Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - ELEKTRİKLİ SANY KAYA KAMYONLARI TÜRKİYE’DE
ELEKTRİKLİ SANY KAYA KAMYONLARI TÜRKİYE’DE

ELEKTRİKLİ SANY KAYA KAMYONLARI TÜRKİYE’DE

Ülkemizde grup şirketlerinden Putzmeister Türkiye bünyesinde satışa sunulan SANY, yeni E-Kaya kamyonuyla maden sahaları ve döküm ocaklarında işletme maliyetlerini dizel kamyonlara göre çok daha aşağı çekmeyi hedefliyor. Türkiye’de ki çalışmalarda ortaya koyduğu performans, elektrikli yarınların maden ve kömür sahalarında da kapımızı çaldığını kanıtlıyor.

Dünyada hızla yayılan elektrikli araç modelleri, verimlilik ve sürdürülebilirlik adına ticari araçlar ve makineler arasında da yaygınlaşıyor. Büyük iş makineleri ve kaya kamyonu üreticileri de özellikle son 10 yıl boyunca elektrikli modeller ortaya koymak için önemli iyileştirme ve geliştirmelerde bulundular. Bu üreticiler arasında olan Dünya’nın lider iş makineleri üreticilerinden SANY, özellikle inşaat, yol ve maden sektörlerinde kullanılan iş makinelerinin elektrikli versiyonları konusunda büyük gelişmeler kaydetti. Ülkemizde grup şirketi Putzmeister Türkiye bünyesinde pazara sunulan SANY markasının ürün yelpazesine ise son olarak elektrikli kaya kamyonu da eklendi.

Putzmeister Türkiye’de, SANY-Teknik Destek Müdürü olarak görev yapan Barbaros Yarar ile pazara sundukları SANY SKT90E elektrikli kamyonun özelliklerini konuştuk.

SANY’nin ülkemizdeki yapılanmasından ve biriminizden bahseder misiniz?

Dünyanın en büyük iş makineleri üreticilerinden SANY çok farklı ürün gruplarında üretim yapmaktadır. SANY grup üyesi Putzmeister Türkiye olarak iş makinelerinin satışını bünyemizde gerçekleştirmekteyiz.

Putzmeister Türkiye olarak 4 merkezi ve 25 yetkili servisle faaliyet gösteriyoruz. Merkezimizde bulunan uzman teknisyen ve mühendis arkadaşımızla birlikte makinelerin PDI sürecinden teslimata kadar olan tüm aşamalarından sorumluyuz. Ayrıca yetkili servislerin sorun yaşadığı arıza durumlarında merkez olarak destek olmaktayız. Yine bize bağlı olan eğitim departmanının görevi kapsamında, yıllık plan çerçevesinde makinelerle ilgili teknik ve satış eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Ek olarak Sany ile ilgili garanti süreçlerinin takibi ve yeni teknolojilerin takibi de departmanımız tarafından yapılmaktadır.

Putzmeister Türkiye bünyesinde hangi SANY ürünleri Türkiye pazarına sunulmaktadır?

Paletli ekskavatör, telehandler ve yol ekipmanları ve bu yıl itibari ile de elektrikli kaya kamyonumuzu Türkiye pazarına sunmaktayız. Önümüzdeki aylarda yeni ürün gruplarını da pazara sunmayı değerlendirmekteyiz.

Çin merkezli firmalar ile ilgili algı değişiyor mu?

SANY, ürünlerinde ABD, Avrupa ve Japonya menşeili, kalitesi tüm müşterilerimiz tarafından bilinen hidrolik ekipmanlar, motorlar ve komponentler kullanmaktadır. SANY ürünlerinin yüksek performansı ve kalitesi müşterilerimiz tarafından da tam not almıştır. Bu memnuniyetin bir sonucu olarak da yüzlerce makinelik satışa ulaştık.

Bu doğrultuda müşteri memnuniyetini ölçüyor musunuz?

Müşteri memnuniyetini ölçtüğümüzde harika geri bildirimler alıyoruz. Avrupalı ve ABD’li rakipleriyle yarışacak seviyede bir memnuniyetle karşı karşıyayız. Bunun bir sonucu olarak da 2 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’de 1.500’ü aşkın SANY markalı iş makinesi bulunmaktadır.

Türkiye’de yeni satışa sunduğunuz elektrikli kaya kamyonunuzdan bahseder misiniz?

SANY’nin SKT90E olarak geçen modelini satışa sunmaya başladık. Kamyonumuzu bir ara model kaya kamyonu olarak tanımlıyoruz. 97 tonluk modelimizin 37 ton kendi ağırlığı, 60 ton taşıma kapasitesi ve 38 metreküp hacmi bulunuyor. 6x4 çekişli olan kamyonumuz elektrik enerjisiyle çalışıyor. Sağlamlığı ve yüksek gücüyle öne çıkan elektrikli çift motorlar, yüksek eğim derecelerinde yüksek tırmanma performansı sunuyor.

“Yüklü biçimde yokuş aşağı kullanımlarda kamyon şarj olmakta ve büyük bir maliyet tasarrufu sağlamaktadır”

SANY SKT90E’nin elektrikli kullanım özelliklerinden bahseder misiniz?

Kamyonumuzun 6 sağda ve 6 solda olmak üzere 12 adet 350 kW/saat kapasiteli lityum demir fosfat bataryası bulunuyor. Kamyonumuzdaki G serisi bataryaların fabrika verilerine göre 10 yıla yakın ömrü bulunuyor. Ürünün en önemli özelliği ise rejeneratif, yani kendi kendine şarj edebilen özelliğe sahip olması. Bu kapsamda yüklü biçimde yokuş aşağı olan kullanımlarda, fren torklu çift elektrikli motor sayesinde şarj oluyor ve büyük bir maliyet tasarrufu sağlıyor. Kullanıcılar topografyaya bağlı olarak, sahada 3-4 gün kamyonu şarj etmeden kullanabiliyorlar. Bu özellik, tüm maden ocaklarında işletme maliyetine önemli katkılar sunuyor. Diğer bir önemli özellik ise bataryaların neredeyse bir telefondan daha kısa sürede, yani 1 saatte şarj olabilmesi.

Müşteri deneyimlerinde nasıl sonuçlar alındı?

Bir müşterimizin tesisinde sabah yüzde 60 şarj oranı ile başlayan saha çalışması, akşam yine yüzde 60 ile bitti. Yokuş aşağı inerken meydana gelen rejenerasyon sayesinde tüm gün aynı şarj oranı korunmuş oldu. Bu tecrübeler neticesinde müşterimiz kamyonumuzu almayı kabul etti. Dolayısıyla kamyonumuzun satışını gerçekleştirmeden önce, muhakkak müşterimizin sahasını görmemiz ve onlara değerler vermemiz gerekiyor.

“SANY SKT90E, kömür ocaklarında kullanılan standart kamyonlarla kıyasladığımızda daha fazla kapasite ile çalışıyor”

SANY SKT90E hem maden hem mermer ocakları için uygun bir ürün mü?

Mermer ocağında çalışabilir. Ancak belden kırma kamyonlar, özellikle mermer sahalarındaki dönüşlerde biraz daha avantajlı. Döküm sahaları ve maden ocaklarında malzeme taşımalar SANY SKT90E için en ideal ve en verimli alanlar olduğunu söyleyebiliriz. Yine kömür ocaklarında kullanılan standart kamyonlarla da kıyasladığımızda, da fazla kapasiteyle çalıştıklarını ve zorlu şartlarda daha tasarruflu operasyonlara imza attıklarını görüyoruz.

Kamyonun konfor ve süspansiyon özellikleri için neler söylersiniz?

SANY SKT90E’de operatör ve sürüş konforunu büyük ölçüde geliştirmek için geleneksel makas süspansiyonlar yerine hidro-pnömatik süspansiyon yer alıyor. Manuel vites yerine ise tam otomatik 5 ileri şanzıman bulunuyor. Bu da operatöre büyük bir sürüş konforu sağlıyor. Ayrıca tam hidrolik direksiyon, ROBS kabin ve kabin içi multimedya kullanımı, rahatlıkla birlikte sürüş keyfi de sunuyor.

SANY SKT90E’nin güvenlik özelliklerinden bahseder misiniz?

Kamyonumuzda ağır tonajlar için çok uygun olan kampanalı sistem bulunuyor. Ayrıca elektrikli fren sistemi ve elektrikli geciktirici, özellikle dolu yükte yokuş aşağı ekstra güvenliği sağlıyor. Ürünümüz hem kalkışta hem de frenlemelerde, dizel kamyonlara göre çok daha hızlı tepkiler veriyor. Bu da maliyeti düşürürken üretimin artmasına olanak tanıyor. SKT90E’nin yüksek mukavemetli ve düşük gerilim stresine sahip şasisi de diğer kamyonlara göre avantaj sağlıyor.

“Dizel kaya kamyonlarında 250 saatte bir bakım yapılırken elektrikli kamyonumuzda 1.000 saat bakım aralığı söz konusu”

Elektrikli kamyonun bakım prosedürleri nelerdir?

Elektrikli motorumuzu herhangi bir bakımı bulunmuyor. Filtre ihtiyacı ve yakıttan kaynaklı arıza ve bakım gibi kalemler ortadan kalkıyor. Bakımlar; damper kaldırma sistemi için hidrolik yağ, otomatik şanzıman yağı ve cer yağı değişimleriyle sınırlı. Ayrıca dizel kaya kamyonlarında 250 saatte bir bakım yapılırken elektrikli kamyonumuzda 1.000 saat bakım aralığı söz konusu. Dolayısıyla müşteriler, son derece aralıklı ve son derece düşük bakım maliyetleriyle kamyonları kullanabiliyorlar.

Son olarak gelecek öngörüleriniz neler? İş makinelerinde de elektrikli motor avantaj sağlayacak mı?

Yakın gelecekte bu kamyonlardan sahalarda daha çok göreceğiz. Sany’nin 90 tonluk modeli dışında, 105 ve daha üst tonajlara sahip ürünleri de bulunuyor. Biz de halihazırda müşteri ihtiyaçlarına göre 105 tonluk kaya kamyonunu önerebiliyoruz. İş makinelerine gelirsek; özellikle rejenerasyon sisteminin, bom ile kova hareketlerinden ötürü yükleyici ve ekskavatörde çok avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Kepçe yüke girip çıktıkça ve kova bomu hareket ettikçe şarj dolumu daha kısa sürede olabilir.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina