Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2016
İş Makinası - Bakan Arslan, İstanbul'un dev projelerini inceledi
Bakan Arslan, İstanbul'un dev projelerini inceledi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Avrasya Tüneli, 3. Boğaz Köprüsü ve 3. Havalimanı projelerini inceledi.

Bakan Ahmet Arslan, Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından geçen bir karayolu tüneliyle bağlayacak Avrasyol’un şantiyesine giderek, projedeki en derin noktada yetkililerden bilgi aldı. Bakan Arslan’a ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ATAŞ CEO’su Seok Jae Seo ve ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi eşlik etti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Yapı Merkezi ile SK E&C ortaklığı tarafından yapılan Avrasyol Projesi’nin planlanan süreden önce hizmete girmesi için çalışmaların aralıksız sürdüğü belirtiliyor. Projenin İstanbul Boğazı altından geçen tünel ve yaklaşım yollarındaki inşaat çalışmalarının yüzde 82’sinin bitirildiği, Aralık 2016’da hizmete açılacağı kaydediliyor. Kazısı sona eren tünelin üst tabliye ve alt tabliye montajlarıyla klasik tünelcilik (NATM) metodu ile açılan karayolu tünellerinin de tamamlandığı proje kapsamında yol genişletme ve sanat yapısı çalışmalarının sürdüğü ifade ediliyor.


Proje Bilgisi:

Dünyaya örnek olacak mühendislik başarısı Avrasyol Projesi, toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşuyor. Proje’nin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM (Tunnel Boring Machine - Tünel Açma Makinesi) teknolojisinden yararlanıldı. TBM, günde 8-10 metre ilerleyerek, 3 bin 344 metrelik ve 16 aylık çalışmayı Ağustos 2015 tarihinde tamamladı. Toplam 1674 bilezikten oluşan tünelde, olası büyük bir depreme karşı dayanıklılığı artırmak amacıyla iki ayrı noktada sismik bilezik monte edildi. Özel olarak tasarlanan ve laboratuvarlarda test edilerek başarısı kanıtlandıktan sonra üretilen sismik bilezikler, mevcut çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alındığında ‘TBM Tünelcilik’ sektöründe dünyadaki ‘ilk’ uygulama oldu.

Ayrıca tüneldeki bileziklerin üretiminde kullanılan yüksek performanslı prekast beton segmanlar, 100 yıl servis süresi hedeflenerek, Yapı Merkezi Prefabrikasyon Tesisleri’nde üretildi. Uluslararası sertifika kuruluşunca yapılan analiz ve simülasyonlarda segman ömürlerinin en az 127 yıl olduğu rapor edildi. Proje kapsamında Asya ve Avrupa yakalarındaki tünel yaklaşım yollarında düzenlemeler devam ediyor. Mevcut 6 şeritlik yollar 8 şeride çıkarılırken, U dönüşü, kavşak ve yaya hemzemin geçitleri gibi iyileştirmeler yapılıyor. 1800 çalışan görev alırken, inşaatta toplam 195 iş makinesi kullanılıyor.


"Ülkemiz, dünya havacılık sektöründe daha çok söz sahibi olacak"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 3. Havalimanı'nın yüzde 27'sinin tamamlandığını belirtti. Şantiye gezisinden önce Bakan Arslan ve beraberindeki bürokratlar ile İGA ve üstlenici konsorsiyum yetkililerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, projenin son durumu hakkında bilgi verdi.

Arslan, son 14 yılda Türkiye'de havacılık alanında yaşanan gelişmelere değinerek, birçok havalimanının kapasitesinin üzerinde iş yaptığını bildirdi. Bakan Arslan, "Bu projeyle birlikte ülkemiz dünya havacılık sektöründe daha çok söz sahibi olacak." diye konuştu. Havalimanında şu anda 16 bin kişinin çalıştığını ifade eden Arslan, bu rakamın seneye 30 bine çıkacağı bilgisini verdi.

3. Köprü, 26 Ağustos’ta açılıyor

İstanbul'da yeni havalimanı inşaatında incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, daha sonra yapımı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne geldi. Arslan, burada yetkililerden bilgi aldıktan sonra, inşaat alanında incelemelerde bulundu. Projenin ülke için önemine değinen Arslan, 59 metreyle dünyanın en geniş açıklıktaki köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 2'si demiryoluna ait olmak üzere 10 şeritli olacağı bilgisini verdi. Bütün çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü dile getiren Arslan, 26 Ağustos'ta açılışın gerçekleşeceğini söyledi.   

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina