Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Beton pompası uzmanı Putzmeister, Sany İş Makineleriyle de hedef büyütüyor
Beton pompası uzmanı Putzmeister, Sany İş Makineleriyle de hedef büyütüyor

Beton Pompası Uzmanı Putzmeister, Sany İş Makineleriyle de Hedef Büyütüyor

Putzmeister Türkiye Genel Müdürü Ali Bilgiç:

Büyük Bir Yapının Parçası Haline Geldik, Sany’i Türkiye’de Üretim Üssü Haline Getirmek İstiyoruz!

Ülkemizde 40 yıla yakın bir süredir faaliyet gösteren Alman beton pompası üreticisi Putzmeister, Tekirdağ fabrikasında gerçekleştirdiği üretimi, ürün yelpazesi ve müşterilerine sağladığı geniş satış sonrası servis ağıyla inşaat sektörünün en önemli tedarikçilerinden biri konumunda. Üstelik Türkiye, Putzmeister’ın Avrupa’daki en önemli pazarları arasında yer alıyor.

Şirketin 2012 yılında Çinli Sany bünyesine geçmesiyle yaşanan sinerji ise Putzmeister’ın yer aldığı birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’ye de yansıyor. Son olarak Ankara’da açılan yeni servis merkeziyle şirket, hem Putzmeister hem de Sany müşterilerinin ihtiyaçlarını daha fazla karşılayacak. Putzmeister Türkiye’nin 16 yıllık Genel Müdürü Ali Bilgiç ile Ankara’daki tesis açılışında bir araya geldik ve son gelişmeleri kendisinden dinledik:

Öncelikle Putzmeister’ın şirket yapısından ve yaşanan değişimlerden bahseder misiniz?

Putzmeister 1958’de Almanya Stuttgart’ta kurulan ve hem adet hem de kalite bakımından beton pompası konusunda lider bir şirket. 2008 krizinden sonra dünyada birçok pazar küçülürken, Çin büyümeye devam etti. Süreç içinde Çinli Sany şirketi Putzmeister’ı satın aldı. Şu anda Sany hissedarlığında bir Alman şirketi olarak devam ediyoruz. Sany ise dünyada beton pompası ile birlikte birçok iş makinesini bünyesinde üretiyor ve 25 milyar Euro’luk ciroya sahip dev bir şirket olarak dikkat çekiyor. 40 bine yakın çalışanı olan Sany, ekskavatör, vinç, liman ekipmanları, yol makineleri, beton pompası, kamyon, santral ve mikser gibi birçok kalem makineyi üretip pazarlara sunuyor.

“Ankara’da devreye aldığımız bu yeni serviste de Putzmeister beton pompaları ile Sany’nin ekskavatör ve yol makinelerine hizmet veriyoruz”

Putzmeister’daki bu değişim sizi nasıl etkiledi?

Büyük bir yapının parçası haline geldiğimiz için finansal olarak daha da güçlendik. İki senede ise Türkiye’ye Sany’nin ürünlerini de sunmaya başladık. Sany’nin ürün portföyünü ve gücünü kullanmak istiyoruz. Ankara’da devreye aldığımız bu yeni serviste de Putzmeister beton pompaları ile Sany’nin ekskavatör ve yol makinelerine hizmet veriyoruz.

Sany bünyesine geçiş, Putzmeister’ın kalitesini nasıl etkiledi?

Sany’nin Putzmeister’ı almasının sebeplerinden birisi de know-how transferiydi. Çinliler, ürünlerini geliştirmek için Putzmeister’a yönelik olan kalite sistemlerini ve süreçleri Çin’deki ürünlerine adapte etmeye çalıştılar. Putzmeister’ın kalitesinin ise Sany’nin satın almasından sonra daha da geliştiğini söyleyebiliriz. Maddi koşullar daha elverişli olduğu için Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapma imkanı oldu.

“Putzmeister olarak bu yıl tahminen 250 adet beton pompasını, ülkemiz içerisinde müşterilerimize teslim etmiş olacağız”

Beton pompasında Türkiye ve dünyada nasıl bir pazar görüyorsunuz?

Türkiye’de 2018 yılı öncesine baktığımızda, yıllık 450 adet beton pompası satış ortalamasını görüyoruz. 2021 yılı ise 280-300 adet civarı beton pompası satışıyla kapandı. Bu sene, 450 adet kamyona monte beton pompası satılacağını tahmin ediyoruz. Putzmeister olarak biz de bu yıl tahminen 250 adet beton pompasını, ülkemiz içerisinde müşterilerimize teslim etmiş olacağız. Bu da yüzde 50’den biraz daha fazla pazar payı anlamına geliyor.

Dünyaya baktığımızda ise Çin dışında yıllık rakam 3.500 adet civarında. Türkiye yüzde 15’lik paya sahip ve Avrupa’nın büyük pazarı. Putzmeister de 3.500 adedin kabaca 1.500’üne sahip. Bu rakam, Çin dışındaki pazarlarda toplam yüzde 40’lık pay demek oluyor. Geçtiğimiz yıl Çin’in pazarı ise 9.000 adetti ve bu rakamın 4.500 adedini Sany gerçekleştiriyor.

Putzmeister’in başarısının altındaki dinamikler neler?

Bir kere Türkiye’de veya başka bir yerde Putzmeister aldığınızda, dünyanın her yerinde kullanabilirsiniz ve her yerde servis ağımız mevcut. Ayrıca ikinci el değerinden ötürü anında paraya çevirebilirsiniz. Üçüncü neden ise teknoloji ve kaliteye çok önem veriyoruz. Diğer bir faktör ise uygun maliyet. Metreküp başına en düşük maliyetler Putzmeister’da.

Bir yıl içerisinde bir Putzmeister ürünü, diğer markalardan en az 5-6 gün daha az servise gider. Yani 5-6 gün daha fazla çalışır. Parça değişimi söz konusu olduğunda da rakiplerin 7-8 saatte değiştireceği parçayı Putzmeister 2 saatte gerçekleştirebiliyor. Yaygın servis ağı ve hızlı müdahale sayesinde makineler yatmıyor. Kullanılan komponentler ise 1. sınıf üretim. Ayrıca geçmiş 10 yılda ürettiğimiz her makinenin ve her parçanın geçmişini takip etme şansına sahibiz.

İhracat faaliyetleriniz ve hedeflerinizden bahseder misiniz?

Japonya, ABD ve Avrupa pazarları gibi birinci sınıf ürünler tercih eden gelişmiş pazarlara ihracat gerçekleştiriyoruz. Nihayetine de yıllık 125 milyon Euro’luk ihracat hedefine ulaşabiliyoruz. Bu yıl da yine 550 adetlik ürün ihracat hedefimiz bulunuyor. 750 kişilik bir ekiple çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Büyüme trendindeyiz ve büyümemiz devam edecektir.

“Türkiye’de 2021 yılını 250’ye yakın Sany marka ekskavatör satış adedi ve yüzde 8’e yakın pazar payıyla kapattık”

Sany ile birlikte iş makinesinde stratejiniz nedir?

İlk adım olarak geçtiğimiz yıl Sany ekskavatör ürünlerini ülkemiz pazarına sunmaya başladık. 2021 yılını 250’ye yakın Sany marka ekskavatör satış adedi ve yüzde 8’e yakın pazar payıyla kapattık. İlk sene için iyi bir rakam ve bu sene ise tedarik zincirindeki problemlere rağmen 400 adedi geçeceğimizi düşünüyorum.

Sany’nin büyüklüğü ve kalitesi için neler söylersiniz?

Sany son iki senedir 100 bin adedin üzerinde üretim ve satış yapıyor. Bu yönüyle de dünyada adet bazında en çok ekskavatörü üretip satıyor. Özel bir şirket olan Sany’nin üretimin yüzde 25’i dış pazara yönelik. Ancak Çin pazarında yaşanan bir miktar gerilemenin ardından ihracat rakamı artabilir. Bu hacmiyle de Sany, dünyada iş ve inşaat makinelerinde üçüncü marka konumunda. Biz de başta Türkiye olmak üzere Türki Cumhuriyetler ve bazı Orta Doğu ülkelerini yöneten ekip olarak, Sany’nin bölgemizde daha başarılı olması için çalışıyoruz.

Sany ekskavatörlerinin başarısındaki faktörler ve hedefleriniz neler?

Öncelikle iyi bir ekip kurduk. Ayrıca Putzmeister ülkemizde uzun yıllardır zamandır faaliyet gösteriyor. Distribütör bir şirket değiliz ve ana şirket olarak güven veriyoruz. Orta vadede ise Sany’nin diğer iş makinelerini ve liman ekipmanlarını ülkemizde sunmak istiyoruz. Yine Sany’i Türkiye’de bir üretim üssü yapmak planlarımız arasında. Bu kapsamda 2023-2025 yılları arasında bu planı devreye almak ve üretimimizin yüzde 80-90’ını Avrupa’ya ihraç etmek istiyoruz.

Bu sene iç pazarı genel olarak nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye’de bu yıl 500 adet makine satabileceğimiz bir potansiyel var. İnsanlar enflasyondan da çekindiği için makine alıp kenara koymak istiyorlar. Bunun yanında inşaat sektörü de hareketli ve 100 milyon metreküpün üzerinde beton hacmi mevcut. İş makineleri pazarı, yıl sonunu eski gösterişli günleri gibi 10 binin üzerinde kapacatak gibi görünüyor. Fakat biz ve rakiplerimiz satmakta değil ürünleri tedarik etmekte zorlanıyoruz. Covid münasebetiyle zincirde kopmalar oldu ve maliyetler de yükseldi. Örneğin makinelerimizde kullandığımız çeliğin fiyatı, döviz bazında ikiye katlandı.

Putzmeister ve Sany olarak ülkemizde yeni yatırımlarınız olacak mı?

İstanbul’a yeni bir satış ve merkez servis inşa edeceğiz. Ayrıca fabrikamıza 6-7 milyon Euro civarında makine ve bina yatırımı yaptık. Türkiye’de 2 markalı olmaktan dolayı çok mutluyuz. Kendi başarımızla birlikte inşaat sektörünün de önümüzdeki 10 yılda çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.

Putzmeister Grup Yönetim Kurulu Üyesi Carsten von der Geest:

“Ankara’daki Yeni Tesis, Müşterilerimizin Çalışmalarına Değer Katacak!”

Ankara tesisinin açılışına katılan Putzmeister Grup Yönetim Kurulu Üyesi (CCO) Carsten Von der Geest Türkiye pazarının önemine değinerek;

Türkiye, bizim beton pompaları satışlarımızdaki en büyük pazarlardan bir tanesi. Türkiye fabrikamız ve Türkiye organizasyonumuz da Genel Müdür Ali Bilgiç önderliğinde başarılı çalışmalara imza atıyor. Putzmeister olarak Türkiye’de üretilen ve Türkiye ile dünya pazarlarına sunulan birçok ürün ve komponente sahibiz. Son iki yılda yaşanan pandemi süreçlerinde de Türkiye organizasyonumuz gelişim gösterdi. Şimdi de bir büyüme sürecine girdiler ve devam edeceğini umuyoruz” şeklinde konuştu.

Dünya çapında güvenin markası Von der Geest Putzmeister’ın müşterilerine dünya çapında sunduğu değer ve güveni, Ankara tesislerinde de yaşatacaklarının altını çizerek,

Ankara, Putzmeister’ın büyük ve profesyonel bir servisi oldu. Buraya gelen müşterilerimiz birinci sınıf hizmet alacaklar ve biz de kendilerine işlerinde değer katacağız. Dünya çapında da hem iyi bir bayi ağımız hem de tıpkı Ankara’da olduğu gibi kendi profesyonel tesislerimiz bulunuyor. Müşterilerimiz de aldıkları kaliteli satış sonrası hizmetle, makinelerini değerli bir şekilde yıllar sonra bile iyi bir şekilde satabiliyorlar” dedi.

Putzmeister Servisler ve Teknik Destek Müdürü Mesut Avşar:

“Makineyi ilk önce satıcı, sonrasında ise servis hizmetleri satar”

Türkiye’deki servis ağınızdan bahseder misiniz?

Putzmeister olarak Anadolu ve Avrupa yakası olmak üzere İstanbul’da 2, İzmir’de ve bu yıl devreye aldığımız Ankara’da birer adet olmak üzere merkez servisimiz bulunuyor. Ayrıca Putzmeister kapsamında 7 ve Sany kapsamında da 14 yetkili bayi servisimiz bulunuyor. Toplam 26 noktada hizmet veriyorız. 300’den fazla personel ve 100’e yakın servis aracımızla müşteri ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz.

Ankara’daki yeni tesisinizin özellikleri neler?

Yeni tesisimizde 15 personel ve 5 gezici servis aracımızla hizmet veriyoruz. İş makinesi ve beton pompası popülasyonumuz arttıkça ekibimiz de büyümeye devam edecektir. 1.300 metrekare kapalı alanda ve 700 metrekare açık alanda faaliyet veriyoruz. Kolonsuz bir yapıda 13 metre yükseklikteki kapalı alanımızda bakım onarım hizmetleri sunuyoruz. Bu sayede 8-9 adet beton pompasına aynı anda rahatlıkla hizmet veriyoruz. Ekskavatörleri de dahil edersek bu sayının çok daha artacağını söyleyebilirim.

Müşterilerinize satış sonrası hizmetler anlamında nasıl bir taahhüt veriyorsunuz ?

Makineyi ilk önce satıcı sonrasında ise servis hizmetleri satar sözü çok doğru bir tespittir. Her makine arıza yapabilir ancak önemli olan arızaya hızlı cevap vermektir. Bundan daha önemlisi ise insan ilişkileri. Biz çözüm odaklı ve müşteri memnuniyetini sağlayan bir şirketiz. Servis ve yedek parça konusunda da yeni lokasyonlarımızla büyümeye devam etmeye çalışıyoruz. Müşterilerimize makineyi satarken her zaman yanlarında olduğumuzu belirtiyor ve gece gündüz farketmeksizin müdahale ediyoruz. Aynı zamanda uzun yıllara dayanan tecrübesiyle teknik personelimiz, markaya duydukları aidiyet duygusuyla müşterilerimize en profesyonel hizmeti sunuyor.

Beton pompası alanındaki tecrübeleriniz iş makinesine nasıl yansıyacak?

Sany markası 10 yıl önce Putzmeister’ı bünyesine kattı. Dolayısıyla Ankara tesisimizle birlikte, Sany’nin Putzmeister’ı satın almasının da yıl dönümü. Geçtiğimiz yıl Sany ekskavatörleri ülkemize getirmeye başladık ve ürün gamındaki diğer makineleri de getireceğiz.

Putzmeister markasının müşterilere vermiş olduğu güven sayesinde, Sany ekskavatörlerini ve diğer ürünlerini de çok rahat satabileceğimizi, gerekli servis - yedek parça hizmetini verebileceğimizi düşünüyoruz. Bunun için gerekli altyapı bizde mevcut. Tecrübeliyiz ve ve başarılı olacağımızı düşünüyorum.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina