Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - ASCENDUM MAKİNA YENİ CEO’SU TOLGA POLAT’TAN İLK MESAJ
ASCENDUM MAKİNA YENİ CEO’SU TOLGA POLAT’TAN İLK MESAJ

Ascendum Makina yeni CEO’su Tolga Polat’tan ilk mesaj:

 

“Dijitalleşme yolculuğunun oyun kurucusu olacağız”

Volvo iş makinaları, SDLG iş makinaları, SANY paletli vinç ve forekazık makinalarının, Metso Outotec kırma eleme ekipmanlarının Türkiye distribütörü olan Ascendum Makina Tic. A.Ş. bünyesinde 22 yıldır görev yapan Tolga Polat, şirketin yeni CEO’su oldu. Tolga Polat, hedeflerinden 2023 yılına yönelik öngörülerine kadar birçok konu hakkında bilgi ve görüşlerini paylaştı.

Dünya genelinde 14 farklı ülkede, 1.500’den fazla çalışanıyla faaliyet gösteren ve 35 binden fazla iş makinası aktif olarak çalışan Ascendum Group bünyesindeki Ascendum Makina Türkiye’de önemli bir görev değişikliği gerçekleşti. 2023 yılı itibariyle Ascendum Makina’nın yeni CEO’su olarak göreve başlayan Tolga Polat, geride bıraktığımız yıl hakkında ilk değerlendirmelerini paylaştı.

Tolga Polat, 2022 yılında iş makinaları sektörünün “üretimin talebe” yetişemediği, bunun sonucunda makina satışlarının yüksek adetlerde gerçekleştiği bir yıl olarak geçirdiği tespitinde bulundu. Pandemi ve sonrasında tüm alanlarda olduğu gibi makro ekonomi ve ticarette de koşulların yeniden oluştuğuna vurgu yapan Polat, 2022 yılında üretim kapasitelerinin, artan talebin ve Çin’den kaynaklanan lojistik problemlerinin tüm yılı etkilediğini ve bu durumun hâlâ devam ettiğini kaydetti.

“Pazar paylarının ana belirleyicisi makina bulunabilirliği oldu”

Sektörde pazar payları dahil olmak üzere tüm parametrelerin bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tolga Polat, “Ascendum Makina’nın pazar payından memnunuz. Ancak iş makinaları sektöründe bu seneki pazar paylarının ana belirleyicisi makina bulunabilirliği oldu. Pazar payı hiç bu kadar değişken olmamıştı. Makina bulunabilirliğine göre 2022 yılında iş makinaları sektörü pazar paylarında her ay yüksek oranda inişli ve çıkışlı bir seyir izledi. Dolayısıyla bu seneki pazar paylarıyla bir okuma yapmak sağlıklı olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Ascendum Makina’nın hem satış hem de satış sonrası hizmetler alanında toplam çözüm ortağı yaklaşımı ile 2022 yılını oldukça başarılı tamamladığını ifade eden Tolga Polat, bu başarının 2023 yılında da devam edeceğinden emin olduğunu kaydetti. Güçlü ve çevik bir takım oyunu, inovatif süreç yönetimi, kapsamlı ve yaygın dijitalleşme ile sürdürülebilir yaratıcı bir müşteri deneyimi yaklaşımı sunmaya devam edeceklerini vurgulayan Polat, kendi liderliğinde oluşacak ayak izlerinin ilk mesajlarını da bu çerçevede vermiş oldu.

“Distribütörlüklerimiz ana hedeflerimizle uyumlu”

Yeşil mutabakat kapsamında sektörün 2023 yılında EU Stage V egzoz emisyon standartlarıyla yeni bir döneme geçiş yapacağını ifade eden Tolga Polat, grubun amiral gemisi Volvo’nun bu talebe yetişmek için olağanüstü bir çalışma gerçekleştirdiğini ve hazırlıkların tamamlandığını belirtti.

2023 yılında yeni geliştirecekleri ürün gruplarına dair de bilgi veren Polat, sektörün oyun kurucusu Volvo dışındaki distribütörlüklerin sinerjisine dikkat çekerek, “Volvo’dan sonra iş kolumuzla ilgili aldığımız bütün distribütörlükler ana hedeflerimizle uyumlu, planlarımızla ve müşteri deneyimi yaklaşımımızla tutarlı durumda. SANY, SDLG gibi markalarımızla tam bir sinerji içinde çalışıyoruz. Distribütörlüğünü yaptığımız, sektöründe lider bir diğer marka da Metso Outotec. Bizim yönetim ve çalışma biçimimiz Metso ile çok uydu. Kurumsal bir şirketiz ama ihtiyaç hâlinde belirgin bir esneklik yaratabiliyoruz. Bu çok önemli bir özelliğimiz. Bu anlamda Metso ile olan iş birliğimiz net bir memnuniyet ilişkisi” ifadelerini kullandı.

Hızlı karar alan çevik bir organizasyon

2000 yılında ithalat uzmanı olarak Ascendum Makina bünyesinde göreve başlayan Tolga Polat, geçen 22 yıllık süre içerisinde şirketin her kademesinde rol aldı ve bugün şirketin yeni CEO’su oldu. Yeni rolüne dair düşüncelerini de paylaşan Polat, bu durumdan oldukça gurur duyduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“22 sene aynı şirkette pek çok kademede çalışıp bugün bu pozisyona gelmek mutluluk verici. Sonuçta ben bu şirketin evladıyım. Bu şirkette çalışan herkesin, bir gün böyle bir şansı olabilir. Bu anlamda bir rol modelim. Şirket beni yetiştirdi. Şirketimize yeni girecek ve hâlihazırda çalışan herkes için bir örnek teşkil eder diye düşünüyorum. Bu da benim için gurur verici ayrı bir nokta.”

Etkili ve inisiyatif alan bir takım oyununun önemine ve yaratıcı çalışmanın gücüne inandığına dikkat çeken Polat, “Bir ekibin, bir departmanın veya birçok ekibin şirketi nerelere getirebileceğini çok iyi biliyorum. Çalışanlarımıza yatırım yapacak bir lider olacağım. Bu şirkette uzun süre çalıştığım için neyi iyi yaptığımızı, neyi daha iyi yapmamız gerektiğini biliyorum” dedi.

İş süreçlerinde iyi düşünülmüş stratejilerle hızlı karar alabilen, doğru sonuca ulaşmaya çalışan, çevik bir organizasyonun olacağını belirten Tolga Polat, Türkiye’nin çok dinamik bir ülke olduğu vurgulayarak, “Pazardan gelen bilgiyi doğru analiz edebilen ve bunu satışa çevirebilen şirketler başarılı olacak. Bunu da yapmanın en iyi yolu, şirketi doğru sistemler ile yönetip yapay zekadan faydalanmak. Sektörümüzde bazı şirketler bu duruma daha çabuk adapte olmaya çalışıyor, bazı şirketler ise aksiyon almada biraz geride kaldı. Biz bu konuya çok önem vereceğiz. ‘Big data’yı yönetmek ile ilgili her türlü teknolojik alt yapıyı sağlıyoruz, önemli çalışmalarımız var ve sonuç aşamasındayız. Bu konuda oyun kurucu olacağız” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina