını vurdu. Borusan Cat, 44 kişilik Ar-Ge ekibinin geliştirerek iş süreçlerine entegre ettiği 137 robotla ödül kazandı. Firma son olarak tanıttığı Boom360 mobil uygulamasında, müşterilerine sunduğu tüm hizmetleri bir araya getirerek büyük kolaylık sağladı. Ritchie Bros tüm küresel açık arttırmalarını online platformlara taşıdı. Doosan akıllı şantiyelere yönelik çalışmaları kapsamında, dronelarla birlikte çalışan konsept ekskavatörünü tanıttı. Volvo, tamamen elektrikli kompakt ekskavatör ve yükleyici modellerini pazara sundu. Komatsu, madenlerdeki otomasyona yönelik çalışmalarına hız verdi. Kamyon firmaları elektrikli ve hidrojenle çalışan modellerini ardı ardına pazara sunuyorlar. Tam anlamıyla baş döndürücü bir teknolojik dönüşüm sürecindeyiz.

2021’de maalesef kayıplarımız da oldu. Borusan Cat Türkiye Genel Müdürü Sn. Hasan Tahsin Güven ve İnan Makina’nın Kurucusu Sn. Mehmet Tusçuoğlu aramızdan ayrıldılar. Kendilerine Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

Yeni yıl tüm insanlığa sağlık, barış ve huzur getirsin…

Saygılarımla,

Gökhan Kuyumcu

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina