Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2016
İş Makinası - Balık çiftliğinde ekskavatör kullanılır mı?
Balık çiftliğinde ekskavatör kullanılır mı?

Muğla Bodrum merkezli Çakıl Su Ürünleri, yeraltından pompa gücüyle çıkardığı tuzlu su vasıtasıyla toprak havuzunda çipura ve levrek üretimi gerçekleştiriyor. Firma, dünyada az rastlanan bu kara balıkçılığı için havuzların yapımında ve hasattan sonraki çamurları temizleme işleminde Hidromek HMK 220 LC LR uzun erişimli ekskavatör kullanıyor.

Çakıl Su Ürünleri, makineleşmenin farklı uygulama alanlarına doğru yaygınlaşmasının en ilginç örnekleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 20 yıldır balıkçılıkla uğraşan Firma Sahibi Ogün Özcan, yaptıkları işte HMK 220 LC LR’nin sağladığı avantajlar hakkında görüşlerini bizimle paylaştı.

Çakıl Su Ürünleri Firma Sahibi Ogün Özcan

Kara balıkçılığını tercih etmenizdeki sebepler neler?

Toprak havuzda üretilen balıklar daha lezzetli ve pahalı. Daha steril bir su kullanıldığı için ve toprakla temas halinde olduğu için doğala daha yakın. Satış miktarları da daha iyi seviyelerde bulunuyor. Öncesinde bu işi rantabl gördük fakat enerji maliyetlerinden dolayı öyle olmadığını anladık. Maliyet olarak deniz balıkçılığını aşmış durumda. Tek avantajı dalga, fırtına olmaması ve her zaman işin başında bulunabilmeniz.

“Yıllık 120 Bin TL kira gideri olunca satın almaya karar verdik”

İş makinesi kullanma fikri nasıl oluştu?

Daha öncesinde makineyi dışarıdan kiralıyorduk. Bize sıra gelmesi için 1 ay bekliyorduk. Yılda 120 bin TL makine kirası giderimiz olduğunu hesapladık ve yaklaşık 18 ay önce bu makineyi almaya karar verdik.

HMK 220 LC LR’yi hangi işlerde kullanıyorsunuz?

Havuzlarımızın eni 20 metreyi geçiyor. Zemin, her hasattan sonra temizleniyor. 9 metrelik standart bomlu makineler tabandaki çamuru almaya yetişemiyor ve dibi çamurlu kalıyor. Ayrıca kısa bomlu makineler havuzu yıpratabiliyor. Bu anlamda 16,5 metre boma sahip, 1 metreküplük kovasıyla birlikte 17-18 metreye erişebilen HMK 220 LC LR, ideal bir makine.

Deniz temizliği için de çok uygun. Ayrıca kazı işlemlerinde de kullanıyoruz. Burada 52 adet havuzumuz bulunuyor, 20 adet daha havuz yapacağız. Onları da bu makine yapacak. Kısacası her işi rahatlıkla yapabiliyor.

“HMK 220 LC LR, en iyi yatırımlarımızdan biri”

Makine, ne avantajlar sağladı?

Ekonomikliği ve zaman tasarrufu anlamında birçok avantajını gördük. Özellikle zaman bizim için çok önemli. Bir balığın gelişmesi ortalama 21 ay sürüyor. Ayrıca çiftlikte acil işlerimiz olabiliyor ve makineyi her zaman temin edemiyorsunuz. Örneğin köpek barınağını su bastı, yine HMK 220 LC LR işimizi gördü. Genel işleyişinden ve seriliğinden gayet memnunuz. Tasarımı sayesinde muadillerinden daha kalıplı ve darbelere dayanıklı. Yakıt sarfiyatı da iyi seviyelerde, yakıt dâhil kiralama yaptığımız yerlerde avantajlı oluyor. Makine, 1.100 saati geçti. Makineyi dışarıdaki işlere de kiraya verdiğimiz için kendisini amorti ediyor. Bu zamana kadarki yaptığımız en iyi yatırımlarımızdan biri HMK 220 LC LR oldu.

Bakımlarını nasıl yapıyorsunuz?

Yetkili servisle çalışıyoruz. Garantisi dolsa bile yine servisle çalışacağız. Bazen bir parça lazım oluyor, hızlı bir şekilde temin edebiliyoruz.

 

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina