Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2016
İş Makinası - Bodrumlu Özkan Hafriyat'tan Hidromek'in servis hizmetine tam not
Bodrumlu Özkan Hafriyat'tan Hidromek'in servis hizmetine tam not

Özkan Hafriyat Yöneticisi Kadir Karagülle: “Hidromek servisinin hızına, Türkiye’de ulaşabilecek firma sayısı oldukça azdır”

Bodrum Milas merkezli olarak faaliyet gösteren Özkan Hafriyat, bölgenin çeşitlilik gösteren zorlu çalışma koşullarında üstlendiği hafriyat işleri için iş makinesi tercihini Hidromek’ten yana kullanıyor. Mimarisiyle Avrupa’da ödül kazanan özel bir projenin inşaat sahasında bir araya geldiğimiz firma yöneticileri Kadir ve Ahmet Karagülle ile faaliyetleri ve makine tercihleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Özkan Hafriyat Yöneticisi Ahmet Karagülle, Hidromek Satış Yetkilisi Rıfat Köksal, Özkan Hafriyat Yöneticisi Kadir Karagülle (Soldan sağa)

Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?

1976 yılında Bodrum Milas Dörttepe Adabükü mevkiinde babam Özkan Karagülle’nin 3 ortak olarak kurduğu işi bugün yine aynı bölgede iki kardeş olarak, Özkan Hafriyat ismiyle sürdürüyoruz. Babam zamanında şu anda üzerinde bulunduğumuz Maya yolunu açmak amacıyla bu bölgeye geliyor. Bu yolun tamamlanmasının ardından Muğla-Marmaris kestirme yolu, Torba Yolu, Kavak Yolu ve de buradan Güvercinlik’e kadar olan yolun yapımında ortaklarıyla yer alıyor. Biz de baba mesleği olması nedeniyle çocukluğumuzdan beri bu işin içindeyiz.

Bugüne kadar yer aldığınız projelerden örnekler verebilir misiniz?

Milas Kıyıkışlacık’da yer alan marinanın hafriyat işlerini yaptık. Burada Digitech firmasına ait 8 blokluk bir site alanı vardı. 50-60 metresi sırf kayadan oluşan bu zeminin hafriyat işlerini yaptık. Volkswagen Lena Bodrum’un bulunduğu alanın ve Bodrum’un girişindeki Hyundai Plaza alanının hafriyatını gerçekleştirdik. Şu an Bodrum yolunda yapılacak Yön Otomotiv’e ait Fiat Plaza’nın hafriyat işlerini yapıyoruz. Bunlar gibi daha birçok projede de çalışmalarımız oldu.

Şu an devam eden projeleriniz nelerdir?

MYC Partners İnşaat Grubu tarafından Milas’ta, 60 milyon dolar yatırımla gerçekleştirilen Mila’s Residences ve Vitality Luxury Hotel adında 56 blok ve otelden oluşan bir proje var. Proje, tasarımıyla Avrupa Birliği’nin en önemli ödüllerinden A’Design Awards’da ikinci olarak gümüş ödül aldı. Söz konusu projenin tüm toprak hareketleri bize ait. Bölgede yaklaşık 300 bin metreküpten fazla bir hafriyatımız var.

Makine parkınızda yer alan iş makineleri nelerdir?

5 tanesi Hidromek olmak üzere toplamda 9 tane iş makinemiz var. Hidromek marka iş makinelerimiz içerisinde 2 adet HMK 300 LC, 1 adet HMK 370 LC HD, 1 adet HMK 140 LC ve 1 adet HMK 62 SS mini kazıcı yükleyici mevcut. Tamamı 2015-2016 model makineler. Bunların dışında son olarak, farklı markalardan 4 ve 8 tonluk mini ekskavatör aldık. Eğer bu tonajdaki makineleri de Hidromek’ten temin edebilseydik, yine onları tercih ederdik.

Makine parkınızda farklı tonajlarda iş makineleri bulundurmanızın özel bir sebebi var mı?

Milas bölgesinin coğrafi yapısı oldukça çeşitli. Mesela bazen zeytin yollarını açmamız gerekiyor. 8 – 14 tonluk mini makinelere ihtiyaç duyuyoruz. Ya da daha dar alanlarda peyzaj çalışması yapabilmek için 4 tonluk makineye gereksinim olabiliyor. Bazense daha zorlu zeminlerde çalışmamız, mesela kaya kırmamız gerekiyor. Bu sefer yüksek tonajlı makineye ihtiyaç duyuyoruz. Müşterilerimize her türlü alanda ve zeminde hizmet sağlayabilmek için makine çeşitliliğimiz fazla.

Hidromek’i tercih etme sebepleriniz nelerdir?

Öncelikle yedek parça ve servis hizmeti konusundaki memnuniyet. Bizim için makinede yaşanan arızalara anında müdahale edilmesi oldukça önemli. Muğla Yatağan bölgesindeki Demirhan Hidrolik yetkili servisinden hizmet alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde HMK 370 LC HD model makinemiz ile ilgili servis talebimiz oldu. Öğlen saat 12:00 gibi Hidromek yetkililerini aradım. 1 saat sonrasında İzmir’deki yetkili servis, Ankara’dan ise ilgili makine mühendisi uçakla yola çıktı ve saat 16:00’da servis hizmeti bize ulaştı. Yarım günde servis hizmeti sağladılar. Hidromek servisinin hızına, Türkiye’de ulaşabilecek firma sayısı oldukça azdır.

Hidromek makineleri güç, dayanıklılık ve verimlilik açısından nasıl buluyorsunuz?

Dayanıklılığı yüksek makineler. Örneğin; 3 bin 200 saatte olan ilk aldığımız HMK 300 LC makinemiz, henüz hiçbir müdahale gerektirmeden çalışmasına devam ediyor. Aynı zamanda oldukça verimli makineler. Mesela HMK 300 LC ile bir günde 18-20 metreküplük 238 kamyon yükledik. HMK 140 LC ise çok seri, hızı yüksek bir makine. HMK 370 LC HD’yi yükleme ve söküde kullanıyoruz. Büyük bir kırıcıya sahip. Sert taşlar için oldukça güçlü bir makine. HMK 62 SS mini yükleyicimiz de oldukça değerli, çalışma fiyatları yüksek. Yaptığı işleri başka hiçbir makine ile yapamazsınız. Makineleri yakıt tüketimi açısından değerlendirirseniz neler söylersiniz? Makinlerin yakıt tüketiminden oldukça memnunuz. Yakıt tüketimi makinenin çalışma ortamına ve çalışma şekline göre farklılık gösterir. Yakıt tüketimini değerlendirirken yapılan işi de göz önünde bulundurmak gerekli.

Hidromek, iş makinelerinin kullanımı konusunda destek sağlıyor mu?

Operatörlerimiz işlerinde oldukça deneyimli. 20-25 yıldır bizimle çalışan operatörlerimiz var. Bu konuda şanslıyız. Ancak dışarıdan bir destek gerektiğinde Hidromek yetkililerini arayıp bilgi edinerek, operatörlere aktarıyorum. Bu konuda Hidromek’in kitapçıkları da oldukça açıklayıcı. Ekranlarının Türkçe olması yine büyük bir avantaj. Yabancı markalarda bunun sıkıntısını yaşayabiliyorsunuz. Örneğin makinenin verdiği arıza kodunu bilmediğinizde problemin ne olduğunu anlamanız zaman alıyor.

Makinelerinizi ne kadar sürede yenilemeyi düşünüyorsunuz?

Şu an hedefimiz makinelerimizde 10 bin saati görmek. En fazla 5 yıl sonra yenilemeyi düşünüyoruz.

Makinelerinizin takibini nasıl sağlıyorsunuz?

Hidromek uydu takip sistemi Smartlink’i kullanıyoruz. Makineyi satın aldıktan sonra Hidromek’in sağladığı şifre ile internet üzerinden sisteme giriş sağlıyoruz. Makinenin coğrafi konumunu, soğutma suyunun ve hidrolik yağının sıcaklığını, hava emişini, ortalama veya aylık yakıt tüketim değerlerini öğrenebiliyoruz. Operatör hangi modda çalışmış? Kırıcı mı yoksa kova mı kullanmış? Tesviye mi ya da sökü mü yapmış? Operatör işe kaçta başlamış? Kaçta yemeğe gitmiş? Kaç dakika ara vermiş? Hepsini program sayesinde takip edebiliyoruz. Bunun dışında programa giriş yaptığımızda makinelerin bakım zamanları hakkında bilgi alabiliyoruz. Makinelerin 250 saatte bir yapılan bakımları var. Program size uyarılarıyla bu bakım zamanlarını hatırlatmayı da ihmal etmiyor. Böylece Smartlink ile üzerinizdeki yük hafifliyor.

Röportaj, Forum Makina dergisi Mayıs 2016 sayısında yayımlanmıştır...

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina