Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Akbay Hafriyat HİDROMEK'e güveniyor
Akbay Hafriyat HİDROMEK'e güveniyor

İş makineleri sektörünün Ankara’daki köklü firmalarından Akbay Hafriyat, Kastamonu’dan Niğde’ye kadar ülke genelinde devam eden projelerinde yılların tecrübe birikimine, güvene dayalı müşteri ilişkilerine ve çoğunluğu HİDROMEK’lerden oluşan güçlü makine parkına güveniyor.

Firma sahibi Hüseyin Akbay ile Anadolu’nun yüce dağı Ilgaz’daki şantiyelerinde bir araya gelerek geçmişten günümüze biraz da nostaljik bir sohbet gerçekleştirdik. Zira Akbay ailesinin HİDROMEK ile olan gönül bağı bundan neredeyse 30 yıl öncesine kadar uzanıyor.



Bu işe ne zaman başladınız?


Hafriyatçılık bizim baba mesleğimiz. Rahmetli babam Gazi Akbay, 1989 yılında HİDROMEK’te Ford traktörünün önüne ve arkasına kepçe taktırarak bu işe başlamış. Hasan Basri Bozkurt Bey ile de bu vesileyle tanışmışlar. Sonrasında işlerle birlikte makine parkımız da zaman içerisinde gelişmiş. Kendisi makineler konusundaki bilgi ve tecrübesiyle bugün bile hâlâ sektörde hatırlanır. 2004 yılında babamı kaybettikten sonra bayrağı ben devraldım ve onun bıraktığı yerden devam etmeye çalışıyorum. Ufak tefek makine alım satım işleri de yapıyoruz.

Neden Akbay Hafriyat?


İnsanlarla ikili ilişkilere çok önem veririm ve bu karşılıklı güven üzerine kuruludur. Bugüne kadar yazılı olarak yaptığımız iş sözleşmelerinin sayısı çok azdır. Müşterilerimiz bize telefon eder, anlaşma sağlarsak gider o işi zamanında ve eksiksiz olarak hakkıyla yapar geliriz.

Devam eden projeleriniz nelerdir?

Çankırı’daki Ilgaz Milli Parkı içerisinde kayan yolların zemin dolgu ve sıkıştırma işlerini sürdürüyoruz. Niğde-Ankara otoyol projesinde Erkud Madencilik’in altyüklenicisi olarak çalışmaya başladık. Hafriyat kazısı, dolgu, serme ve sıkıştırma işleri yapıyoruz. Piyasa koşulları sebebiyle ister istemez sayısı azalmış olsa da Ankara’da temel hafriyatları da yapıyoruz.

“Bizim için en önemli konu servistir. Hatta makineden bile önce gelir”



İş makinelerindeki öncelikleriniz nelerdir?

Bizim için en önemli konu servistir. Hatta makineden bile önce gelir. Çünkü işimizin aksamaması lazım. Makinenin birisi arıza yapıp yattığı zaman onun altında çalışan 15-20 kamyonun maliyeti çok ağır olur. İstediğiniz her marka makineyi alıp kullanabilirsiniz. Ama her an aktif olması şart.

Makinelerin gücü, dayanıklılığı ve yakıtı da önemli elbette. Zaten bunların hepsi birbirine bağlı. Sökü gücü zayıf olan makine kendini zorlayacağı için yakıtı çok olur. Sökemeyip zorlandığı zaman pistonlara zarar verir. Ya hortumu ya da keçesini patlatır.

Makine parkınızda hangi araçlar var?


Şu an elimizde 4 adet HİDROMEK iş makinemiz var. Bunların 3 tanesi paletli ekskavatör. 1 adet 2010 model HMK 300 LC, 1 adet 2012 model HMK 22 LC ve son olarak sene içerisinde aldığımız 1 adet HMK 370 LC HD paletli ekskavatörümüzün yansıra 1 adet de 2017 model HMK 102S Alpha A5 kazıcı yükleyicimiz bulunuyor.

Babam HİDROMEK’in daha yeni yeni güçlenmeye başladığı o zamanda demiş ki:
“Gün gelecek siz HİDROMEK olarak pazar lideri olacaksınız.”


Neden HİDROMEK?

Her şeyden önce yıllara dayanan bir baba dostluğumuz var. Ahmet Bozkurt’un 2002’de babamla birlikte çekilen bir video kaydı var; ofisimde saklarım hâlâ. Babam HİDROMEK’in daha yeni yeni güçlenmeye başladığı o zamanda demiş ki: “Gün gelecek siz HİDROMEK olarak pazar lideri olacaksınız.”
HİDROMEK bu sektördeki ezberleri bozdu. Bugün 2.000 kişiye ekmek verdiğini biliyorum. Sadece bize değil, ülke ekonomimize de kazandırıyor. Bu yüzden HİDROMEK’i tercih ediyorum.
Teknik konulara gelecek olursak; motorunda, pompasında, çeliğinde kaliteden taviz vermiyorlar. Isuzu motor, Kawasaki pompa, vb. Yakıt tüketimi de yaptığı işe göre oldukça iyi. Operatörlerimiz da makinenin performansını, kabinin konforunu ve kullanımını beğeniyorlar. Makinelerin tasarımı da güzel, gözümüzü dolduruyor.



“11 bin saati devirmiş makinemiz anahtar vurmadık”


2010’da aldığımız HMK 300 LC ekskavatörümüz bugün 11 bin saati devirmiş olmasına rağmen şu ana kadar hiç anahtar vurmadık. Herhangi bir kırılma veya çatlama dahi olmadı. Zaten bunu bildikleri için ana konstrüksiyona uzun süre garanti veriyorlar.

Son aldığınız ekskavatörde hangi yenilikler dikkatinizi çekti?

Eski makinelere kıyasla birçok yenilik var. Kabini daha iyi, yakıt tüketimi daha az. Benim en çok beğendiğim özellik ise otomatik durdurma özelliği oldu. Çünkü operatörler bazen makineyi çalışır vaziyette unutup yemeğe gidiyorlar. Veya yemeğe gideceğim diye makineyi aniden durduruyorlar. Her ikisi de zararlı. Makine uzun süre rölantide kalırsa boş yere yakıt yakar. Aniden kapatılırsa da zarar görür. Otomatik durdurma özelliği sayesinde operatör makineden indikten bir süre sonra motor otomatik olarak duruyor. Bu süreyi kendiniz ayarlayabiliyorsunuz.

Kazıcı yükleyicileri hakkındaki görüşleriniz nedir?


Biz bu işe zaten kazıcı yükleyicilerle başlamıştık. İyi biliriz. Rahmetli babam 2000 yılında 4 adet HİDROMEK kazıcı yükleyici alarak, 10 yıl boyunca hizmet verdiğimiz Rize’deki Çayeli Bakır İşletmeleri’nde çalıştırmıştı. Yer altında ve çoğunlukla kırıcıyla çalışılan bu ortam makineleri çok çabuk yoruyordu. Daha önce kullandığı başka markalardan sonra HİDROMEK’ler çok işimize yaradı. Hatta bizden sonra oradaki işletme de HİDROMEK kullanmaya başladı.

Yeni modellerinde yakıt tüketimi oldukça azalmış. Özellikle yolda giderken makinenin devri yükseldiği için fazla yakabiliyordu.



HİDROMEK’in servis hizmetlerinden memnun musunuz?

Makinelerin bakımı için kendi ekibimiz var. Bu konuya çok önem veriyoruz. Biz makinelerimize iyi bakalım ki onlar da işimizi aksatıp, bizi müşterilerimize karşı mahcup etmesin. Garanti süresi dolduktan sonra bakımlarımızı kendimiz yapıyoruz.

Makinelerimizde önemli bir arıza da yaşamadığımız için servisle fazla bir işimiz olmadı. Ama aradığımız zaman sağ olsunlar; Türkiye’nin neresinde olursak olalım, en kısa sürede geliyorlar.



HMK 370 LC HD Operatörü
Mehmet Badem

5 yıllık operatörüm. Bu işe yağcılıktan başladım. Yeni makinemizi 2 aydır kullanıyorum. 1.000 saati geçtik. Daha önce de aynı makinenin 2012 modelini kullanmıştım. Yeni modelde özellikle kabini çok beğendim. Koltuk çok konforlu. Levyeler daha yumuşak, beni yormuyor.

Burada, Ilgaz Milli Parkı yolları için dolgu malzemesi hazırlıyorum. Zaman zaman sökü de yapıyorum. Makine çok güçlü ve yakıtı da işine göre normal. Ne diyeyim, gerçekten güzel makine yapmışlar.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina