Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Daimler Truck, Traton Group ve Volvo Group, Avrupa’da ortak şarj ağı kuracak
Daimler Truck, Traton Group ve Volvo Group, Avrupa’da ortak şarj ağı kuracak

Daimler Truck, Traton Group ve Volvo Group, Avrupa’da ortak şarj ağı kuracak

Dünyanın önde gelen üç ticari araç üreticisi Daimler Truck, Traton Group ve Volvo Group, Avrupa çapında yüksek performanslı bir genel şarj ağı kurmak ve işletmek için bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma çerçevesinde batarya elektrikli ağır hizmet uzun yol kamyonları, çekiciler ve otobüslere özel olarak, Avrupa çapında yüksek performanslı genel şarj ağı kurmak ve işletmek için ortak bir girişim oluşturulacak. Düzenleyici onaylara tabi olan ortak girişim, Avrupa'da elektrikli araçların artan müşteri sayısı için gerekli şarj altyapısı inşasını başlatmayı ve hızlandırmayı, ayrıca 2050 yılına kadar Avrupa'da CO2-nötr taşımacılığa katkıda bulunmayı taahhüt ediyor.

Daimler Truck, Traton Group ve Volvo Group’un eşit paya sahip olacağı ortak girişimin, tüm düzenleyici onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından 2022'de faaliyete geçmesi planlanıyor. Kendi kurumsal kimliği altında faaliyet göstermesi ve merkezinin Amsterdam, Hollanda'da olması planlanan ortak girişim, ağır hizmet kamyon sektöründeki kurucu ortaklarının geniş deneyimi ve bilgisinden yararlanacak.

1.700 adet yeşil enerji istasyonu kurulacak

Üç şirketin iş birliği çerçevesinde, Avrupa ağır hizmet kamyonu endüstrisinde açık ara en büyük şarj altyapısı yatırımı olduğu kabul edilen 500 milyon Euro tutarında yatırım yapılacak. Ortak girişimin kurulmasının ardından, beş yıllık süre içerisinde hem otoyolların üzerine ve yakınlarına hem de lojistik ve hedef noktalara en az 1.700 adet yüksek performanslı yeşil enerji şarj istasyonu kurulması ve işletilmesi hedefleniyor. Ayrıca, ek kamu finansmanı ve yeni iş ortaklıkları ile şarj istasyonu sayısının önemli ölçüde artırılması da amaçlanıyor.

Ortak girişimin, ulaştırma endüstrisinin karbon emisyonlarını azaltması ve diğer endüstrilerin çeşitli açılardan fayda sağlaması için bir atılım olarak gördüğü belirtiliyor. Yakın tarihli bir endüstri raporuna göre; en geç 2025 yılına kadar 15.000'e kadar yüksek performanslı kamu ve hedef rotalarda bulunan şarj istasyonu, en geç 2030'a kadar ise 50.000'e kadar yüksek performanslı şarj istasyonunun kurulması gerekiyor. Bu nedenle ortak girişim; iklim hedeflerine ulaşmaya katkıda bulunabilmek adına gerekli şarj ağının hızlı bir şekilde genişletilmesi için birlikte çalışmak amacıyla diğer tüm sektör paydaşlarına, hükümetlere ve politika belirleyicilere bir eylem çağrısı niteliğini de taşıyor. Tüm paydaşlara yönelik net bir çağrı olarak, üç tarafın şarj ağı; markası ne olursa olsun Avrupa'daki tüm ticari araçlara açık ve erişilebilir olacak.

Daimler Truck, Traton Group ve Volvo Group’un ortak girişimi kapsamında, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklanılarak farklı uygulamalar dikkate alınacak. Batarya elektrikli araç filosu operatörleri, hem Avrupa'daki 45 dakikalık zorunlu dinlenme süresine göre uyarlanmış hızlı şarja, hem de ortak girişimin gelecekteki en yüksek önceliği olan uzun mesafeli taşımacılığa odaklanarak bu hizmetten yararlanabilecekler.

Düzenleyici onaylara tabi olan ortak girişimde eşit paylara sahip olacak Daimler Truck, Traton Group ve Volvo Group’un diğer tüm alanlarda rakip olmayı sürdürecekleri kaydedildi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina