Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - Femer İnşaat’tan New Holland’a ve satış sonrası desteğine tam not
Femer İnşaat’tan New Holland’a ve satış sonrası desteğine tam not

Bursa Orhangazi merkezli olarak faaliyet gösteren Femer İnşaat, projelerinde ihtiyaç duyduğu iş makineleri alanındaki tercihini New Holland’dan yana kullanıyor.
Femer İnşaat’ın sahibi Mutlu Felice Costante de servis hizmetleri konusunda hassasiyeti olan müşterilerden. Asıl mesleği Halka İlişkiler ve Reklamcılık olan Mutlu Felice Costante, baba tarafından yarı İtalyan bir Türk. Türkiye’de okuduğu üniversiteden mezun olduktan sonra İtalya’da bu alanda çalışmış, ancak yaptığı işin heyecanı yeterli gelmeyince Türkiye’ye dönerek ticarete atılmaya karar vermiş. 3 yıl önce ortağı ile birlikte kurduğu şirkette inşaat sektöründe çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. Gelecek yıllar için hedefi ise şirketine bir üretici kimliği kazandırmak.

Mutlu Felice Costante ile firmasının faaliyetleri ve New Holland tecrübesi üzerine konuştuk.

Firmanızı tanıtabilir misiniz?
Femer İnşaat olarak uzmanlığımız çelik konstrüksiyon depo ve antrepo yapımı üzerine. Genellikle inşaat projelerinde altyüklenici olarak çalışıyoruz. Ayrıca, mermer, mobilya, PVC pencere sistemleri ve alüminyum yapı uygulamaları alanında da faaliyet gösteriyoruz. Firmamız Bursa-Orhangazi merkezli ancak Yalova, Gemlik ve Bursa’da da faaliyetlerde bulunuyoruz.

İş alanımız mühendislik ve mimarlık bilgisi de gerektiriyor; bunun için mühendis olan ortağımın bilgi ve tecrübelerinden faydalanıyoruz. Firmamızın bünyesinde 18 kişi çalışıyor ancak bu sayı mevcut projelere bağlı olarak değişiyor.

Faaliyetlerinizi daha iyi anlamak için çalışmalarınızdan örnekler verebilir misiniz?
Örneğin, tamamı çelik konstrüksiyon olan 12.000 metrekare genişliğinde, 18 yüksekliğinde büyük bir antrepo inşa ettik. 20 dairesi olan bir inşaatın bütün mermerlerini, mutfak mobilyalarını, mutfak tezgahlarını, daire kapılarını ve PVC pencerelerini yaptığımız projelerimiz de oldu. Bunun dışında, göl kenarında bulunan 10 villalık bir projenin, sıvadan sonra komple götürü dediğimiz bir sistem ile çatısını, demirlerini, balkonlarını, ferforjesini, laminantlarını yaptık. Kısacası, sıvadan sonra yapılan bütün ince işleri kapsayan anahtar teslimi üstyapı işlerini yapıyoruz.

Makine parkınızda hangi makineler bulunuyor?
Antrepo ve depo inşa ederken vinç ve kepçe başta olmak üzere her türlü ekipmanı kullanıyoruz. Diğer işlerimiz de çok çeşitli makine kullanımı gerektiriyor. 2 adet New Holland marka B110B model kazıcı yükleyicimiz var. Bunlardan biri 2014, diğeri 2015 model. Yine 1 adet de New Holland marka 2015 model 3,5 tonluk E35B model mini ekskavatörümüz var. Makinelerimizin hepsini sıfır aldık ve yılda en az 1.000 saat kullanıyoruz.

Bunlar dışında kiraladığımız ekipmanlar oluyor. Mobil vinç kiraladığımız ekipmanların en başında geliyor. Vinçler projeye göre 16, 30, 40 tonluk olabiliyor.

 

Sizin için bir iş makinesindeki temel öncelikler nelerdir?
Kesinlikle satış sonrası bizim için en önemli unsur. Çünkü makinemin çalışmadığı her saat bana zarar olarak dönüyor. Makinemin çalışmaması sadece işten zarar etme anlamına gelmiyor, yıllık giderlerimi de etkiliyor. İyi servis için performanstan, konfordan feragat edebilirim ama servisten ve makinemin çalışma hızının kısıtlanmasından asla feragat edemem. 

New Holland’ı tercih etmenizin nedeni nedir?
Tercihimdeki en güçlü neden New Holland’ın yaygın bayi ağına sahip olması. Türkiye’nin en geniş satış sonrası ağına sahip. Benim şirketimin merkezi Bursa olabilir ama İzmit’te, Adapazarı’nda, Afyon’da da çalıştığımız oluyor. Farklı illerde çalışırken makinede arıza olması durumunda servise götürebilme olanağımın olmasını istiyorum. Her ilde bayisi ve satış sonrası ağı olduğunu bildiğimden, New Holland markasını tercih ettim. Kısacası, tercih nedenim makinemin kesintisiz çalışacağına olan güvendi. Makinemin atıl durumda kalma süresinin minimum olacağını biliyorum. Muhatabımın Koç Grubu olması da artı bir güven oluşturuyor.

Makinelerinizin modellerinin seçimini neye göre belirlediniz? 
Mini ekskavatörümüzü 3,5 tonluk seçmemizin en büyük nedeni ölçüleri oldu. Bu makineyi kazıcı yükleyicilerin giremeyeceği yerlerde kullanıyoruz. Elektrik tesisatı çekilmesinde, yangın hattı döşenmesinde, peyzaj düzenlemesinde, su yolu açılmasında ve taş temizlemesinde kullanabiliyoruz. Çünkü bu bölgelerde zemine zarar vermemek için hafif makine kullanmak gerekiyor. Paletleri sayesinde her yere eşit basınç uygulayarak ve stabil ilerleyerek zeminde göçükler oluşturmuyor.

Kazıcı yükleyicilerimiz ise ön tekerleği küçük olan modellerden. Onu da projelerimizin altyapısında kullanıyoruz. Antrepoda alan düzeltmesi, tesviye ve beton dökme işlerinde oldukça işimize yarıyor. Çeşitli işler yaptığımız için piyasada en çok tercih edilen ve en çok iş alanına sahip olan modeli satın aldık. 2015 modelini büyük tekerli almayı düşündük ama küçük tekerlilerin bizim için yeterli olduğunu fark ettiğimiz için vazgeçtik.

Makinelerimizi ayrıca kırma işlerinde ve forklift gibi de kullanabiliyoruz. Çünkü New Holland, standart olarak forklift çatalı ve kırıcı tesisatı sunuyor. Bazı markalarda forklift çatalı, kırıcı için ayrı ücret alınırken New Holland’da standart olarak geldi. Bu makineyi her alanda kullanabilmemiz için büyük bir avantaj sundu bize.

Kendi işimiz dışında makinelerimizle kiralama hizmeti de sunuyoruz. Müşterilerimiz çeşitli işlerde kullanıyor. Zaten joker makine, her işi yapabiliyor. 

Performanslarından memnun musunuz?
Piyasadaki diğer kazıcı yükleyiciler ile kıyasladığımız zaman bizim makinelerimizin 10 beygir daha fazla güce sahip olduğunu gördük. Ayrıca, torku 520 Nm. Diğer makinelerde bu değer daha düşük. Motor torku yüksek olduğu için performansından çok memnunuz. Tork bizim için çekiş, itme ve yükleme konusunda önemli. Bir diğer önemli nokta ise daha fazla motor gücü ve motor torkuna sahip olmasına rağmen yakıt tüketiminin muadilleri ile aynı seviyede olması. Yakıt tüketimi konusunda da oldukça memnunuz. Manevra ve dönüş yarıçapı baktığımız zaman bizim işlerimiz için yeterli verimliliği sağladığını gördük.

Arka kazıcı tasarımı sayesinde 5,75 metre kazı derinliğine kadar inebiliyoruz, muadillerine göre daha derin kazı imkânı sunuyor. Ön kova hacmi ise 1,15 metreküp. Kova hacmi oldukça geniş olduğu için rakiplerimiz kamyona on kova atarken biz dokuz kova atıyoruz. Bu da üretkenliğimizi arttırıyor.

Ekskavatörümüzün ise rakiplerinden daha verimli olduğunu tespit ettik. Çevremizde gördüğümüz diğer ekskavatörler sıkça arıza yaparak işten kalıyor. Biz böyle bir sorun yaşamıyoruz. Makinede en beğendiğimiz diğer bir husus ise seriliği oldu. Bom hareketleri ve dönüşleri oldukça seri. Operatörümün etrafı görebilme olanağı da çok yüksek.

Bu modeli özellikle tercih etmemizin nedeni dönüş kuyruğunun olmaması. Sıfır kuyruk olduğu için paletinin genişliğinde dönebiliyor. 155 cm içinde kendini çevirebiliyor. Diğer mini ekskavatörlerde arkada ya da yanda olan çıkıntılar manevra kabiliyetini düşürüyor.

Makinemiz çok fonksiyonlu ataşmanların kullanılması için gerekli hidrolik hatlara sahip. Kırıcı gibi tek yönlü ataşmanlar ile yanında, iki yönlü hareketlere sahip olan burgu ve hidrolik makas ataşmanlarını da rahatlıkla kullanabiliyoruz.

Operatör rahatlığı konusunda ne düşünüyorsunuz?
Kullanım kolaylığı konusunda oldukça memnunuz. Kazıcı yükleyicilerimden birinde levye, diğerinde joystick olması nedeniyle operatör rahatlığı konusunda karşılaştırma yapabilme fırsatım oldu. Joystick kontrol tipini operatörler daha çok seviyor, ekskavatör gibi kullandıkları için daha çok tercih sebebi oluyor. Joystick kolonu ileri-geri, sağ-sol 4 yönde ayarlanabiliyor. Bir de kullanım şeklini değiştirme ayarı var. Operatör bir makineye alışmış oluyor, o modda kullanmak istiyor. Bu gibi durumlarda bir buton ile alıştığı moda anında geçiş yapabiliyor.

Kazıcı yükleyicilerimizde standart olarak sunulan sarsıntısız yürüyüş sistemi de bulunuyor. Bu özellik sayesinde yürüyüş esnasında kovadaki yükü dökmeden, daha seri şekilde hareket edebiliyoruz. Hem verimi hem de operatör konforunu artırıyor.

Makinelerden ve servis hizmetlerinden memnun musunuz?
Evet, makinelerden memnun olduğumuz kadar servisten de memnunuz. İşimizi durduracak seviyede bir arıza da bugüne kadar yaşamadık. Çünkü servise her aradığımızda ulaşabiliyoruz, hemen geliyorlar ve oldukça ilgililer. Arıza olduğu zaman, aynı gün içinde müdahale edebildiğimizden en fazla 1 günlük durma olur. Makinelerimiz şu anda Bursa-Orhangazi ilçesinde çalışıyor ve o ilçedeki New Holland bayisi Ünver Traktör’den servis hizmeti alıyoruz. Periyodik bakımlarını da servis anlaşması kapsamında onlara yaptırıyoruz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina