Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - AKMG Madencilik güç, güven ve kalite için Borusan Cat’i tercih etti
AKMG Madencilik güç, güven ve kalite için Borusan Cat’i tercih etti

AKMG Madencilik güç, güven ve kalite için Borusan Cat’i tercih etti!

“Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” anlayışı ile hizmet veren Borusan Cat, hafriyat sahalarında olduğu kadar maden ocaklarında da tercih edilmeye devam ediyor. Son olarak Tekirdağ’ın Saray ilçesinde ocak işletmeciliği yapan AKMG Madencilik, son 1 yıl içerisinde birer adet Cat 336 ve 320 GC ekskavatör, 1 adet Cat 950 GC lastik tekerlekli yükleyici ve 1 adet Cat 428 kazıcı-yükleyici alımı gerçekleştirdi.

TÜRKİYE’NİN taş, kömür ve maden ocakları bakımından verimli bölgelerinden olan Trakya, Türkiye’de hayata geçirilen bina, yol ve benzeri diğer yapı işlerinde kullanılan malzemelerin ve endüstriyel hammaddelerin çokça çıkarıldığı bir bölge olmasıyla biliniyor. Ocak işletmeciliğinin ise hammaddelerin doğru ve verimli biçimde çıkarılması için işinin ehli ve tecrübeli şirketler tarafından yapılması gerekiyor.

AKMG Madencilik, Trakya’daki 24 yıllık ocakçılık geçmişiyle ve ara ara yaptığı yatırımlarla hacmini büyüten ve ülke ekonomisine katkı sağlayan bir şirket. Türkiye dışında Moldova’da da ocağı bulunan şirketin kurucusu ise Murat Gökdereli. Kendisiyle yaptığımız söyleşide yeni yatırımlarını konuştuk. Bu yatırımlar hem ocak hem de makine yatırımları konularında gerçekleşmiş. Şirketin en yeni makine tercihi ise Borusan Cat’ten yana oldu. Yakın zamanda aldıkları 4 adet Cat iş makinesi ile yaptıkları ve yapacakları çalışmaları kendisinden dinledik:

Öncelikle AKMG Madencilik Limited Şirketi’nden bahseder misiniz?

Bayburtlu bir ailenin fertleri olarak mesleğe hafriyatçılıkla başladık. Günümüzde faaliyetlerimiz arasında kum ve taş ocakçılığı, anahtar teslim fabrika yapımı, araç kiralama hizmeti ve tarım-hayvancılık kapsamında hayvan ithalatı bulunuyor. Şu anda işimizin başında mimar olan oğlum var ve ben de destek veriyorum.

“Moldova’da 2008 yılında devralıp güçlendirdiğimiz kum ocağımız bulunuyor”

Halihazırda hangi projelerde yer alıyorsunuz ve kaç ocağınız var? 24 senedir ocakçılık yapıyoruz. Faaliyet bölgemiz Tekirdağ’ın Saray ilçesi ve çevresinde olup kum ocağı işletiyoruz. Yine aynı bölgede iki yeni ocak için de başvurularımızı gerçekleştirdik. Ayrıca Moldova’da 2008 yılında devralıp güçlendirdiğimiz kum ocağımız bulunuyor. Altyapı alanındaki çalışmalarımız da devam ediyor. Bursa’da kurulmakta olan OSB ‘de görev alıyoruz.

“1.000 ton kumdan yaklaşık 380 kg kadar magmatik metamorfik ürün çıkarabiliyoruz.”

Ocağınızda kum dışında hangi ürünleri çıkarıyorsunuz?

Bölgemizde agrega üniteleri içindeki magmatik metamorfik ürünler çıkıyor. Özellikle hediyelik eşyalarda kullanılan ve parlak simi andıran bu ürünleri ihracat açısından değerlendirmeyi hedefliyoruz. 1.000 ton kumdan yaklaşık 380 kg kadar magmatik metamorfik ürün çıkarabiliyoruz. Trakya bölgesinde bu ürünü ilk biz ayrıştırmaya başladık. Ürünün ciddi bir pazarı var ve özellikle Çin, bu tür ürünlere ilgi gösteren bir ülke. Kum ise bizim en son işimiz. Simli ürünleri ayrıştırarak aldıktan sonra kumu yıkamaya hazırlıyoruz. Ardından inşaat kumu olarak değerlendirmek üzere pazara sunuyoruz.

“100 dönüm arazimizde 15 milyon ton kapasiteli kendi rezervimiz bulunuyor”

Üretim kapasitenizden bahseder misiniz?

100 dönüm arazimizde 15 milyon ton kapasiteli kendi rezervimiz bulunuyor. Şu an dekapaj aşamasındayız ve toprağı açıyoruz. Rezervimizin ne kadar olduğuna dair sondajlar gerçekleştirdik. Günlük bazda ise 4 bin tonluk kum hedefimiz var. Bölgemizde 85 metreye kadar aşağıda kum bulunuyor. Ciddi bir oran olmakla beraber biz arkaya doğru yükseltiyi baz alıyoruz.

Kum önemli bir ürün ve günümüzde girmediği bir alan yok. Bölgemizde büyük bir hammadde temininin başlangıcını temsil ediyoruz. Özellikle İstanbul’da da pek fazla kum ocağının kalmadığını düşünürsek, önemli bir faaliyet gerçekleştiriyoruz. Mevcut rezervimizin yüzde 70’ini satmak ve kalan alanda da tesviye sistemini geliştirip bölge insanı için inşaata dönüştürmek istiyoruz.

Madencilikte makine çok önemli. Neler kullanıyorsunuz?

Makine parkımızda iş makineleri ve inşaat kamyonları bulunuyor. Son bir yıl içerisinde yeni makine yatırımları gerçekleşirdik. Bu kapsamda Borusan Cat şirketinden Cat 336, 320 GC ekskavatörleri, 950 GC yükleyici ile 428 kazıcı yükleyici modellerini aldık. Ayrıca makine parkımızda yurtdışından getirdiğimiz bir adet Cat 354 ve başka markalardan iş makineleri de bulunuyor. Kamyonlarda ise ağırlıklı olarak Renault Trucks ve Mercedes-Benz markalarını kullanıyoruz. Toplam 11 kamyonumuz mevcut. İngiltere’den aldığımız ve teslimatını beklediğimiz yıkama eleme ve paketleme ünitesiyle de tesisimizi tamamlayacağız.

“Cat’in kalitesinin yanında Borusan Cat’in güvenilir personeli ve yaygın servis ağı da bu seçimimizde rol oynadı”

Neden son makine seçiminde Borusan Cat firmasını tercih ettiniz?

Cat dünya çapında bir marka. Farklı yerlerden fiyat aldık ve hızlı bir karar vermemiz gerekiyordu. Bu kapsamda büyük bir marka olan Cat’i tercih ettik ve Borusan Cat’ten makine alımı yaptık. Cat’in kalitesinin yanında Borusan’ın güvenilir personeli ve yaygın servis ağı da bu seçimimizde rol oynadı. İstediğimiz zaman ulaşabiliyoruz ve bir malzeme temininde anında olumlu yanıt alıyoruz. Servis ağından da oldukça memnunuz. Marmara İş Makinaları Tekirdağ Borusan Cat servisiyle çalışıyoruz.

“Cat 336, söküde son derece güçlü bir ekskavatör ve tam bir üretim makinesi!”

Cat 336’nın çalışma performansına yönelik izlenimleriniz neler?

Yeni makinelerimizi farklı alanlarda kullanmak üzere aldık. Her işte yeterlilik bizim için en büyük kriter. Örneğin Cat 336 ekskavatörümüzü sert zeminlerde kullanıyoruz. Oldukça verim aldık. 336, söküde son derece güçlü bir ekskavatör. 2,4 metreküplük kovasıyla bir kamyonu 7-8 kovada doldurabiliyor. Seriliğiyle de kamyonu bekletmiyor. 4-5 bin metreküpü 14 saatte alabiliyoruz. Ayrıca oldukça sağlam bir gövdeye sahip. Yüksek beygir gücü, uygun arm - bom aralıkları ve makaralarıyla, her yönüyle avantajlı, güçlü ve tam bir üretim makinesi. Makinede yer alan kantarı da kullanacağız. Hammadde yükleyeceğimiz zaman günde ne kadar ton ürün yüklediğimizi tespit edebileceğiz. Kamyon saymadan bunu tespit etmek büyük bir kolaylık sağlayacak.

“Cat GC serisi gerçekten az yakıyor!”

Cat 320 GC için neler söylersiniz?

Öncelikle Cat GC serisi gerçekten az yakıyor. Cat 320 GC’yi kilde değil normal zeminde, hazır yüklerde ve toprak malzemelerde kullanıyoruz. Başta yakıt avantajı olmak üzere birçok verimliliğini gördük. Yakıtına baktığımızda günlük 120 litreyi geçtiğini görmedik. Ortalamada ise 10-12 litre arası yakıt sarfiyatı bulunuyor. Zaten Cat’in sunduğu yakıt garantisi de 11 litre olduğunu düşünürsek son derece avantaj sağlıyoruz.

Cat 950 yükleyici ve 428 kazıcı-yükleyici modellerini nerelerde kullanıyorsunuz?

Yükleyicimizi stoktan yüklemeler yapması üzere satın aldık. Halihazırda kum ocağının faaliyete geçeceği aşamaya kadar döküm yerini ıslah etmesi için kullanıyoruz. Tam çalışma ve rölanti sürelerinin toplamı olarak ortalamada 14-15 litrelik yakıt sarfiyatıyla Cat’in sunduğu 14 litre garantisini de yakalıyor. Kazıcı-yükleyiciyi ise çok fazla çalıştırmadık. Genel amaçlı ihtiyaçlar için kullanıyoruz. Tesisimiz tam faaliyete geçtiğinde, bulunduğumuz bölgeyle Çerkezköy arasında kum-çakıl satış reyonunda da değerlendireceğiz.

Makinelerin teknolojik yeniliklerini kullanıyor musunuz?

Borusan Cat personeli bize Boom 360 uygulamasını anlattı. Makinenin hangi saatte nerede çalıştığından rahatlıkla haberdar olabiliyoruz. Ayrıca uygulama sayesinde telefondan yeni makine talebinde bulunma ve servis hizmetlerini çağırma gibi özelliklerinden faydalanıyoruz. Aynı zamanda sesli arıza uygulaması sayesinde makine çalışırken gelen sesin dinletilmesi ve ardından uzmana yönlendirilmesinin oldukça yaratıcı ve faydalı bir hizmet olduğunu düşünüyorum.

Borusan Cat Satış Temsilcisi Sercan Öztürk:

“Boom 360 ile her şey kontrol altında!”

6 yıldan beri Borusan Cat’te Satış Temsilcisi olarak görev yapan Sercan Öztürk, İstanbul Avrupa yakası ve Trakya bölgesinden sorumlu olarak çalışmalarını sürdürüyor. AKMG Madencilik firması için saha tespitinin ardından ihtiyaçlarına göre makine önerilerinde bulunduklarını ve bu doğrultuda satış gerçekleştirdiklerini belirten Öztürk, Boom 360 uygulamalarının avantajlarına şöyle değindi;

Borusan Cat’in yenilikçi uygulaması olan Boom 360 ile müşterimiz kendi envanterine kayıtlı olan makinesiyle ilgili tüm bilgilere erişebiliyor, harita desteği ile ilgili ekipmanların konum bilgilerine ulaşabiliyor. Bu envanter içerisinden ekipman seçip, servis randevularını kolayca oluşturulabilirken, bakım ve servis ihtiyaçları da uygulama üzerinden yönetilebiliyorlar. Ayrıca yakın zamanda Boom360’a gelecek olan “Servisim Nerede?” özelliği sayesinde müşterilerimizin talep ettiği dış servis ekiplerinin şantiyeye ne kadar mesafede olduğu harita üzerinden takip edilebilecek.

Müşterilerimiz Borusan Cat’de kayıtlı tüm finansal bilgilerine Boom360 üzerinden ulaşabiliyor. Kullanıcılar Boom 360 ile Borusan Cat garantisiyle satışa sunulan tüm ürünlere ve bu ürünlerin teknik özelliklerine erişiyor. İhtiyaç duydukları ürünler için zaman ve mekândan bağımsız olarak teklif alabiliyorlar. Borusan Cat müşterileri yedek parça ve yeni ekipman taleplerini de Boom 360 üzerinden oluşturabiliyorlar. Aynı zamanda Borusan Cat’in tüm kampanyalarını da bu uygulama üzerinden takip edebiliyor. Ayrıca Gebze ve Ankara revizyon merkezlerimizde revizyonu yapılan komponentler kamera açısına girdiğinde Boom360 müşterilerimiz istediği zaman komponentlerinin revizyonunu canlı kameradan izleyebiliyor.

YAPAY ZEKANIN GELDİĞİ NOKTA: SESLİ ARIZA TESPİTİ YENİLİĞİ

Öztürk, yapay zekâ kullanımıyla oluşturulan sesli arıza sistemine de değinerek, “Boom 360, iş makinelerinin sesini dinledikten sonra, Borusan Cat’in sesli arızayı tespit eden yapay zekâ uygulamasına erişerek olası bir arızayı 30 saniye gibi kısa bir sürede tespit edebiliyor. Borusan Cat teknik personeli ilgili arızanın tespitinin ardından sorunların hızla giderilmesi için kullanıcılarla iletişime geçiyor. App Store ve Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak mobil cihazlara kolayca indirilebilen uygulama, Türkçe ve İngilizce özellikleri ile sunuluyor. Uygulamanın çok yakında Türkiye dışında diğer ülkelerde de kullanıma açılması planlanıyor. Uygulama hakkında desteğe ihtiyaç duyan kullanıcılar için ayrıca Whatsapp ve Çağrı Merkezi entegrasyonlarının yanında, müşteri temsilcilerine de uygulama üzerinden erişme imkanı bulunuyor” açıklamalarını yaptı

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina