Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2015
İş Makinası - Akyapı İnşaat, yeni oluşturduğu makine parkında Caterpillar’ı tercih etti
Akyapı İnşaat, yeni oluşturduğu makine parkında Caterpillar’ı tercih etti

Caterpillar’ın Türkiye pazarına sunduğu yeni F2 serisi beko loderleri tercih eden firmalardan biri de 1998 yılında kurulan ve kısa zamanda İstanbul’da prestijli projelere imza atan Akyapı İnşaat oldu. Akyapı İnşaat, 1 yıl öncesine kadar makine kullanımında kiralama yöntemini tercih ediyordu. Profesyonel bir satın alma birimine sahip olan firma, yapılan geniş çaplı analizler sonrasında değer bazlı alım stratejisi uygulayarak makine parkına 2 adet Caterpillar 428F 2 beko loder kazandırdı.

Akyapı İnşaat’ın hayata geçirdiği projeler arasında Akasya Acıbadem, Aqua City 2010, Ege Boyu, Ottomare Suites Zeytinburnu, Medicana Hastanesi gibi projeler yer alıyor. Bunların çoğunda şantiye şef yardımcılığı ve şantiye şefliği görevlerinde bulunduktan sonra satın alma birimine geçen Akyapı İnşaat Satınalma ve Lojistik Uzmanı Arda Gürel, makinelerin şantiyelerde nasıl kullanılabileceğine dair geniş bir bilgi birikimine sahip bulunuyor. Gürel, yaşanan süreçteki gelişmeleri ve Caterpillar tercihlerini bizimle paylaştı.

Akyapı İnşaat Satınalma ve Lojistik Uzmanı Arda Gürel

İş makinesi ihtiyaçlarınızı nasıl karşılıyorsunuz?

Son 1 seneye kadar kiralama yoluna gidiyorduk. Kiralamanın bize avantajları kadar dezavantajlarının da olduğunu gözlemledik. Yeni oluşturduğumuz makine parkımızı Caterpillar’dan kuruyoruz. Son aldığımız Caterpillar 428F 2 beko loderde yaptığımız analizde kiralamayla satın alıp çalıştırmamız arasında büyük farklar olduğunu gördük ve 28’inci ayda makineyi amorti edebileceğimizi tespit ettik. Örneğin kiralık makine fazla mesai yaptığında operatöre ayrı makineye ayrı ücret veriyoruz fakat kendi makinemizde sadece operatöre mesai ücreti veriyoruz. Günümüzde kiralanan makinelere ciddi paralar ödeniyor, o tarafta da ayrı bir sektör oluştu.

Makine parkınızda hangi makineler bulunuyor?

Hepsi Caterpillar olmak üzere 2 adet 428F 2 beko loder, 1 adet 2015 model M316 D lastikli ekskavatör bulunuyor. Ayrıca 2 adet de araç üstü vincimiz var. M316 D’yi İSKİ’nin (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) kanal kazı işlerinde kullanıyoruz. Şehir içinde paletli ekskavatörün nakliye masrafları fazla oluyor. BMGS (Borusan Makina ve Güç Sistemleri) bu konuda bize faydalı bir çözüm sundu.

428F 2’yi satın alma işleminde nasıl bir süreç yaşadınız?

Öncelikle patronlarımız ve şantiye tarafından bir makine talebi geldi. Akabinde bu sektörün öncüsü olan 3-5 marka arasında yakıt giderlerinden ikinci el değerlerine, sigorta bedellerinden finansal konulara kadar geniş analizler yaptık. Bu süreç yaklaşık 1 ayımızı aldı. Analizler sonrasında satın alma birimi olarak patronlarımıza bir sunum yaptık. Burada BMGS’nin profesyonel satış danışmanlığı da devreye girdi. Ayrıca sektörde tanıdığımız diğer büyük firmalardan referanslar da aldık. Makine alımını 3 ayak olarak değerlendirirsek; birincisi yakıt ve ödeme planı, ikincisi bakım maliyetleri ve ikinci el değeri, üçüncüsü ise bize verilen satış danışmanlığının ve satış sonrasının kalitesidir.  

428F 2’yi yakıt konusunda nasıl buldunuz?

428F 2’nin çalıştığı şantiyede bir de farklı markada kiralık makinemiz bulunuyor. Makineler genelde malzeme taşıma, indirme, şantiye sahası genel temizliği çalışmaları yapıyor. 1-1,5 aylık araştırmalarımız neticesinde 428F 2, diğer makineye oranla yakıt konusunda yüzde 20 avantajlı konumda.

Satış sonrası hizmetler konusunda BMGS’ye güveniyor musunuz?

Eminim ki geç saatlerde aradığımızda bile telefonumuza çıkabilecek birileri var. Makine sahaya iner inmez ilgilenmeye başladılar. Birbirimize fikir alışverişinde bulunabiliyoruz.

Bundan sonraki süreçte parkınızı büyütmeyi düşünüyor musunuz?

Ekstra bir iş çıkmazsa bu seneki planlamamızı tamamladık. Genelde Ocak-Şubat aylarında toplantı yaparız. Bu toplantılarda mevcut projelerimizin ne safhada olduğu ve hayata geçireceğimiz yeni projelerle ilgili konular görüşülür. Konut sektöründe bir balon var deniliyor fakat biz planlamalarımızı balon patlayacak gözüyle değil de bu istikrar böyle devam edecek gözüyle yapıyoruz.

Röportajın tamamını Forum Makina Haziran 2015 sayısında okuyabilirsiniz...

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina