Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2015
İş Makinası - Avrupa iş makineleri pazarı için 2015 stabil bir yıl olacak
Avrupa iş makineleri pazarı için 2015 stabil bir yıl olacak

İMDER Başkanı ve CECE Yürütme Kurulu Üyesi Halil Tamer Öztoygar, 2014 yılının Avrupa inşaat ekipmanları sektörü için sorunlu fakat iyi geçtiğini, 2015 yılı için ise stabil bir yıl olacağını söyledi. Avrupa, 2014 yılını inşaat ekipmanları piyasasında en dinamik ikinci bölge olarak tamamlarken Kuzey Amerika bölgesi birinci sırada yer aldı.

CECE (Avrupa İnşaat Ekipmanları Komitesi) Yürütme Kurulu Üyesi Halil Tamer Öztoygar, CECE’nin yaptığı araştırma ışığında iş ve inşaat makineleri sektörünü değerlendirerek açıklamalarda bulundu. Öztoygar, Avrupa piyasasındaki satışların 2013 yılına kıyasla yüzde 9 oranında artış gösterdiğini, ihracatta ise hafif bir artış gözlemlendiğini belirtti. Öztoygar, “Bu pozitif bir gelişmeydi. Piyasalar hala 2007 yılındaki rekor seviyenin yüzde 40 altında bulunuyor. Avrupa’da bu sene büyük farklılıklar oluştu. Güney Avrupa’nın çok düşük seviyelerde kalmasına karşın İngiltere ve Almanya gibi ülkeler, kriz öncesindeki dönem seviyesine yaklaştılar. Avrupa’da endüstri, 1 yıl içinde tam olarak ekonomik döngüyü tecrübe etti. Yazın yaşanan iyileşmenin uzaması, sene sonuna kadar devam etti. İngiltere’de satışlar 2013 yılına kıyasla yüzde 30 arttı. Fakat Türkiye ve Rusya kötü bir yıl geçirerek piyasalarında yüzde 25 ve 37’lik daralma görüldü.” dedi.

Öztoygar’ın verdiği bilgilere göre Rusya ve Türkiye dâhil olmak üzere Avrupa’da 135 bin adet iş ve inşaat makineleri satışı gerçekleşti. Yüzde 6’lık bir artışla sektör, 2012 yılındaki seviyelere tekrar ulaştı.

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Tamer Öztoygar

“İngiltere, yüzde 32’lik artışla Almanya’nın ardından ikinci sıraya yerleşti”

Diğer sorunlu piyasa ise endüstrinin zamanla kötüleştiği Fransa oldu. Yüzde 32’lik artışla İngiltere, Avrupa’da Almanya’nın ardından ikinci sıraya yerleşti. Almanya piyasası, stabil büyümesini devam ettirerek yüzde 10’luk bir artış gösterdi. İskandinav ülkeleri ise ortalama yüzde 10,5’luk artış gösterirken Batı Avrupa’da Hollanda yüzde 35, Belçika yüzde 11, Avusturya ise yüzde 14 ile güçlendi.

Güney Avrupa piyasasının yaşam belirtileri göstermeye başladığını ifade eden Halil Tamer Öztoygar, düşük seviyelerde olan İspanya piyasasında yüzde 54, Portekiz piyasasında ise yüzde 69’luk bir artış olduğunu, İtalya’nın Güney Avrupa’daki tek hacimli piyasa olduğunu hatırlatarak İtalya’da yüzde 20’lik bir artış görüldüğünü belirtti.

Ürünler bakımından kompakt ekipmanların büyük ekipmanlara göre daha baskın olduğunu söyleyen Öztoygar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle mini ekskavatör ve yükleyiciler öne çıktı. Büyük ekipman satışları 2014 yılında artış gösterdi fakat maden ocaklarındaki zayıflık, altyapı yatırımlarının azlığı ve Rusya’daki kriz, satış miktarlarını önemli ölçüde etkiledi.”

“Yol yapım ekipmanlarında yüzde 19 artış görüldü”

2014 yılında yol yapım ekipmanlarının 2013 yılına kıyasla yüzde 19’luk bir artış gösterdiğini söyleyen İMDER Başkanı ve CECE Yürütme Kurulu Üyesi Öztoygar, artış oranlarının diğer ürün grupları için de benzerlik gösterdiğini söyledi. Öztoygar, “Hafif sıkıştırma ekipmanları yüzde 20, kendinden motorlu silindirler yüzde 16 ve asfalt finişeri yüzde 21 arttı. İnşaat ekipmanları için ise piyasa bu kadar iyi gözükmüyor. Bunun ana nedeni, inşaat sektöründeki 2 yıllık düşüşün ardından durumun durağan olarak devam etmesidir. Beton ekipmanları ise 2013 yılının yüzde 13 altında kaldı. Kule vinçler de beton ekipmanlarıyla benzer çizgi seyretti.” ifadelerini kullandı.

2015 yılı için tahminlerin çok kötü olmadığının altını çizen Öztoygar, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yıl içerisinde piyasalar kendini toparlamaya devam edecektir fakat bunun boyutu sorgulanabilir. Avrupa inşaat endüstrisi iyileşme yolunda, inşaatın 3 sektöründe de pozitif büyüme öngörülmektedir. Maden ve maden ocakları, talebi biraz canlandırabilir. Politik krizlerdeki belirsizlikler hala devam etmektedir. Rusya-Ukrayna krizi, Avrupa endüstrisi için en etkili olanıdır. Euro krizinin göz kırpması, müşterilerin yatırım yapmasına engel olabilir. 2015 yılı için en gerçekçi senaryo, Avrupa piyasasının sabit kalması veya az bir artış göstermesi olacaktır. İnşaat ekipmanları ve yol ekipmanları üreticileri 2015 yılı için olumluyken beton ekipmanları üreticileri kararsız kalmaktadır."

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina