Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - Doka Türkiye, ihracat ve BIM’deki fırsatlara odaklandı
Doka Türkiye, ihracat ve BIM’deki fırsatlara odaklandı

Doka Türkiye, ihracat ve BIM’deki fırsatlara odaklandı

Son yıllarda ülkemizde Kuzey Marmara Otoyolu, Şehir Hastaneleri ve İstanbul Havalimanı gibi birçok önemli projede yer alan kalıp ve iskele firması Doka Türkiye; sektörde yaşanan daralma sonrasında ihracattaki fırsatlara odaklandı.

Kalıp ve iskele sektörünün inşaat sektörünü takip ettiğini ifade eden Doka Türkiye’nin Genel Müdürü Ender Özatay, “Bu dönemde büyümeye çalışmak yerine ihracatı ve verimliliği, dolayısıyla da karlılığı, arttırmaya odaklanmak doğru strateji olacaktır.” açıklamasında bulundu.

“Hizmet verdiğimiz coğrafya genişledi, ihracatımız arttı”

Türkiye inşaat sektöründeki yeni başlayan projelerin sınırlı olduğunu söyleyen Özatay, ihracattaki canlanmaya dikkat çekerek, “Sektörün yüzde 40 seviyesinde küçülmesine rağmen ihracat çok arttı. Bu yılki şansımız iç pazarda daralma varken aktif olduğumuz diğer pazarda iyi cirolar yaparak aradaki açığı kapatabilmek oldu. Şu anda satışlarımızın yarısını ihracat oluşturuyor. Doka Türkiye olarak Irak, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan’dan sorumluyuz. Özellikle Irak ve Azerbaycan’da çok önemli projelere imza attık. Bu başarıların ardından şirketimizin merkezi, Cezayir pazarını da Doka Türkiye’ye verdi. Orta Doğu’nun en büyük projelerinden biri olarak dikkat çeken Irak Merkez Bankası’nın yanı sıra Azerbaycan’daki Port Bakü ve La Luna Oteli projelerinde yer alıyoruz. Köprü ve konut projelerine de devam ediyoruz.” dedi.

BIM ile zamandan ve maliyetten tasarruf

BİM sistemi hakkında da bilgi veren Özatay, BIM’ın bir platform olduğunu ve bu platformda tüm paydaşların projelerini ortak bir alanda katı bir model üzerinde çalıştıklarını belirtti. Böylece uygulama sırasında çıkabilecek tüm sorunları önceden bu sistem üzerinde görerek çözebildiklerini anlatan Ender Özatay, şöyle devam etti:

“Böylece hem zamandan hem de maliyetten önemli oranda tasarruf edilebiliyor. Eğer bu sistemi yaygınlaştırabilirsek maliyetlerimizi aşağı çekebiliriz ve ürün ve hizmetlerimizi daha ucuza satabiliriz. Türkiye’de kullanılmaya başlandı. Birçok firma tüm ürünlerini BİM’e taşıdı. Bizde örnek 1-2 proje üzerinde çalışıyoruz. Henüz genel kullanıma açmadık. Örnek projeleri tamamladıktan sonra açacağız. Bu yıl sonuna kadar tamamlamış oluruz. BIM teknolojisinin Türkiye için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çünkü tüm firmaların üzerinde bir maliyet baskısı var. Bu maliyet baskısını aşmak içinde BIM kullanılabilir. Yapılan incelemelere göre inşaat sektöründe verimlilik yüzde 40 seviyelerinde. Bu da şu anlama geliyor. Aslında yaptığımız tüm işlemleri 2 defa yapıyoruz. Bu da zaman ve maliyet kaybına yol açıyor. Verimliliği arttıran uygulamaların kullanılması hem inşaat firmaları hem de malzeme tedarik edenler için oldukça değerlidir” diyerek sözlerini tamamladı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina