Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2015
İş Makinası - Borusan, Uzak Doğu Rusya’da Caterpillar distribütörlüğü satın aldı
Borusan, Uzak Doğu Rusya’da Caterpillar distribütörlüğü satın aldı

Türkiye’nin köklü sanayi gruplarından Borusan, 17 Nisan 2015 tarihinde Çırağan Palace’ta yaptığı 9. Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı’nda 5 yıllık stratejik planı çerçevesinde hedeflerini açıkladı. Bu yıl 417 milyon dolarlık yatırım planı bulunan Borusan Grubu, Uzak Doğu Rusya’da yeni bir Caterpillar distribütörlüğü satın aldığını ve uluslararası alandaki faaliyet bölgesini 3 kıtada 11 ülkeye çıkardığını duyurdu.

Toplantıda Caterpillar’ın Rusya’nın Uzak Doğu bölge temsilciliğini ABD’li Tiger Machinery şirketinden satın aldıklarını belirten Borusan CEO’su Agah Uğur, “Borusan Grubu, artık merkezi Türkiye’de ama ufku global olan bir sanayi ve hizmetler grubudur.” dedi. Uğur, 2015 yılında 2.000 adet iş makinesi satışı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Satın alınan şirketin 2014 yılında toplam 120 milyon dolar ciro elde ettiği ve 400’ü aşkın çalışanının bulunduğu belirtiliyor. Rusya’nın Uzak Doğu bölgesi, dünyanın en büyük ekonomileri olan Çin ve Japonya’ya komşu bulunuyor. Borusan’ın hızlı büyüme fırsatları gördüğü bu bölgede altyapı, inşaat, petrol, doğalgaz, madencilik ve ormancılık sektörlerine önemli yatırımlar yapılıyor. Enerji ve ulaştırma sektörlerinin gündeminde de mega projelerin olduğu ifade ediliyor.

2014 yılında 322 milyon dolar yatırım yapıldı

Borusan Grubu’nun 2014 yılı konsolide cirosunun 4,5 milyar dolara, faaliyet kârının 328 milyon dolara ve çalışan sayısının 7.600’e çıktığı açıklandı. 2014 yılında 322 milyon dolar yatırım yapan Borusan Grubu, 2015 yılında dolar bazında konsolide cirosunu yüzde 5, faaliyet kârını yüzde 10 artırmayı hedefliyor.

2014 yılının gerek dünya ekonomisi gerekse Türkiye için çok hareketli bir yıl olduğuna dikkat çeken Borusan CEO’su Agah Uğur, jeopolitik ve makroekonomik risklerin arttığı ve ekonominin yüzde 2,9 büyüdüğü bu yılda otomotivde rekor satışa imza attıklarını; TANAP, 3’üncü havalimanı gibi Türkiye’nin gündemindeki önemli projelere ürün ve ekipman tedariki sağladıklarını, Avrupa’nın en büyük karasal rüzgâr enerjisi yatırımını tamamlamak üzere olduklarını belirterek Borusan Grubu olarak bir önceki yıla göre konsolide cirolarını yüzde 9 büyüttüklerinin altını çizdi. Gelirlerinin yüzde 25’ini ise yurtdışı satışlardan elde ettiklerini söyledi.

Borusan’ın 2019 yılı stratejisi ve gelecek vizyonu kapsamında iki önemli odağı olduğunu belirten Agah Uğur, bunları “Hedef pazarlarda yerel bir oyuncu olarak global ve geliştirdiği fark yaratan yeni ürün, hizmet ve iş modelleriyle inovatif bir kurum olmak.” olarak açıkladı. Uğur, 5 yıllık stratejik plan hedefinin grubun en az 6,5 milyar dolar ciroya ulaşması olduğunu, 2019 yılı sonuna kadar ise 2 milyar dolar yatırım yapmayı öngördüklerini söyledi.

Son 3 yılda her yıl yeni inovasyon fikir ve projeleri için 5 milyon dolar bütçe ayıran Borusan Grubu, 2015 yılında buna ilâveten yeni kurulan kuluçka şirketlerine 30 milyon dolar ve ortak Ar-Ge merkezine ise 6 milyon dolar bütçe ayırdı. 2013 yılında oluşturulan özel çalışma ekipleriyle bugüne kadar toplam 35 farklı iş fırsatı değerlendirildi. Bunların içinden 6 tanesi kuluçka şirket aşamasına getirildi. 3 tanesi ise grubun ana şirketlerinin iş modellerinde önemli değişiklikler gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina