Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2014
İş Makinası - Dünyada ses getirecek proje, Tuzla’da yükseliyor
Dünyada ses getirecek proje, Tuzla’da yükseliyor

Tuzla’ya ve İstanbul’a yeni bir değer katacak olan Tuzla Viaport Marina, 500 milyon euroluk bir yatırımla hayata geçiriliyor. Yılda 25 milyon ziyaretçiye kapılarını açması beklenen proje, Türk turizmine ve ekonomisine de doğrudan katkı sağlayacak.

Proje yatırımcısı Bayraktar İnşaat’ın müteahhitliğini üstlenen Atlas Madencilik; dalgakıran, dolgu, dolgu koruma ve tarama ile t – duvar rıhtımları inşaat işlerinde Hidromek HMK 370 LC LR uzun erişimli ekskavatör kullanıyor. Biz de Atlas Madencilik Proje Müdürü Günhan Özüak ile bir araya gelerek projenin işleyişi ve HMK 370 LC LR modelinin projeye getirdiği avantajları hakkında görüştük.

Atlas Madencilik Proje Müdürü Günhan Özüak ile Hidromek Bölge Satış Yetkilisi Cem Altıntaş

Proje, ne kadarlık bir alanı kapsıyor?

Proje 600.000 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Bu alanın içinde 150.000 metrekare yeşil alan, 200 odalı beş yıldızlı otel ve 1,5 kilometrelik sahil bulunmaktadır. Bu alanın yarısı farklı kategorilerdeki taşlarla doldurulup kara haline getirilecek bir bölgedir.

Gerçekleştirilecek dolguda kaç tonluk bir hareketten bahsedebiliriz?

2,5 milyon ton dolgu malzemesi ve yaklaşık 500 bin ton koruma malzemesi kullanacağız. 400 kilo ile 6 ton arasında değişen taşlarla mendirekleri koruyacağız. Taşı, Gebze ve Hereke’deki taş ocaklarından getiriyoruz.

Liman sektöründeki tecrübenize dayanarak; bu projenin inşaatıyla, düzenlemesiyle ilgili hangi konular sizi zorladı?

Marmara Denizi’nin tabanı kil, silt ve sert kilden oluşmaktadır. Bu tür projelere başlamadan önce bir zemin etüdü yaparsınız ve etüdün sonucuna göre ortaya bir proje çıkar. Çünkü tabanda serbest bir balçık bulunur. Bu konuda bazı problemler yaşadık ama diğer limanlarda yaşadığımız tecrübelerle bu problemleri çözüme kavuşturduk.


Projede ne kadar beton kullanılacak?

Burada denizin içine yerleştireceğimiz 551 tane 6,5 metre boyunda t-duvar dediğimiz duvarlar bulunuyor. Bu duvarları bir nevi rıhtım yapar gibi eksi 6’ya yerleştiriyoruz, üstüne dolgu yapıyoruz. Hepsinin toplamında kullandığımız beton şu ana kadar 18 bin metreküp civarında ama tamamı 40 bin metreküp olacak. Binalarla birlikte 200-250 bin metreküplük bir beton hareketi gerçekleşecek. Günde ise 2.000-2.500 metreküp beton dökülüyor. Türkiye’de yapılan limanların içinde en büyük beton hareketi olan proje, bu proje diyebiliriz.

Projede bu kadar büyük hareketlilik olması, ciddi iş makineleri gerektiriyor. Hidromek HMK 370 LC LR modelini hangi işte kullanıyorsunuz?

Otel inşaatımıza anroşman, yani 400 kiloyla 1 ton arasında değişen taşların dolgu korumasını yapıyor. Yapmış olduğumuz dolgular, karadan 12 metre ileriye bir topukla geliyor, sonrasında karaya çıkıyor. Biz bu uzun bomlu makine vasıtasıyla kotu düşürerek dolgumuzu yapıp geri çıkıyoruz. Makinenin paletinin yarısı, denizin içinde çalışıyor. Yaptığı işe baktığımızda bu makine, klasik ekskavatörlerin çalıştığı işlerde ya da bir hafriyat işinde çalışmıyor.


Makineden memnun musunuz? Bugüne kadar makineyle ilgili herhangi bir sorun yaşadınız mı?

Makineleri iyi makine ve kötü makine olarak gruplandırırsak bu model, çok iyi makine grubuna girer. Ekskavatörlerde serilik, dayanıklılık ve yakıt çok önemlidir. Projede bulunan diğer makineler arasında en çok işi yapan ve en az yıpranan makine Hidromek’tir. Serilik ve yakıt avantajı açısından Hidromek markasından gayet memnunuz. Makinenin saati şu anda 1.200 civarındadır fakat bu zamana kadar makineyle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık.

Hidromek’in yedek parça ve servis hizmeti konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Hidromek’e telefonu açtığımız andan itibaren 1-2 saat içinde servis bize ulaşıyor. Yedek parça ve servis konusundaki bu serilik, bir şantiyeci için çok önemli bir unsurdur. Çünkü biz burada zamanla yarışıyoruz.

Operatörleriniz HMK 370 LC LR hakkında ne düşünüyor?

Operatörler, makineyi kullanmak için adeta yarışıyor. Bir operatör izine çıktığında “Ağabey o gelene kadar ben geçeyim.” diyorlar. Çünkü makine, operatörlere konfor ve görüş açısı bakımından büyük avantaj sağlıyor.


Bundan sonraki süreçte de Hidromek ile çalışmayı düşünüyor musunuz?

1 tane de 30 tonluk modelini (HMK 300 LC) almayı düşünüyoruz. O makineyi de kanal kazılarında ve hafriyatta kullanacağız.

 

Röportajın tamamını Forum Makina'nın Ağustos sayısında okuyabilirsiniz...

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina