Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2020
İş Makinası - Altaş Temizlik, HİDROMEK ile yükleme kapasitesini iki katına çıkardı
Altaş Temizlik, HİDROMEK ile yükleme kapasitesini iki katına çıkardı

Altaş Temizlik, HİDROMEK ile yükleme kapasitesini iki katına çıkardı

Hızlı nüfus artışı, kentleşme ve değişen tüketim alışkanlıkları, dünyamızın artık sadece geleceğini değil, bugününü de tehdit ediyor. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin yanı sıra oluşturduğumuz atıklar da çevre ve insan sağlığına ciddi anlamda zarar verir hale geldi. Öyle ki, Pasifik Okyanusu’nun ortasında, devasa plastik atık yığınlarından oluşan, 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde ve 7 milyon ton ağırlığında bir “Yedinci Kıta” bile yarattık.

Bu olumsuz gelişmeler neticesinde çevrenin korunması gerek ülkelerin gerekse bireylerin temel önceliği haline geldi. Kısaca, ‘kendi ihtiyaçlarımızı, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmek’ olarak tanımlanan sürdürülebilirlik konusunda genel bir fikir birliğine varılmış durumda. Zaten aksi taktirde tek umudumuz, bizi bir an önce Mars’a götürmesi için Elon Musk olacak.

Atık yönetimi, çevre koruma politikaları arasında önemli bir yer tutuyor. 1992 yılından bu yana çevre temizliği ve atık yönetimi alanlarında faaliyet gösteren Altaş Temizlik, Türkiye genelindeki belediye, kamu ve özel sektör kuruluşlarına makine, araç ve ekipman kiralama hizmetleri sağlıyor. Firma, atıkların sadece bertaraf edilmesi değil, yeniden ekonomiye kazandırılması adına da önemli yatırımlara imza atıyor.

Altaş Yapı Sanayi ve Temizlik Hizmetleri A.Ş., İstanbul Ataşehir’de kurduğu kırım tesisinde şehrin farklı bölgelerinden gelen ahşap atıklarını küçülterek Düzce’deki enerji santraline sevk ediyor. Firmanın Teknik Servis Müdürü olan Otomotiv Mühendisi Barış Balcan ile bir araya gelerek faaliyetleri ve makine parkında ağırlık kazanan HİDROMEK iş makineleri hakkında bilgi ve görüşlerini aldık.

Faaliyet alanlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Altaş Temizlik olarak birçok alanda faaliyet gösteriyor olmakla birlikte ana işimiz olan atık yönetimi ve temizlik hizmetleri kapsamında; belediye, kamu ve özel kuruluşlara iş makinesi, çöp kamyonu, yol yıkama araçları, vb. çok çeşitli makine ve ekipmanı personelli veya personelsiz olarak kiralıyor, tamir ve bakım hizmetlerini sağlıyoruz. Halihazırda İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Beyrut’ta çok sayıda belediye ve özel kuruluşa hizmet veriyoruz.

Atık türüne göre özel geliştirilmiş araç ve ekipmanlarımızla evsel katı atıkları, inşaat ve hafriyat atıklarını, ambalaj atıklarını, elektronik atıkları ve tıbbi atıkları topluyoruz. Evsel katı atıkları, inşaat ve hafriyat atıklarını transfer sahalarına ya da düzenli döküm sahalarına transfer ediyoruz. Ambalaj ve elektronik atıklarını tesislerimizde ayrıştırıyoruz ve endüstriyel ham madde olarak kullanılmak üzere geri dönüşümünü sağlıyoruz. Tıbbi atıkları ise sterilizasyon ve bertaraf tesisimizde işleme alıyor ve tehlikesiz atık sınıfına dönüştürerek döküm sahalarına transfer ediyoruz.

Bir süre önce faaliyete geçirdiğimiz ahşap atık kırma tesisimizde, İstanbul genelinden topladığımız ahşap atıkları enerji üretilebilecek kadar küçük ebatlara (3 ila 8 santimetre çapında) parçalıyoruz. Buradaki makinemizin saatlik kırma kapasitesi 30 tondur. Parçalayarak konteynerlere yüklediğimiz malzemeyi tırlarla Düzce’deki enerji santralimize sevk ediyoruz.

Biz bu tesisi kurmadan önce şehirden toplanan bütün bu ahşap, dal, budak, vb. malzeme kamyonlarla döküm sahalarına taşınıyordu. Hacim olarak büyük ancak ağırlığı az olan bu malzemeyi taşımak hem zaman hem de para kaybına sebep oluyordu. Şimdi bu tesis ile birlikte taşıma sorunu ortadan kalktığı gibi ciddi miktarda elektrik üretimi yaparak ülke ekonomimize de katkı sağlıyoruz.

Makine ve araç parkınızın büyüklüğü ve kapsamı nedir?

Parkımızda 1.500 adede yakın makine ve araç bulunuyor. Bunun büyük bir kısmını kamyon, temizlik ve hafif ticari araçlar oluşturuyor. İlk alım maliyeti daha fazla olan iş makinelerimizin sayısı ise 70 adet civarındadır. Gerek iş makineleri gerekse kamyonlar için çeşitli markalarla çalışıyoruz.

Yeni araç alımlarınızdaki tercih kriterleriniz nelerdir?

Biz kiralama işi yapıyoruz. Dolayısıyla aracımızın her an çalışmaya hazır olması lazım. Bunun için öncelikle aracın dayanıklı; olası kaza veya hasar durumlarında da servis ve yedek parça desteğinin güçlü olması şart.

Diğer önemli bir tercih sebebimiz de yakıttır. Her gün tonlarca yakıt tüketiyoruz. Buradaki %1-2’lik değişimler bile toplamda ciddi farklar yaratıyor. Parkımızda tüm araçların yakıt tüketimini bire bir takip ediyoruz. Her aracın belirli bir yakıt tüketim standardı vardır. Bunu aşarsa derhal kontrol ederiz. Yeni araç alımlarımızda da markaların buradaki yakıt tüketimlerini göz önünde bulundururuz.

“Makine parkımızı mümkün oldukça genç tutmaya çalışıyoruz”

Makine parkımızı mümkün oldukça genç tutmaya çalışıyoruz. Şu anki ortalamamız 2,5-3 yaş mertebesindedir. Genç bir makine parkıyla iş verimliliğimiz artarken, maliyetlerimiz ve olası arıza riskleri azalıyor. Ayrıca müşterilerimiz de son teknoloji ürünü yeni makinelerle çalışmayı tercih ediyorlar.

Hangi aracı alırsak alalım, önceliğimiz yerli olmasıdır. Yerli üreticilerin çözüm sağlayamadığı ürün gruplarında mecburen yabancı markalara yöneliyoruz. Tek ve iki kişilik kompakt süpürgeler gibi spesifik araçlar anlamında yerli imalatımız maalesef oldukça zayıftı. Şimdi bazı markalar ürünlerini geliştirdiler. Biz de aldık ve test ediyoruz.

İş makineleri alanında HİDROMEK ile önemli oranda bir başarı sağladık ve devam eden güçlü bir iş birliğimiz var.

Makine parkınızda HİDROMEK’in ağırlığı nedir?

Halihazırda parkımızda 10 adet HİDROMEK iş makinesi bulunuyor. Bunların 1 tanesi 2016 yılında aldığımız HMK 62 SS mini kazıcı yükleyici, 7 tanesi HMK 102 B Alpha kazıcı yükleyici, 1 tanesi HMK 220 LC paletli ekskavatör ve 1 tanesi de son olarak ahşap kırma tesisimiz için aldığımız HMK 102 S Alpha kazıcı yükleyicidir. Diğer kazıcı yükleyicilerimizin de 5 tanesi 2019 model ve üstüdür.

HİDROMEK ile çalışmaktan memnun musunuz?

Türkiye genelinde hizmet verdiğimiz için HİDROMEK’in yaygın servis ağı bize avantaj sağlıyor. Servis ve yedek parça ihtiyaçlarımız kapsamında bugüne kadar bir sorun yaşamadık.

Biz de prensip olarak her bir aracımızın bakım ve onarımlarını hassasiyetle takip ediyoruz. Tüm iş sürecimizi özel bir yazılım üzerinden takip ediyoruz. Yazılımımız, bakımı yapılmamış bir aracın çalıştırılmasına sistemsel olarak izin vermiyor.

“Daha az yakıt tüketiyor”

Makine parkımıza en son dahil ettiğimiz HMK 102 S Alpha kazıcı yükleyicimiz, daha önce aynı işi yapan farklı marka makinemizden daha az yakıt tüketiyor. Bununla birlikte ahşap tesisimiz için özel olarak üretilen 2 metreküp kapasiteli açılır kapanır kovası sayesinde yükleme kapasitemiz 2 katına çıktı. Ahşap malzememizin özgül ağırlığı 0,4 ton/metreküp olduğu için HİDROMEK’ten bizim için böyle özel bir kova yapmalarını istedik.

Ayrıca makinemizin arka kazıcı kısmı için de ekstra bir hidrolik hat istedik. Buraya takacağımız tomruk ataşmanı ile tesisimizdeki kırıcıyı ahşapla besleyen mevcut ekskavatörümüzün arızalanması halinde bir yedeği olacak.

Salgın dönemi faaliyetlerinizi nasıl etkiledi?

Hep birlikte oldukça zorlu bir dönem yaşıyoruz. Ancak bizim işimizi durdurma gibi bir lüksümüz yok. İnsanlar artık daha fazla evlerinde kalıyor ve daha fazla evsel atık üretiyorlar. Dolayısıyla bu çöplerin ivedilikle toplanması, yolların yıkanması ve hafriyatların taşınması gerekiyor. Salgına karşı temizlik önlemleri kapsamında bazı illerde otobüs duraklarının yıkanması gibi yeni işler de çıktı. Çalışanlarımızın ve çevre sağlığı açısından gerekli önlemleri alarak çalışmaya devam ediyoruz.

Aleattin Keleş – Ahşap Atık Kırım Proje Sorumlusu

Ataşehir’deki tesisimizde şu an için günde 125 ton ahşap malzemeyi, bu işe özel bir makineyle kırıp cips haline getirdikten sonra, yakarak elektrik üretmek üzere Düzce’deki enerji santralimize sevk ediyoruz. İlk aşamadaki hedefimiz bunu 6 ay içerisinde 300 tona çıkarmaktır. Santralimizin kapasitesi 11 MW’tır. Vatandaşın sokağa attığı ahşaplar, fabrikalardan kesim fazlası çıkan ahşaplar, ağaç budama kaynaklı dallar ve kesilen ağaçların köklerini burada değerlendirerek ekonomiye kazandırıyoruz.

Sadece İstanbul’un Anadolu Yakasındaki atık ahşapların tamamını toplayarak değerlendirebilsek, 3 tane biokütle enerji santralini çalıştırabiliriz. Buna ormanlarda yapılan budamaları ve kökleri de ekleyecek olursak, 6 santral eder. Ülke olarak günümüzde toplam elektrik ihtiyacımızın yaklaşık %2,5’ini biokütleden elde ediyoruz. Devletimizin hedefi bunu 2023 yılına kadar %20’ye çıkarmaktır.

Tesisimizde, kırıcıyı ahşapla besleyen tomruk ataşmanlı bir ekskavatör ve kırılan malzemeyi kamyonlara yükleyen bir kazıcı yükleyicimiz çalışıyor. Makinelerimiz 8 saat boyunca hiç durmadan çalışıyorlar. Bunu inşallah 24 saate çıkaracağız.

Malzememiz hafif olduğu için yeni aldığımız HİDROMEK kazıcı yükleyiciye 2 metreküplük özel bir kova yaptırdık. Böylece kapasitemiz önemli ölçüde arttığı gibi yakıt tasarrufu da sağladık. Ayrıca makinemizin arka kazıcı tarafında da işimize özel farklı ataşmanlar kullanma planlarımız var.

Cengiz Aydın – HMK 102 S Alpha Operatörü

Ben bu işe 2007 yılında yine bir HİDROMEK kazıcı yükleyici kullanarak başladım. Şu an kullandığım yeni makinemiz Haziran ayında geldi. Kabini çok geniş ve konforlu. FNR özelliği bir operatör için büyük oranda kolaylık sağlıyor ve işi serileştiriyor. Manevra kabiliyeti yüksek olduğu için, burada çalıştığımız saha dar olmasına rağmen işimiz aksamıyor. Kovası büyük olduğu için daha hızlı yükleme yapabiliyorum. Kovanın açma kapama özelliğini sahada temizlik yaparken ve kamyon yüklemenin son aşamasında kullanıyorum. HİDROMEK bir operatör için ideal makinedir.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina