Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - ASFUROĞLU GRUBU, VERİMLİLİK İÇİN HİDROMEK’E YATIRIM YAPTI
ASFUROĞLU GRUBU, VERİMLİLİK İÇİN HİDROMEK’E YATIRIM YAPTI

ASFUROĞLU GRUBU, TAŞ OCAKLARINDA VE BETON SANTRALLERİNDE VERİMLİLİK İÇİN HİDROMEK’E YATIRIM YAPTI

Hatay merkezli olarak faaliyet gösteren Asfuroğlu Grubu, son yıllarda gerçekleştirdiği taş ocağı işletmeciliği ve beton üretimi alanındaki çalışmalarını yeni yatırımlarla destekliyor. Şirket, bu yıl HİDROMEK’ten aldığı 9 adet iş makinesiyle, saha çalışmalarını daha da güçlendirmeyi ve üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.

2023’ün Şubat ayında yaşanan büyük depremden en çok etkilenen ilimiz olan Hatay’da, kentin eski güzel günlerine geri dönmek için her alanda hummalı bir çalışma sürüyor. Kentte söz sahibi olan köklü şirketler ise bu çalışmalarda üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getirmeye gayret ediyorlar. Asfuroğlu Grubu da hem Hatay’da hem de Türkiye’nin farklı yerlerinde sahip olduğu iştiraklerle ülke ekonomisine katma değer sağlayan firmalar arasında yer alıyor.

Asfuroğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Asaf Asfuroğlu ile Hatay’da yaptığımız söyleşide, çalışmalarını ve 9 adetlik yeni HİDROMEK yatırımlarını ele aldık:

Asfuroğlu şirketi ne zaman kuruldu ve hangi alanlarda hizmet veriyor?

1969 yılında babamız Necmi Bey, 16 yaşında Hatay’da demir ve çimento ticaretiyle iş hayatına atıldı. İlerleyen süreçlerde gayrimenkul ve inşaat alanlarına da geçiş yaptı. Günümüzde Asfuroğlu Grubu bünyesinde demir ve inşaat malzemeleri ticareti, beton üretimi, madencilik, taş ocağı faaliyetleri, turizm işletmeleri, inşaat ve gayrimenkul yatırımları yapıyoruz. Öte yandan bir dönem enerji ve sağlık alanlarında da hizmet verdik ancak sonrasında o sektörlerden çıktık.

“Madencilikte ilerleme katediyor ve beton santrali sayımızı da artırıyoruz”

Günümüzde ne tür çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

Özellikle madencilikte ilerleme katediyor ve beton santrali sayımızı da artırıyoruz. Turizm alanında ise Antakya’da iki otel ve Ankara’da 140 bin metrekarelik iş merkezi çalışmalarımız bulunuyor. Ayrıca İstanbul ve Ankara’da konut projelerimize de başlıyoruz.

İnşaat odaklı bir şirketin ikinci kuşağı olarak neden makine mühendisi oldunuz?

Makinelere ve atölye çalışmalarına çocukluktan beri ilgim vardır. Anne tarafından olan dedem marangozluk yaparken, onun yanında tezgahlara ve makinelere aşina olarak büyüdüm. Ardından Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdim. Makineci olunca tüm iş kollarına bütünleşik bakabiliyorsunuz ve bu bakış, şu anki mesleğime büyük katkılar sağladı.

“İyi mühendisliğe ve istihdam gücüne sahip olan ve kaliteli ürünler üreten HİDROMEK ülkemize büyük değer katıyor”

Ağırlıkla madencilik ve beton faaliyetlerinizde kullandığınız iş makinelerinde neleri tercih ettiniz?

Bugüne kadar hem kazıcı-yükleyici hem de yükleyici alanında yabancı markalarla çalıştık. Öte yandan inşaat işlerimizde de zaman zaman mini yükleyicileri deneyimledik. Ancak son tercihimizi ise HİDROMEK’ten yana kullandık. Bugün baktığımızda yerli bir üretici olarak dünya arenasında devler liginde mücadele ediyorlar. İyi mühendisliğe ve istihdam gücüne sahip olan ve kaliteli ürünler üreten HİDROMEK ülkemize büyük değer katıyor. Bir mühendis ve iş insanı olarak, bir dünya markası olan HİDROMEK’in ürünlerini parkımıza dahil etmekten mutluyuz.

HİDROMEK’in hangi ürünlerini tercih ettiniz?

Toplam 9 adet olmak üzere; 2’şer adet HMK 310 LC, HMK 410 LC UHD ve HMK 500 LC HD ekskavatör, 2 adet HMK 635 WL ve 1 adet HMK 640 WL lastikli yükleyicilerin alımını gerçekleştirdik. İlerleyen zamanlarda makine parkımızı HİDROMEK ile daha da genişletmek istiyoruz. Ticari ve konut projelerinde de büyük çaplı bir filo kurup hafriyat çalışmalarını kendimiz yapmayı planlıyoruz.

“Operatörlerimiz hem konfor hem serilik açısından yeni HİDROMEK’lerden oldukça memnun”

Yeni makinelerle ilgili hangi izlenimlere sahipsiniz ve beklentileriniz nelerdir?

Makineleri aldığımız kısa süre zarfında, operatörlerimizden iyi performans gösterdiklerine dair geri bildirimler aldık. Gerek koparma ve yükleme gücü gerek rahat kullanım açılarından memnun kaldıklarını belirttiler. İşletmeci olarak bizler ise düşük yakıt sarfiyatı, yüksek verimlilik, ürün spektlerinde belirtilen teknik verilerin karşılanması, gerekli bakımların yapıldıktan sonra minimum sorunla çalışmaları gibi beklentilere sahibiz. HİDROMEK’in de beklentilerimizi karşılayıp servis ekibinin gerekli desteği bizlere sağlayacağını düşünüyoruz.

HİDROMEK’in satış sonrası hizmetler desteğini almaya başladınız mı?

Makinelerimiz henüz çok yeni olduğu için herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Ancak her durumda sorularımızı cevaplayıp bizi yönlendiriyorlar. Periyodik bakımlar düzgün yapıldığı takdirde büyük sorun yaşamayacağımızı düşünüyoruz. HİDROMEK yanımızda olduğunu bize hissettiriyor. Ankara’da fabrikaları olduğu için herhangi bir parça ihtiyacında, tedarikten dolayı zaman kaybetmeyeceğimizi biliyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte de HİDROMEK ile devam etmeyi planlıyoruz.

İş makinelerinde yeni teknolojiler ve elektrifikasyon süreçleri hızlanıyor. Siz geleceği nasıl görüyorsunuz?

Gerek iş makineleri gerek maden ve inşaat kamyonlarında elektrikliye bir eğilim olduğunu görüyoruz. Bu gelişmeler, özellikle içten yanmalı motora sahip makinelerde yaşanan arızaların ortadan kalkmasına olanak tanıyacak, masraf ve bakımlar azalacaktır. Otonom sistemler ve yapay zeka ile birbirine bağlantılı makine ve araçların yaygınlaşması ise biraz zaman almakla birlikte mutlaka artacaktır diye düşünüyorum.

“En kısa sürede yapıların tamamlanıp Hatay’dan ayrılanların geri dönmeye başlamalarını umuyoruz”

Son olarak bölgeniz Hatay’da yaşanan büyük afetin ardından kentin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Depremden etkilenen iller arasında en büyük zararı Hatay gördü. Büyük acılar yaşadık ve herkesin bir kaybı oldu. Ancak yaralar sarılmaya başlandı. TOKİ birçok noktada konut çalışmalarını sürdürüyor. En kısa sürede yapıların tamamlanıp Hatay’dan ayrılanların geri dönmeye başlamalarını umuyoruz.

Biz de şirket olarak depremin ikinci gününden itibaren destek vermeye başladık. Antakya’daki bir tesisimiz yıkılmış olmasına rağmen, Kırıkhan’da yer alan taş ocağımızda bulunan beton santrallerimizden, Hatay Havalimanı’nın acil tamiri için beton tedariki sağladık. Şehrimiz eski ruhuna mutlaka kavuşacaktır.

DENAS MADENCİLİK İŞLETME MÜDÜRÜ RÜSTEM KARLIBAHAR:

“HMK 500 LC HD İLE 35 TONLUK KAMYONU, MİNİMUM SÜREDE YÜKLÜYORUZ”

Kireçtaşının çıkarılıp beton olarak değerlendirildiği 2 taş ocağına sahip Asfuroğlu Grubu için makinelerin kesintisiz çalışması ve verimliliği kritik derecede önem arz ediyor. Madencilik sektöründe 14 yıllık tecrübeye sahip Rüstem Karlıbahar, 9 yıldır Asfuroğlu Grubu firmalarından Denas Madencilik’te görev yapıyor ve maden ocakları işletmelerini yönetiyor. Kendisiyle ocak çalışmalarını ve sahada kullandıkları iş makinelerinin performansları üzerine konuştuk:

Maden ocaklarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde Reyhanlı yolunun 15. kilometresinde, Suriye sınırına yakın bir bölgede dolamitik kireç taşı çıkardığımız ocağı işletiyoruz. Aynı zamanda yine Kırıkhan’da Asya yolu üzerinde bir kireç taşı ocağımız bulunuyor.

“Günlük 5 bin ton kapasiteyle çalışıyoruz”

Üretim kapasiteniz hakkında neler söylersiniz?

Günlük 5 bin ton kapasiteyle çalışıyoruz ve yıllık milyon tonu geçen imalat gücüne sahibiz. Tek vardiyada 60 kişiyle faaliyetimizi gerçekleştiriyoruz. Bu imalatın büyük bir bölümünü kendi beton santrallerimize malzeme vererek değerlendiriyoruz.

Saha operasyonlarınızda ne tür kamyon ve iş makineleriyle çalışıyorsunuz?

Sahada 10 adet kamyonla birlikte 30, 40 ve 50 tonluk olmak üzere 4 ekskavatör, 2 adet lastikli yükleyici ile çalışıyoruz. Makinelerimizde yetiştirdiğimiz uzman operatörlerimiz görev yapıyor. İyi operatör yetiştirmeyi, maliyetleri minimize etmeyi ve makinelerimize iyi bakarak en verimli üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Son olarak HİDROMEK’ten aldığımız yeni ekskavatörler ve yükleyicilerimiz de bir aydır sahada görev alıyorlar.

İş makinelerinizi neden yenileme gereği duydunuz?

Ocaklarımızda farklı markalardan çeşitli iş makinelerini kullanıyorduk ve yıllarca bize emek verdiler. Son zamanlarda ise makinelerin ömürlük parçaları dediğimiz motor, yürüyüş takımları ve hidrolik sistemler artık miyadını doldurmuştu. Biz de o makinelere sarf ettiğimiz bakım-onarım masrafı yerine sıfır makine almayı tercih ettik. Pazar araştırması yapıp muhtelif markaları inceledik. Ardından HİDROMEK almaya karar verdik.

“Ekskavatörlerimizin seriliğinden de oldukça memnunuz”

Yeni ekskavatörlerinizi genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dizayn olarak baktığımızda yeni serinin kuyruk kısmının dar ve yüksek olması, daha geniş olan diğer rakiplerine göre manevra avantajı kazandırıyor. Bu da dar alanlardaki hareket kabiliyetini artırıyor. Ayrıca ekskavatörlerin palet aks aralıkları, birçok rakibine göre daha geniş. Bu durum, dar bir zeminde emniyeti ve iyi bir dengeyi beraberinde getiriyor. Ekskavatörlerimizin seriliğinden de oldukça memnunuz.

Örneğin HMK 500 LC HD, 35 tonluk yükü kamyona minimum sürede yükleyerek oldukça seri bir şekilde çalışıyor. Ayrıca sıcak bir coğrafyada çalışıyoruz ve operatörler için konfor ön planda. HİDROMEK de günde 8 saat çalışan operatörlerimize, istediği konforu kabin rahatlığı ve etkili klimasıyla veriyor.

HMK 640 WL yükleyici için yorumlarınız neler?

Öncelikle emek ile üretilmiş bir makine ve sınıfındaki rakiplerine göre aynı işi maksimum performansla gerçekleştiriyor. Biz genelde stoktan hazır malzemeyi düz bıçakla yüklüyoruz. Stok yüklemelerinde zemini toparlayarak yükleme yapıldığı için düz bıçak, tırnaklı versiyona göre daha rahat operasyon sağlıyor. HMK 640 WL de sahada kamyon yükleme faaliyeti için en ideal çalışmayı bizlere veriyor.

HİDROMEK’in servis hizmetinden memnun musunuz?

HİDROMEK, hem performanslı makineleri hem de ilgili servis ağıyla işimizi aksatmıyor. Servis hizmetini de kendisinden alıyoruz. Günün hangi saati olursa olsun taleplerimize hızlı dönüş yapıyor ve ilgili problemi çözüyorlar. Makinelerimizin düzenli bakımlarını önümüzdeki dönemde de HİDROMEK’ten almaya devam edeceğiz

Operatör Gözüyle….

Hasan Dalmış: HMK 640 WL’nin konforu kıyaslanamaz!

“14 yıllık yükleyici operatörüyüm. Bugüne kadar birçok yabancı markadan makine kullandım. 2 yıl önce ilk kez HİDROMEK’in HMK 640 WL lastikli yükleyicisi ile tanıştım. Bir aydır da yeni aldığımız HMK 640 WL ile çalışıyorum. Kabin konforunu, etkin klimasını ve iç donanımını oldukça beğendim. 370. saatte olan makinemizin malzemeye girişi ve seriliği, çok memnuniyet verici. Makineyi kontrol ettiğim elektronik levyeleri ise yumuşak ve rahat kullanımıyla işimi kolaylaştırıyor”

Ömer Karateke: Son göz ağrım HİDROMEK oldu

“18 yıllık ekskavatör operatörüyüm ve Hatay bölgesinde çalışıyorum. Tesisimizde HMK 500 LC HD ekskavatörü kullanıyorum. Makinemizle ocakta konkasörü besliyorum ve aynadan patlamış malzemeyi kamyonlara yüklüyorum. tonajıyla birlikte 50 tonluk kamyonu çok hızlı bir şekilde yüklüyorum. Malzeme de yerinde olunca iyi yükleme yapıyor. Rahat kabini, full aktif kliması ve donanım özellikleriyle çalışırken konfor sağlıyor. Kısaca birçok markadan ekskavatör kullanmama rağmen son göz ağrım kesinlikle HİDROMEK oldu."

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina