Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - BKM Endüstri projelerine Hitachi ekskavatörlerle değer katıyor
BKM Endüstri projelerine Hitachi ekskavatörlerle değer katıyor

BKM Endüstri projelerine Hitachi ekskavatörlerle değer katıyor

Ülkemizde ENKA Pazarlama’nın temsil ettiği Hitachi iş makineleri, hafriyat ihtiyacının olduğu her alanda yer almaya devam ediyor. Son olarak Mersin Erdemli’de yapımı devam eden tarım sulama havuzu işinde, BKM Endüstri şirketi bünyesinde kullanılan Hitachi’nin ekskavatörleri performanslarıyla göz dolduruyor. Şirketin kurucusu Mehmet Akça ise, 2019 yılında ilk makineleri olarak Hitachi ile tanıştıklarını ve duyulan memnuniyet üzerine aynı markaya yatırıma devam ettiklerini belirtiyor. Şirket, çalışmalarını üç adet ZX210LCH-5A ve bir adet ZX300LCH-5A ile sürdürüyor.

Hem tarım hem de endüstri alanlarında yapılan yatırımlarla büyümeye devam eden Mersin ve çevresinde, yeni tesislerin ve tarım alanlarının oluşmasına, çalışmalarıyla katkı sağlayan uzman firmalar yer alıyor. Bu firmalar arasında yer alan BKM endüstri sahip olduğu makine ve teçhizatlarıyla; tesis imalat ve montajı, tank çiftlikleri imalat ve montajı, her türlü boru işi ve santral kurulumlarında çeşitli hizmetlerde bulunuyor. Şirket henüz 2015 yılında kurulmuş olmasına rağmen, bugüne kadar birçok santralin kurulumunda hizmet verdi ve bu hizmetini sürdürmeye de devam ediyor. Bu başarıda kuşkusuz firma sahibi Mehmet Akça’nın, 2000 yılından BKM’nin kuruluşuna kadar, çeşitli fabrikaların hazırlık aşamasında görev almasının ve tecrübe sahibi olmasının da payı var.

BKM aynı zamanda son yıllarda, bölgede yer alan tarım alanlarında ve gölet yapımlarında, sahip olduğu iş makineleriyle hizmet vermesiyle de biliniyor. Ancak bölgeyi bilen ve tarım arazileri konusunda kendisini geliştirmiş operatörlerin yapabileceği bu iş, hassas bir çalışma sürecini ve doğru makine seçimini gerekli kılıyor. Mehmet Akça da seçimini ülkemizde Enka Pazarlama’nın sunduğu Hitachi’den yana kullanmış. Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz söyleşide yaptıkları işin inceliklerini, Hitachi yatırımlarını ve makineler hakkındaki izlenimlerini konuştuk:

Bugüne kadar hangi çalışmalarda yer aldınız?

Afyon Çimento Fabrikası, Niğde Çimento, Soma Kolin Termik Santrali, Aslan Çimento baca imalatı, Mersin Çimsa Elektrofiltre siklon değişimi ve Afşin Elbistan Termik Santrali kurulumları gibi imalat ve montaj işlerinde çalıştık. Bugüne kadar 100 civarında personelimizle bu hizmetleri verdik. Elbette pandemi döneminde personel sayımızı azaltmak durumunda kaldık. Son olarak Afşin Elbistan A Termik Santralindeki işimizi bitirmek üzereyiz.

Tarla imar çalışmalarına nasıl başladınız?

Yaylalık bölgelerde gölet inşaat hafriyat işleriyle ilgili bir ihaleye girmiştik. Bununla birlikte boru hattı çekilecekti. İhaleyi aldık ve daha sonra gölet işlerini yapmak için ekskavatör iş makinesine ihtiyacımız oldu. Ekonomik sıkıntılardan dolayı 2019 yılında bu iş ötelendiği için biz de makineyi aldık. Daha sonra Erdemli bölgesinde tarla imar işine girmeyi planladık. Yaklaşık 2 buçuk yıldır da bu işte ve bu sektörde çalışmaya devam ediyoruz.

“Havuz duvarları tamamen makine-operatör marifetiyle yapılıyor”

Sektörün zorlu yanları neler?

Erdemli bölgesinin jeopolitik konumu gereği dağlık, taşlık ve engebeli araziler olduğu için tarıma elverişli alanlar değil. Fakat hem toprak anlamında çok verimli hem iklim sebebiyle avantajlı olduğu için tarla imar işleri yapılmakta. İş çok özel operatörlerle yapılıyor. Bu operatörler burada yetişmiş, bölgenin işini bilen insanlardan oluşuyor. Biz dağlık, taşlık, çalılık alanların tarla şeklinde dönüştürme işini yapıyoruz. Bu işleri dışarıdan gelen herhangi bir operatörün düzgünce yapması mümkün değil.

Burada en önemli özellik havuzun kenarındaki duvarlar. Tamamen el değmeden makineyle yapılması gerekiyor ve makine-operatör marifetiyle yapılıyor. Aralarında harç veya herhangi bir şey bulunmuyor. Taş taş üzerine konarak, düzgün bir şekilde keskin tek hub şekilde çıkartabiliyoruz. Su basıncı, rüzgâr ve doğal afetler gibi etkilerden ötürü yıkılma riski de bulunmuyor. Böylelikle tarla imarı yapılarak, toprakları sererek dikime hazır hale getiriyoruz.

“2 yıldır Hitachi ile çalışıyoruz ve memnuniyet üzerine yeni makinelerimizi de aldık”

Bu işi yaparken seçmiş olduğunuz Hitachi iş makinelerini tercih etmenizdeki sebepler neler?

Birçok makine markası modeli var ve bizim tercihimiz Hitachi oldu. Hitachi iş makinelerini, tıpkı lüks araçlar gibi kaliteye sahip olduğu için tercih ediyoruz. Aynı zamanda verimli, yüksek kapasiteli ve yakıt tasarrufu da yüksek olması, tercihimizi Hitachi’den yana belirledi. İlk makinemi 2019 yılında aldıktan sonra rahatlık, performans ve yakıt avantajlarını gördüm. Yaklaşık 2 yıldır Hitachi ile çalışıyoruz ve memnuniyet üzerine yeni makinelerimizi de aldık. Aynı zamanda satış sonrasında sunduğu teknik servis destekleri ve arkasında hem Türkiye hem dünya çapında güçlü olan ENKA Pazarlama’nın olması da tercihimize katkı sağladı.

Makine parkınızda hangi Hitachi modelleri yer alıyor?

Üç adet Hitachi ZX210LCH-5A ve bir adet ZX300LCH-5A ile çalışıyoruz. Operatörlerimiz günün tamamını kabinde geçiriyor ve hepsi de makinelerden memnun olduklarını belirtiyorlar. Makinelerin performansının yanında etkili klima sistemleri, koltuk rahatlığı konusunda da konfor sunduğunu ifade ediyorlar.

“ENKA Pazarlama’nın en büyük avantajlarından birisi hem Adana’da hem Silifke’de servislerinin olması”

Satış sonrası hizmetlerini değerlendirirseniz neler söylersiniz?

ENKA Pazarlama kurumsal bir firma ve çalışanları da çok saygılı. Günün 24 saati kendilerine ulaşabiliyoruz. ENKA’nın en büyük avantajlarından birisi hem Adana’da hem Silifke’de servislerinin olması. Eğer Adana tarafından gelemiyorlarsa bile Silifke servisine yönlendirip, aynı gün içerisinde sorumuza cevap veriyorlar veya servis desteği sağlayabiliyorlar.

Yakın gelecekte yatırım planınız var mı?

Bundan sonra da makine almaya devam edeceğiz. 30-35 tonluk makine ihtiyacımız bulunuyor. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde ENKA Pazarlama’dan arkadaşlarla görüşüp, yeni Hitachi alımını değerlendireceğiz. Diğer markaların makine fiyatları daha uygun olsa bile kesinlikle düşünmüyoruz ve tercihimizi Hitachi’den yana kullanmak istiyoruz.

Zaxis serisi ile yeni nesil verimlilik!

HITACHI ZAXIS-5A serisi, yeni nesil hidrolik ekskavatörler olarak kolay kullanım, hızlı ön ataşman hareket kabiliyeti, düşük yakıt tüketimi ve gelişmiş Hitachi hidrolik teknolojisiyle birlikte sunuluyor. Yüksek kalite ve dayanıklı yapının hedeflendiği seri, aynı zamanda düşük yakıt tüketimi sunmasıyla operasyon maliyetlerini azaltmayı da amaçlıyor. Kolay kullanımlı seri, toz önleyici ızgaraları, servis alanlarına kolay ulaşımı, uzun ömürlü tasarımı ve soğuk havalarda motor çalıştırma kolaylığı gibi avantajları sunuyor.

BKM Endüstri şirketinin kullandığı Zaxis 210 LCH-5A, 1,1 metreküp kepçe kapasitesiyle 22,200 kg çalışma ağırlığına sahip. Isuzu GH-4HK1X motor, 163 PS gücü ve 2000 devirle çalışıyor. 2x212 L/dk hidrolik kapasiteye sahip makine 14,200 kgf kol koparma gücü ve 16,200 kgf kova koparma gücü sunuyor.

Şirketin kullandığı diğer model olan Zaxis 300 LCH-5A ise 1,6 metreküp kepçe kapasitesiyle 31,400 kg çalışma ağırlığına sahip. Makinede yer alan Isuzu GH-6HK1X motor, 242 PS gücü ve 1900 devirle çalışıyor. 2x236 L/dk hidrolik kapasiteye sahip makine; 18,500 kgf kol koparma gücü ve 20,600 kgf kova koparma gücü sunuyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina