Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2020
İş Makinası - Borusan Cat Revizyon Merkezlerinin faaliyet alanı genişliyor
Borusan Cat Revizyon Merkezlerinin faaliyet alanı genişliyor

Borusan Cat Revizyon Merkezlerinin faaliyet alanı genişliyor

Caterpillar’ın Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Uzak Doğu Rusya’daki tek temsilcisi olan Borusan Cat, 2017 yılında Gebze ve hemen ardından 2018 yılında Ankara Revizyon Merkezlerini açarak servis organizasyonunda devrimsel bir yeniden yapılanmaya gitmişti. Böylece artık Türkiye genelindeki tüm makine ve komponent revizyonları, bölgeler yerine bu merkezlerde yapılacaktı.

Bir Cat iş makinesinin dışarıdan ek bir hizmet almaya ihtiyaç duyulmadan, bir üretim bandı akışıyla, A’dan Z’ye yenilenebildiği bu tesisler, gerçek anlamda birer fabrika gibi çalışıyor. İşlerin istasyonlara bölünmesiyle sağlanan uzmanlaşma, bir yandan revizyon süreleri kısalırken, diğer yandan yapılan işin kalitesi artıyor. Ayrıca uygun durumdaki parçaların ve komponentlerin yeniden değerlendirilmesiyle ekonomik ve çevresel anlamda önemli kazanımlar sağlanıyor.

Bu merkezlerde gerçekleştirilen katma değerli hizmetlere, her geçen gün yenileri ekleniyor. Örneğin, Tosyalı Harsco firması tarafından, ortam sıcaklığının 700 santigrat dereceyi aştığı demir çelik tesislerindeki proses atıklarının (cüruf) taşınması amacıyla kullanılan, ‘Steel Mill’ konfigürasyonlu özel makinelerin modifikasyon işlemi bu tesislerde gerçekleştirildi.

Borusan Cat Revizyon Merkezleri Lideri Volkan Yayman ile bir araya gelerek, faaliyetleri ve özel uygulamaları hakkında bilgi aldık.

Revizyon Merkezlerinizin günümüzdeki kapasitesi ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Revizyon Merkezlerimiz bünyesinde 3 ana atölyemiz bulunuyor. Bunlardan ilki komponent revizyonlarının yapıldığı ana atölyemizdir. Bu atölye bünyesinde yine ayrı ayrı motor, güç aktarma ve hidrolik atölyelerimiz var. Bunların her birinin başında sorumlu birer mühendis arkadaşımız ve takım liderlerimiz çalışıyor. Gelen komponentler bir fabrikada olduğu gibi belirli proseslerden geçiyor.

‘Equipment Rebuilt Shop’ olarak adlandırdığımız ikinci atölyemizde bir makinenin A’dan Z’ye komple revizyonu gerçekleşiyor. En büyük Cat modellerinin dahi içine girebildiği büyük yıkama istasyonumuzdan çıkan makineler burada sökülüp dağıtılıyor. Komponentler farklı istasyonlara dağıldığı için kusursuz bir planlama gerektiriyor. Burada da bir mühendis liderliğinde güçlü bir planlama ekibimiz var.

Revizyon merkezimizin üçüncü atölyesi olan ‘Machine Shop’ ise talaşlı imalat yapılan, katma değer sağlama anlamında sektörde fark yarattığımız bir alan. Motor rektifiye işlemleri dahi tamamen burada yapılıyor. Kendimize özel kaynakhanemiz ve tornahanemiz var. Tesisimizde en büyük makinelerimizin bile işlem görebildiği kumlama ve boyama atölyemiz bulunuyor.

“2019’da 100’ü aşkın makine ve yaklaşık 2.300 komponent revizyonu yaptık”

Gebze tesisimizde 10 bin, Ankara tesisimizde ise 4 bin metrekare kapalı atölye alanımız bulunuyor. Gebze’de 15, Ankara’da ise 10 makineyi aynı anda revizyona alabilecek kapasiteye sahibiz. Şu an itibariyle bu tesislerimizde 164 personelimiz çalışıyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde 100’ü aşkın makine revizyonu yaptık. Komponent revizyonumuz ise 2.300 adede ulaştı.

Müşterilerinizin kendi makine ve komponentlerini revize etmek haricinde ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?

Bizim amacımız müşterilerimizin işini olabilecek en uygun maliyetlerle, hızlı ve kaliteli bir şekilde yaparak onların güvenini kazanmaktır. Geliştirdiğimiz yeni çözümlerle de bunu pekiştiriyoruz.

Örneğin, B’Daha olarak adlandırdığımız hizmetimiz kapsamında müşterilerimize kendi komponentleri yerine, yine tarafımızca garantili olarak yenilenmiş başka bir komponent teklif ediyoruz. Böylece zaman kaybetmeden işlerine ekonomik şekilde devam edebiliyorlar.

“Cat olmayan makinelerin motor ve turbo revizyonlarını da yapıyoruz”

Ayrıca artık Cat olmayan makinelerin motor ve turbo revizyonlarını da yapıyoruz. Merkezlerimiz belirli konularda ekstra uzmanlaşma sağlayabilmek adına kendi aralarında da ayrıca görev paylaşımı yapıyorlar. Örneğin Ankara merkezimizin Cat olmayan motorların revizyonunda, Gebze merkezimizin ise ataşman üretimi, turbo revizyonu ve rektifiye alanlarında yetkinliği var.

Müşterilerimiz makine veya komponentlerini istedikleri merkezimize getirebilirler. Bizim bu merkezlerimiz arasında her gün karşılıklı olarak çalışan 2 adet ring aracımız var. Ankara’da bakıma alınan bir motorun turbosu revize edileceği zaman aynı gün bu araçlarla Gebze’ye gönderiyoruz. Ertesi gün işlemi tamamlandıktan sonra tekrar Ankara’ya sevk ediyoruz. Herhangi bir gecikme yaşanmıyor.

Tüm süreç boyunca yaptığımız işleri ilk aşamadan sonuçlanıncaya kadar dijital olarak müşterilerimizin de izleyebileceği şekilde kaydediyoruz. Bu bize işimizi kesintisiz ve kapsamlı şekilde analiz ederek geliştirme şansı da sağlıyor.

Hangi ataşmanları üretiyorsunuz?

Ataşman üretimimiz bu yıl hız kazandı. Bünyemizde bir tasarım ekibimiz bulunuyor. Sadece Cat değil, farklı marka makineler için de hem üretim hem onarım hizmeti veriyoruz. Örneğin yeraltında çalışan Cat olmayan bir makine için kova ürettik. Yurt dışına kova ihracatımız da oldu.

“Mermer sektörüne yönelik yükleyici kovamızı da ürettik”

Şu an için kova ve forklift çatalı üretimine odaklanmış bulunuyoruz. Kazıcı yükleyiciler için kova ve çatal üretiyoruz. Mermer sektörüne yönelik yükleyici kovamızı da ürettik. Forklift çatalı da tasarım aşamasında. İzmir Mermer Fuarı yapılabilseydi, orada sergilemeyi planlıyorduk.

Tosyalı Harsco firması için yaptığınız çalışmadan bahseder misiniz?

Tosyalı Harsco firması, demir çelik tesislerinde kullanmak üzere ‘Steel Mill’ konfigürasyonlu bir yükleyici talebi ile bize başvurduğunda, makineye kısa bir süre içerisinde ihtiyacı olduğunu bildirdi. Bu gibi özel makineler yeni olarak sipariş edildiği zaman teslim süresi oldukça uzun olabiliyor.

Biz de müşterimize çözüm sunabilmek için mühendis ekibimizin bu konudaki araştırması neticesinde, bu modifikasyonu Gebze’deki revizyon merkezimizde yapabileceğimize karar verdik. Akabinde ikinci el makine stoklarımızdan müşterimizin seçtiği makineleri bu koşullara uygun olacak özelliklerle, 3 hafta gibi kısa bir süre içerisinde donattık.

Makinelerde ne gibi değişiklikler yaptınız?

Bu makineler demir çelik üretimi esnasında ortaya çıkan cüruf içerisinde çalışıyor ve 700 dereceyi bulan son derece yüksek sıcaklıklara maruz kalıyor. Yanma riskinin yanı sıra soğuduğunda oldukça aşındırıcı ve kesici olan bir ortamdan bahsediyoruz. Öyle ki makineler sürekli çalışamıyor. 5 dakika çalıştıktan sonra 20-25 dakika soğutulması gerekiyor. Aksi taktirde operatör sağlığı açısından da tehlikeli olabiliyor.

“Kabin yüksek sıcaklığa dayanabilecek camlarla donatıldı”

Kabin yüksek sıcaklığa dayanabilecek camlarla donatıldı. Tüm kablolamalar özel izolasyon malzemesiyle bir kez daha izole edildi. Isıya maruz kalan tüm alt şasi özel saclarla kaplandı. Çamurluklar kompozit yerine farklı bir malzemeyle yeniden üretildi. Lastiklere bu koşullara dayanıklı zincirler takıldı. Makinenin kovası, bu koşullara dayanabilecek şekilde yeniden üretildi. Üzerine özel takviyeler atıldı. Bu modifikasyonda kullandığımız parçaların büyük bir kısmını kendimiz ürettik. Örneğin, şasiye yaptığımız sac takviyelerini kendimiz geliştirdik. Camları ise Cat’ten sipariş ettik.

Bu makinelere bir garanti veriyor musunuz?

Biz revizyon merkezlerimizde yaptığımız tüm işlerde standart olarak 1 yıl garanti veriyoruz. Cat sertifikalı makine ve komponent revizyonlarda bu süre 2 yıla kadar uzatılabiliyor.

Tosyalı Harsco firmasına sunduğumuz makinelerimiz için de bu garanti geçerli, ancak aşırı yüksek olan çalışma sıcaklıkları sebebiyle koşulları bira daha farklı.

Biz müşterilerimizin onlara işlerinde ekstra katma değer sağlayan bir çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda demir çelik sektörü, bu uygulamayla birlikte revizyon merkezlerimiz için bir ilk oldu. Bunu diğer sektörlere yönelik özel çözümlerle yaygınlaştırmak istiyoruz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina