Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - Çakır İnşaat yıllardır Çorum'un taşını HİDROMEK ‘le çıkarıyor
Çakır İnşaat yıllardır Çorum'un taşını HİDROMEK ‘le çıkarıyor

Çakır İnşaat yıllardır Çorum’un taşını HİDROMEK'le çıkarıyor

HMK 370 LC HD, 30.000 saattir durmadan çalışıyor

1986 yılında Çorum’da aile şirketi olarak iki kardeş Abdullah Torun ve Şaban Torun tarafından kurulan Çakır İnşaat ve Taahhüt Ticaret Limited Şirketi; dolgu malzemeleri, kum çeşitleri, kireçli hazır malzeme ve ince harç çeşitleri üretiminin yanı sıra hafriyat, bina yıkımı ve inşaat yap-sat alanlarında faaliyet gösteriyor.

Başta taş ve kum ocakları olmak üzere zorlu çalışma koşullarında faaliyet gösteren firma, ilk iş makinesi tercihini 1993 yılında HİDROMEK’ten yana kullanmış. Yıllar içerisinde faaliyet alanını genişletirken makine parkını da HİDROMEK’lerle genişleten firmada Finans Yöneticisi olarak görev yapan ailenin ikinci nesil üyesi Ömer Torun ile bir araya gelerek şirketin faaliyetlerini ve HİDROMEK ile olan köklü hikayesini konuştuk.

Firmanızdan bahseder misiniz?

Firmamız 1986 yılında babam Abdullah Torun ve amcam Şaban Torun tarafından kuruldu. Faaliyetlerimize ilk olarak kum eleme – yıkama tesisi ile başladık. 1995 yılında kurduğumuz limited şirketiyle birlikte 1999 yılından itibaren hafriyat ve inşaat alanlarında da çalışmaya başladık. Faaliyetlerimizin genişlemesiyle birlikte ilk olarak 2002 yılında kum tesisimizin kapasitesini yükseltmek amacıyla kum kireçleme ünitesini kurarak üretimimize devam ettik. Taş ocaklarından malzeme tedarikinin hem zor hem de pahalı olması nedeniyle 2010 yılında kendi taş ocağımızı açtık. Dolayısıyla kendi üretimimiz için gerekli olan taş ocağını faaliyete geçirdik. Sonrasında gerek mevcut inşaat ve beton sektöründeki firmalarla olan ilişkimiz gerekse köklü bir esnaf ailesinden geliyor oluşumuz taş ocağındaki potansiyelimizi gittikçe artırdı.

Şirketinizde kaç kişi çalışıyor?

Dönemsel olarak 90 ila 100 arasına çıktığı zamanlar olsa da şu anda 70 kişilik sürekli personelimiz bulunuyor. Biz bu durgunluk dönemi içerisinde bir tane bile işçi çıkarmadık. Sadece kendi çıkanların yerine yeni çalışan almadık.

Ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Kumu eleme şeklinde değil kırma yöntemiyle ürettiğimiz için bu alanda özellikle iddialıyız. Çimentonun kalitesini düşüren ve malzemenin içindeki toprak oranını ifade eden metilen mavisi değeri bizim ürünlerimizde sıfıra yakın. Bu anlamda kum, mıcır ve agreda (kum ve çakıl karışımı) üretiminde iyi bir yerdeyiz.


“Entegre tesisimizde her malzemeyi değerlendiriyoruz”

Üretimde en büyük problemlerden biri, üretilen malzemeden kalan artıkların değerlendirilememesidir. Bizim kum eleme ve yıkama tesisimiz entegre bir tesis olduğu için her malzemeyi mutlaka değerlendiriyoruz. Bu malzemeleri kullanarak farklı malzemeler de üretiyoruz. Örneğin, eskiden inşaatlarda çukur kazılarak kelle kireci atılır, sonrasında yoğurdu çekilen malzeme kumla karıştırılarak örgü ve sıva harcı olarak kullanılırdı. Biz, kumu kelle kireç dediğimiz kireçle karıştırıp maya haline getiriyoruz.

Bu malzemeye direkt olarak çimento katılarak örgü ve sıvada kullanılabiliyor. İnşaatçıların yoğun ilgi gösterdiği bir ürün bu. Tesislerimizde, özel inşaatlarda kullanılmak üzere kendimize ait bir şap kumu da üretiyoruz. Dere malzemesi ile taş ocaklarında elde ettiğimiz kalker malzemesini karıştırarak ürettiğimiz bu şap kumu, piyasada fazlasıyla talep görüyor. Firmamızda, ürünlerimizi CE standartları çerçevesinde üretiyor ve bu konuda sık sık denetleniyoruz. Ayrıca ürünlerimizin analizi beton santrali tarafından da yapılıyor.


Ürünlerinizi kimlere satıyorsunuz?

Taş ocağımızda ürettiğimiz ürünleri; beton santralleri, kilitli parke tesisleri, il özel idareleri, belediyeler ve özel firmalara satıyoruz. Bunun yanı sıra anahtar teslimi beton işleri de yapıyoruz. Örneğin, tesis kurulacak bir alanın beton dökümünü yapıyoruz. 2019 yılında ciddi bir ekonomik durgunluk olmasına rağmen bizim hafriyat ekiplerimiz hiç boş kalmadı. Bütün makinelerimiz aktif olarak bir yerlerde çalışıyor.

Ocaklarınız nerede?

Kum ocağımız, Çorum’un merkez ilçesine bağlı Çeşmeören köyünde, taş ocağımız ise Alaca ilçesine bağlı Çatalkaya mevkiindeki Burun köyünde.

 Ocakların yıllık kapasiteleri nedir?

2018 yılında taş ocağında 600 bin ton, kum ocağında ise 60 bin ton civarında üretim gerçekleştirdik. 2019 yılındaki rakamlarımız henüz belli değil ancak bu dönemde hedeflerimizi tutturma şansımız biraz daha zor görünüyor.


Makine parkınızda hangi makineler var?

Makine parkımızda şu anda toplamda 12 adet iş makinesi bulunuyor. Bunların arasında; üç adet HMK 370 LC HD paletli ekskavatör, iki adet HMK 300 LC paletli ekskavatör, iki adet de HMK 102S MAESTRO kazıcı yükleyici bulunuyor. Bunların yanında 5 adet iş makinemiz ve kamyonlarımız da bulunuyor.

“HİDROMEK, teknolojisini, gücünü ve performansını her geçen gün daha ileriye taşıdı”

HİDROMEK’in yıllar içindeki değişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim HİDROMEK’le olan hikayemiz daha eskiye dayanıyor. Babam Abdullah Torun, Ankara Ostim ’e giderek rahmetli Hasan Bey’den traktörüne kepçe takılmasını talep etmiş ve o yıllardan bu yana firmamız HİDROMEK ile büyüdü diyebiliriz. Bu nedenle yıllar içerisinde HİDROMEK’in değişimini hep yakından takip ettik. HİDROMEK yakıt sarfiyatını düşürürken; teknolojisini, gücünü ve performansını her geçen gün daha da ileri bir seviyeye taşıdı.  


Neden HİDROMEK’i tercih ediyorsunuz?

Sağladığı yakıt tasarrufu başta olmak üzere; servis kalitesi, yedek parçasının kolay bulunabilir ve uygun olması, makinelerin gücü, performansı ve dayanıklılığı ile şu ana kadar kullandığımız diğer marka makineler arasında lider konumda olduğu için HİDROMEK’ten vazgeçmiyoruz. Makineler, gücü bir şekilde yakıttan alıyor. Baktığınızda motoru büyük olan araba daha iyi gider, iyi giden araba ise çok yakar. Burada yakıt sarfiyatına ve güç oranına bakmak lazım. Biz bu dengede baktığımızda yakıt tasarrufu ile birlikte en iyi gücü HİDROMEK’ten alıyoruz. Makinelerde önemli olan fazla değil ayarında güçtür. Tüketici aldığı makineyi de yapacağı işi de iyi analiz etmek zorunda. Örneğin, HMK 370 LC HD paletli ekskavatörü alıp şehir içerisinde bin m3’lük hafriyat yapılacak yere koyarsan çok yakar, makinenin performansına yazık edersiniz. Aynı işe daha uygun olan HMK 300LC ile yaparsak daha az yakar. Doğru makine kullanımı çok önemli. 30 bin saati aşan 2011 model HMK 370 LC HD paletli ekskavatörümüz hâlâ saat gibi çalışıyor.

“HİDROMEK, yakıt tasarrufuyla kendini size hediye ediyor”

Bizim gider kalemlerimiz arasında yakıt çok önemli. Uzun süre farklı markalarla çalıştıktan sonra 2011 yılında HMK 370 LC HD paletli ekskavatörü aldığımızda makinede anormallik olduğunu düşünerek tekrar kontrollerini yaptık. Sonuçlara inanamadık, çünkü makinelerin kapasitesi, yaptıkları iş aynıydı ancak aradaki yakıt sarfiyatına baktığımızda HİDROMEK daha az yakarak kendini size hediye ediyor. Bu nedenle diğer özellikleri muadilleri ile aynı olsaydı da sadece yakıt sarfiyatı bile HİDROMEK’i tercih etmek için yeter.

Servis hizmetinden memnun musunuz?

Çok memnunuz. HİDROMEK diğer makineler kadar arıza vermemesinin yanı sıra çözülemeyecek ölçekte bir sorun hiç yaşamadık. Baktığınızda lastik patlaması da motorda oluşan bir sorun da arıza ancak motorun arızası çok daha zorlu ve maliyetli olabilir. Biz, yıllardır HİDROMEK kullanıyoruz, motorda hiç arızamız olmadı yaşadığımız her sorunda muhatap bularak çözüme ulaştık. Bu anlamda HİDROMEK ile kötü sürprizle karşılaşmıyorsunuz. Yedek parça maliyetleri ise diğer markalarla karşılaştırılamayacak düzeyde, kolay bulunabilir ve uygun. Şu anda bizim bütün makinelerimizin garanti süresi dolmuş durumda. Rutin bakımlarını kendi teknik ekibimiz gerçekleştiriyor. Daha önemli bir şey olduğu zaman gezici servis kullanıyoruz.

Çorum’da HİDROMEK yaygın mı?

Uzun yıllardır HİDROMEK ile çalıştığımız için özellikle biz aldıktan ve memnun kaldıktan sonra çoğaldığını düşünüyorum. Bunu satıcılar daha iyi bilir elbette ancak biz makineden memnun kaldıkça yeni bir model daha aldık. Bu sektörde iş yapanlar birbirini tanır ve makine alımı konusunda birbirlerine danışırlar. Makinesinden memnun kalanlar sayesinde Çorum’da HİDROMEK kullanımının yaygınlaştığını düşünüyorum.

Çorum'un ekonomisi neye dayanıyor?

Çorum, son yıllarda devlet yatırımlarından nasibini alan bir il haline geldi. Yeni stadyum, terminal, hayvan pazarı, hastane, spor salonları ve koşu sahaları yapıldı. Biz de bu projelerde aktif olarak yer aldık. Bu yatırımlar sayesinde Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde de bir yoğunluk oluştu. Başta şeker fabrikaları olmak üzere, un fabrikası makineleri üretimi, tuğla ve kiremit fabrikaları ve oto sanayiler Çorum’un ekonomisini oluşturuyor.

Ahmet Topuz – Makine Operatörü

1998’den beri makine operatörüyüm. Son 6 aydır Çakır İnşaat bünyesinde ekskavatör operatörlüğü yapıyorum. Yıllar içesinde farklı projelerde birçok marka iş makinesi kullandım. HİDROMEK’in özellikle en zorlu çalışma alanımız olan taş ocaklarında gösterdiği söküm performansı ve çekiş gücünden çok memnunum. Kabinin konforu, kullanım kolaylığı, kule dönüşü ve frenleme sisteminin seriliği de biz operatörler için çok önemli. HİDROMEK yakıt tasarrufu ve düşük arıza oranıyla ciddi bir fark yaratıyor. Şu an kullandığım makine 2014 model ve 13,300. saatte olmasına rağmen işimizi aksatan veya bizi zorlayan hiçbir durum olmadı.

Nurettin Demirci - Makine Operatörü

25 yıllık makine operatörüyüm. Operatörler arasında yakıt sarfiyatı az, verimi yüksek olan makine iyi makine olarak değerlendirilir. Son 6 yıldır HİDROMEK HMK 370 LC HD kullanıyorum. Gerek makinenin performansı ve gücü gerekse düşük yakıt sarfiyatı olması nedeniyle çok memnunum. Şu anda Çorum Şeker Fabrikası’nın çamurlu göllerini temizlemek için zemini gevşek ve çekişin zor olduğu bir sahada çalışıyoruz. HİDROMEK ile hangi işe girersek girelim hiçbir ciddi sorunla karşılaşmadan işimizi tamamlayabiliyoruz. Makinelerin teknolojileri ve performansları her geçen gün gelişiyor. Tüm günümüzü bu makinelerle geçirdiğimiz için kullanım kolaylığı ve rahatlığı da bizim için çok önemli. HİDROMEK ile bizim bir uzvumuz gibi rahat çalışıyoruz.

 

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina