Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - Büyükşehirde hafriyatçılığın şifresi güvenilir makine, tecrübeli operatör
Büyükşehirde hafriyatçılığın şifresi güvenilir makine, tecrübeli operatör

Her ne kadar iş makinelerinin kullanımı farklı alanlara doğru yaygınlaşıyor olsa da şehir hafriyatçılığı halen makine sektörü açısından büyük önem taşıyor. Önceleri 20 ton sınıfının egemen olduğu şehirlerdeki temel hafriyatlarında, 30-35 tonluk modeller artık daha çok rağbet görüyor.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının en yoğun olduğu yerlerin başında İstanbul geliyor. Eski binaların yıkılması, demirin molozdan ayrılması ve temel kazısı çalışmaları kapsamında özellikle Kadıköy ilçesi sanki büyük bir şantiye alanı gibi. Hemen her sokakta bir iş makinesi ve başında bekleyen birkaç hafriyat kamyonuna rastlamak mümkün.

Nüfus yoğunluğunun yüksek ve çalışma alanlarının kısıtlı olduğu bu alanlarda devasa makinelerle çalışmak hiç kolay değil, ciddi bir uzmanlık gerektiriyor. İş makineleriyle askere gitmeden önce çalıştığı bir serviste tanışan Recep Şeref, uzun yıllar süren operatörlük tecrübesinin ardından, yakınlarının da desteğiyle geçen yıl bir adet HİDROMEK HMK 300 LC paletli ekskavatör alarak hafriyatçılığa başladı.

2.000 saati aşan makinesiyle Çamlıca’daki bir şantiyede bir araya geldiğimiz Şeref Hafriyat firma ortağı Recep Şeref ile büyükşehirde hafriyatçılık yapmanın koşulları ve HİDROMEK tercihleri üzerine konuştuk.

Hangi bölgede ve hangi işlerde çalışıyorsunuz?
Bizim uzmanlık alanımız bina yıkımı ve hafriyat çalışmalarıdır. İstanbul Anadolu Yakası’nda, özellikle Kadıköy bölgesinde yoğun olarak çalışıyoruz. Ağırlıklı olarak Bostancı, Acıbadem, Çamlıca bölgelerinde hizmet veriyoruz.

Bu bölgede bina yıkımı ve hafriyat yapmanın zorlukları var mı?
Anadolu Yakası bu konuda çok hareketli. Birtakım riskleri de barındırıyor. Çalıştığımız bölgeler insanların yoğun olduğu bölgeler. Yeri geliyor aralarında 1 metre olan binaları yıkıyoruz. Bunun için bu işlerde tecrübeli olmak gerekiyor. Zaten ustalarım da bana sahada iyi çalışmanın tecrübe işi olduğunu söylerdi. Şehir içinde operatörün tecrübesi daha da önemli. Öyle değişik işler yapıyoruz ki bunların üstesinden gelebilmek için tecrübeli olmak şart. Bir diğer sorun ise kamyonları doğru yüklemek. Karayolları Genel Müdürlüğü döküm yapılan yerlere kantar koydu bu yüzden kilo sınırımız var. Ağırlık malzemeye göre de değiştiği için operatörün ayarlama yapması zorlaşıyor. 

Bu işte sizi iyi yapan nedir? Müşterileriniz neden sizi tercih ediyor?
Makinemizi bir yılda 2000 saat kullandık, işlerimiz oldukça yoğun. İyi çalışıyoruz. Bizimle özellikle çalışmak isteyenler de var. Bu sektörde çalışmaya başladığımdan beri benim çok istediğim bir şey vardı; güzel tesviye yapmak ve şu anda piyasadaki müteahhitlerin beni tercih etmesinin en önemli sebebi yaptığım hassas tesviyedir. Makine 1 lira fazla yaksın, önemli değil. İşimi dört dörtlük yapmayı önemsiyorum. Hafriyatı kamyonlara düzgün yüklemek, çevreye zarar vermemek işin ekstrasıdır. Bu işin kalitesi tesviyenin düzgün olmasıyla ölçülür. Ayrıca güveniliriz, işimizi her zaman erken teslim ediyoruz.

Bu kadar yıllık tecrübenin ardından HİDROMEK almaya nasıl karar verdiniz?
2011 yılında, Alanya’da operatörlük yaparken çalıştığım firmanın sahibi yeni ekskavatör almak istedi. O zaman, tanıdığımız bir hafriyatçının özellikle yakıtı düşük olduğu için HİDROMEK’i önermesi üzerine bu markadan ilk alımımı yapmıştım. Hatta HİDROMEK bize sürpriz yaparak Türkiye’de ilk siyah-beyaz makineyi bize vermişti. İlk bir buçuk ay, makine şehirden 22 kilometre uzakta, bağ bahçe işinde çalışmasına rağmen Alanya’daki bütün hafriyatçılar üşenmeden gelip makineyi test etti. Ben de çok memnun kalmıştım, o nedenle kendi işimin patronu olduğumda da yine seçimimi HİDROMEK’ten yana kullandım. İstanbul’da 30 tonlukların tercih edilmesi nedeniyle de seçimim HMK 300 LC’den yana oldu.

HMK 300 LC’nin hafriyat işlerindeki performansını nasıl değerlendirirsiniz?
Makinenin en beğendiğim yönü yakıt tüketiminin muadillerine kıyasla az olması. Bomunun ve arm’ının uzun olması hafriyat işleri için büyük avantaj sağlıyor. İstanbul’da 8 metrenin altında istisna temeller var. Bu makinenin bomu a ortalama 7-7,5 metreye kadar iniyor. Yıkım yaparken de uzun kol olması bizim için çok büyük bir avantaj sağlıyor. Ayrıca, en önemlisi uzunluğu sayesinde tırlara da yetişebilmesi. Kısacası bomu bize rahat yıkım ve hafriyatlarda rahat alım sağlıyor. Makinenin bizim için bir diğer avantajı ise kovanın ağır hizmet tipinde olması. Bu modelde 1,5 metreküp standart ağır hizmet kovası var. Bize genel maksatlı kova önerisini de sundular ama demir ayıklarken kovanın ezilmemesi için biz standart modeli tercih ettik ve çok işimize yaradı.

HMK 300 LC ‘nin Kullanımı konusunda ne diyebilirsiniz?
Makine operatörü yormuyor. Makineyi yere düzgün oturtmak yeterli. Hem yere sağlam basıyor hem de sökü yaparken sarsmıyor. Sağlam yürüyüş takımı ve şasisi var. Diğer 30 tonluk muadil makinelere baktığımızda, HİDROMEK daha sağlam duruyor. Ben yıllardan beri bu makineyi kullanıyorum. Çalışmış olduğum firmada 9 tane farklı marka makine vardı, onlara da HİDROMEK aldırdım ve hâlâ çalışıyorlar. Joystick ile kullanım kolay; koltuk ve kabin de çok rahat. Hele ki yeni modeller daha da güzel olmuş. Çünkü HİDROMEK operatörü dinleyerek, ihtiyaçlarına yönelik geliştirmeler sağlıyor.

Geçmiş yıllarda kullandığınız HİDROMEK makineleri ile şu an kullandığınız arasında nasıl gelişmeler gözlemliyorsunuz?
Operatörden alınan geribildirimler sonucunda kabinleri değişti ve içinde değişiklikler yaptılar. Bomunda ve armında iyileştirmeler yaptılar. Örneğin, bomun arkasında artık kırıcı dönüş filtresi var. Biz kırıcıyı lazım olduğu zaman takıyoruz, işimiz bittiğinde ise söküyoruz. Kırıcıyı taktığımız zaman ister istemez yağa toz, toprak, pislik karışıyordu. Ancak kırıcı dönüş filtresi sayesinde artık söküp takma işlemlerinde yağ temiz kalıyor. Bu makine ömrü için çok önemli bir şey.

HİDROMEK’in servis ve yedek parça hizmetlerini nasıl buluyorsunuz?
Bu işte başarılı olabilmenin olmazsa olmazı sağlanan servis ve yedek parça desteğidir. Bir makinenin önemsiz bir parça yüzünden on gün iş yapmadığını biliyorum, parçası yurtdışından geliyordu. Bizde öyle bir sıkıntı hiçbir zaman olmadı. Servisi arıyorum, bir gün önceden randevumu alıyorum. Sabah hemen geliyorlar. Bu da büyük bir güven veriyor. Bazen de işi bildiğim için parça kataloğundan bakıp ihtiyacım olan parçayı tespit ediyorum, hemen siparişini geçiyorlar. Ertesi gün geliyor. Ayda bir operatörleri arayıp makinede ne olmasını istersiniz diye soruyorlar. Bunları değerlendiriyorlar ve uyguluyorlar. Bu da kullanıcı memnuniyeti getiriyor.

Sizce makinelerden azami verim ve ömür almak için ne yapmalı?
Makinelerin uzun ömürlü olmasını istiyorsak, öncelikle dikkatli ve özenli kullanmalıyız. Bunun dışında, bakımını zamanında ve doğru bir şekilde yaparak orijinal yedek parça kullanmak hayati önem taşıyor. Ben Hidromek’in orijinal yedek parçalarını kullanıyorum ve makinemi her gün yağlıyorum. Düzenli bakımlarını Hidromek servislerine yaptırıyorum. Makine 2.000 saate ulaşmasına rağmen hala ilk günkü gibi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina