Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - Caterpillar, NASA ile Mars’ta yaşam tasarlıyor
Caterpillar, NASA ile Mars’ta yaşam tasarlıyor

Caterpillar, NASA ile Mars’ta yaşam tasarlıyor

2004 yılında, uzayda kalıcı bir insancıl üs oluşturacak teknolojilerin geliştirilmesi için ilk adımı atan NASA, Caterpillar ile olan iş birliği ile 3D teknolojisi sayesinde Mars’taki olası yaşamı tasarlayacak.

Bilgisayar ortamında bulunan dijital tasarımların, fiziksel objelere dönüştürülmesi anlamında gelen 3D baskı, teknolojide yenilikçi bir devrim yaratmaya hazırlanıyor. Hem hızlı hem de maliyetsiz bir prototipleşmeye olanak veren 3D teknolojisi başta otomotiv, tıp, mimarlık, eğitim ve endüstriyel ekipman olmak üzere pek çok sektörde kullanılıyor. Caterpillar ve Nasa iş birliği ise çıtayı biraz daha yükselterek 3D teknolojisi ile Mars’ta bir yaşam prototipi kuracak.

3D’nin sunduğu yeni olanakları görmek

Caterpillar’ın 3D Modelleyici ve Tasarımcısı Erik Bonk’a göre, 3D teknolojisi mevcut teknoloji için faaliyet alanı açıyor. 3D baskının, yeniliklerin mevcut durumunu görerek sonrasında ne yapmaları gerektiğine dair çalışma imkanı sunduğunu vurgulayan Bonk, 3D’nin olası zorluklara karşı uygulanabilecek çözüm yollarını kolaylaştırdığını belirterek: “3D baskı, bize olası bir dünya ve geleceği yeniden hayal etmenin bir yolunu sunuyor. 3D baskı yalnızca erken tasarım konseptlerini yeni yollarla görmemize izin vermekle kalmaz, aynı zamanda bir ürünün tüm yaşan döngüsü boyunca, müşterilerimizi destekleme biçimimizi değiştirme potansiyeline de sahip olmamızı sağlar. Peki bu nasıl yapılır? Bir düğmeye basarak on yıllardır üretilmeyen bir parçayı yazdırarak. Sonuçta, bu gelişim müşterilerimiizn daha verimli olmalarına yardımcı olacak.” diyor.

3D baskının, Mars’ta yaşam kurulmasına etkisi ne olacak?

Bilişim sektöründe yer alan STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanında çalışanlar, gelecek için ihtiyaç duyulan yenilikleri de yönlendiriyor.

Geleceğe yön verecek dijitalin önemine vurgu yapan Bosh, “ 3D teknolojisi, Mars’ta hayatta kalmak için gerekli alt yapının oluşturulmasında önemli bir rol oynacak. İnovasyonun itici gücü, yaratıcılığın ve yeniliklerin teşvik edildiği bir yer olmaktan Caterpillar olarak gurur duyuyoruz. NASA gibi gruplarla yaptığımız iş birlikleri, şimdiki ilerlemenin geleceğe taş atması olarak görülmesini mümkün kılıyor.” dedi.

Caterpillar Endüstriyel Tasarım Merkezi, Mars’taki habitatın nasıl görünebileceğini örneklemek için 3D baskılı bir diorama (gerçek veya kurgu bir olayın, üç boyutlu modellemesi) üzerinde çalışıyor. Caterpillar’ın bir diğer projesi ise Dollhouse olarak adlandırdıkları, astronotların Mars’ta nasıl yaşayabileceklerini gösteren bir 3D modellemesi.

“Mars’ta bir donanım mağazası gördünüz mü?”

NASA, daha önceki uzay çalışmalarında, dünyadan ortalama 1 kilogram obje götürme maliyetinin yaklaşık 5000 Dolar’dan fazla olduğunu açıklamıştı. Taşıma maliyetlerinin yüksek ve alanın da yetersiz olması nedeniyle çözümü 3D yazıcılarla bulmak isteyen NASA, ihtiyaç duyulan objelerin 3D baskı sayesinde kendi habitatlarında üretilmesinin mümkün olacağını söylüyor.

NASA yaptığı açıklamada, “NASA’nın amacı bir gün Mars’ta yaşayan insanların olması. Ancak önce birkaç zorluğun üstesinden gelmeliyiz. Mars’ta bir donanım mağazası gördünüz mü? İnşaat ve yapı malzemeleri satın almak için bir yer yok. Nakliye masrafları ise çok pahalı. İhtiyacımız olanları alamazsak veya gönderemezsek, bu yapıları nasıl inşa ederiz? NASA’nın terimi ‘Yerinde Kaynak Kullanımı’dır. Bu kavram yeni değildir; insanlar binlerce yıldır çamur kullanan iglolar veya kulübeler inşa ediyorlar. Mars’taki yaşam, regolit adı verilen tozdan ve geri dönüştürülmüş malzemelerden, bağlayıcı maddelerden ve sudan oluşacaktır. Otomatik robotlar kontrol edilerek, 3D baskı yerinde habitatı kuracaktır.” ifadelerini kullandı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina