Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2015
İş Makinası - Demir Export, 29 yaşındaki dev kaya kamyonlarını yine Komatsu’larla yeniledi
Demir Export, 29 yaşındaki dev kaya kamyonlarını yine Komatsu’larla yeniledi

Türkiye’nin önde gelen madencilik firmalarından Demir Export, Sivas Kangal’daki kömür işletmesi için Temsa İş Makinaları firmasından 6 adet yeni Komatsu HD785-7 model kaya kamyonu satın aldı. Sözleşmesi 2014’ün Aralık ayında imzalanan kamyonların teslimatı 2015’in Nisan ayı içerisinde tamamlandı.

Demir Export, EÜAŞ (TEK) ile imzaladığı sözleşme kapsamında 1989’dan bu yana Kangal Termik Santrali’nin kömür üretimini yapıyor. Santral, 2013 yılında gerçekleştirilen özelleştirme ihalesi kapsamında Konya Şeker bünyesine geçti. Toplam 457 MW’lık kurulu gücü ile Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 0,71’ini sağlayan bu modern, çevreci ve iş sağlığı güvenliği standartlarının sıkı şekilde takip edildiği santralde günde ortalama 21.000 ton kömür kullanılıyor. Özelleştirmeden sonra gerek enerji gerekse kömür üretiminde önemli oranda artış sağlanan santralde 2014 yılında tüm zamanların üretim rekoru kırılarak toplam 7,2 milyon ton kömür tüketilmiş.

Madende bu miktarda kömür üretmek için ise yaklaşık 33 milyon metreküplük hafriyat çalışması yapılmış. 1991 yılında montajı yapılarak çalışmaya başlayan 50 metreküp kova kapasiteli Marion 8050-A model dragline, geçtiğimiz yıl tek başına bu hafriyatın 9,5 milyon metreküpünü gerçekleştirmiş. Madende bu dev Marion dışında da kaya kamyonlarına yükleme yapan çok sayıda büyük ölçekli elektrikli shovel ekskavatör çalışıyor.

Malzeme hareketini Komatsu ve Caterpillar kamyonlar sağlıyor

Maden genelindeki hafriyatın ve kömürün taşınması için çok sayıda dev kaya kamyonu kullanılıyor. Demir Export tarafından TKİ’den devralınan 1986 model 42 adet Komatsu 785-1 kaya kamyonundan 29 tanesi halen kullanılabilir durumda bulunuyor ve kömürün santrale naklinde çalışıyor. 2000 yılında alınan 200 ton taşıma kapasiteli 7 adet Caterpillar 789C ise çıkan hafriyatın taşınmasında kullanılıyor.

Mekanik Müdür Yardımcısı Yıldırım Yılmaz, yaptıkları işin devamlılığına bağlı olarak makine parklarını yenilemek istediklerini belirterek, kendileri açısından üç aşamadan oluşan satın alma sürecini şöyle özetledi: “Verdiğimiz üretim taahhütleri çerçevesinde yarı yolda bırakmayacak tedarikçilerle çalışmayı tercih ediyoruz. Bu makinenin dünya genelindeki kullanımı, kaç adet üretildiği, ne gibi kronik sorunlar yaşandığı, yedek parça ve teknik destek bulunabilirliği gibi sorularımıza cevaplar aradık.

Temsa’dan yedek parça tedarik güvencesi

Makineler için yedek parça tedarik hızının üretimi doğrudan etkilediğini belirten Üretim Müdür Yardımcısı İzmen Koç ise Temsa’nın bu konuda verdiği güvencenin tercihlerinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Firmalar arasında varılan mutabakat çerçevesinde Temsa İş Makinaları, rakamsal boyutu ve kapsamı önceden belirlenen miktardaki ana komponent ve yedek parçaları İstanbul’daki merkez yedek parça deposunda hazır bulunduracak.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina