Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Güvenlik duvarı HİDROMEK ile örülüyor
Güvenlik duvarı HİDROMEK ile örülüyor

Komşu ülkelere hâkim olan kaos, düzensiz göçler ve kaçakçılık, ülkemizin huzurunu etkileyen en önemli başlıklar arasında. Sınırlarımızın güvenliğinin sağlanması için alınan tedbirlerin başında ise güvenlik duvarı ve sınır entegre sistemleri geliyor. Önemli bir kısmı tamamlanan duvar örme çalışmaları, daha bitmeden bölge halkının takdirini toplamış durumda.

Bölge halkına ve Türkiye’ye güven veren bu duvarların örülmesi, oldukça fazla iş yükünü beraberinde getiriyor. TOKİ tarafından ihale edilen projeleri alt yüklenici olarak üstlenen firmalar, zorlu zemin koşulları ve zamanla mücadele etmek durumunda kalıyorlar. Türkiye – Suriye sınır hattı güvenlik duvarının yapımında rol oynayan Ekizler Hafriyat, Hatay ilinin Samandağ ilçesinde faaliyet gösteriyor. 2000 yılında hafriyatçılık ile çiftçilikten inşaat sektörüne adım atan firma, anahtar teslim projeleri ile bölgeye ününü yaymayı başarmış.

Faaliyet göstermeye başladığı günden bu yana iş makinelerinde HİDROMEK’i tercih eden Ekizler Hafriyat, Hatay’ın birçok ilkine de imza atmış. İş makineleri filosunun tüm üyelerini HİDROMEK’ten seçen Ekizler, greyder dışında tüm ürün grubunu bünyesinde barındırıyor. Güvenlik duvarı yapım projesinin 14 km’lik bölümünü inşa eden firma, bu projede 16 adet HİDROMEK ile yer alıyor. Biz de firmanın Genel Müdürü Yılmaz Ekiz ile bir araya gelip çalışmalar ve makine tecrübeleri hakkında konuştuk.

Şu anda önemli bir projede yer alıyorsunuz. Önceki tecrübelerinizden bahsedebilir misiniz?
Faaliyetlerine hafriyatçılık ile başlayan firmamız, üstlendiğimiz büyük çaplı işler sayesinde ağır tonajlı yol yapımlarında rol oynamaya başladı. Yol hizmetlerimiz dışında, şehir içi ve şehir dışı altyapı işlerinde yer alıyoruz. Bu kapsamda isale hatlarının yapımını üstleniyoruz. Hatay Büyükşehir Belediyesi kurulmadan önce Köy Hizmetleri’nin projelerinde yer alıyorduk ve bu dönemde çok büyük işlere imza attık. Örneğin, 17 km uzunluğundaki Çerçikaya Projesi’ni harita planlama dahil olmak üzere firmamız yaptı. Daha sonra Batıayaz’da 23 km olan Çağlayan İçme Suyu Projesi’ni tamamladık. Tüm projelerimizi anahtar teslim üstleniyoruz.

“Hafriyatçılığa HİDROMEK ile başladık”

HİDROMEK ile nasıl tanıştınız?
Hafriyatçılığa ilk başladığımızda, yanımızda HİDROMEK vardı. Firmamızın sıçrama yaşadığı her an HİDROMEK makineleri yanı başımızda olmayı sürdürdü ve üstüne düşeni yaparak gelişmemizi sağladı. 2000 yılında aldığımız HMK 102B kazıcı yükleyici hem bizim hem de Hatay’ın ilk HİDROMEK’iydi. 5 yıl bu makine ile çalıştıktan sonra, 2005 yılında HMK 102S kazıcı yükleyicisini teslim aldık.

İki sene sonra işlerimiz büyüyünce ekskavatörlere merak saldık. Bölgedeki bir maden ocağının Hatay’a ilk defa ekskavatör getirdiğini duyunca, hemen gidip inceledik. Memnun kalmamız üzerine 2007 yılında ilk ekskavatörümüz olan HİDROMEK HMK 220 LC’yi parkımıza ekledik.

Bir yıl hizmetlerimizi bu makine ile sağladıktan sonra, Köy Hizmetleri’nden büyük bir proje üstlendik ve 2008 yılında ikinci 220’yi makine parkımıza ekledik. 2012 yılında ihalelere girip alt yüklenici olarak faaliyet göstermeye başladığımız anlarda, ağır tonajlı makine ihtiyacımız doğdu. Bu sıçramamızda HİDROMEK tercihimiz olmaya devam etti ve HMK 300 LC modelini Hatay’a ilk indiren firma olduk. 2014’ün ilk aylarında bir fuar sayesinde HMK 370 LC’yi tanıdık ve çok sevdik.

Şu an parkınızda hangi makineler var?
Makine ailemizin tüm üyeleri HİDROMEK’tir. Kullandığımız makineleri yenilesek bile, 2007 yılında aldığımız ve bizim ilk göz bebeğimiz olan HMK 220 LC’yi değiştirmedik. Kendi sınıfında lider bir model ve firmamızın demirbaşı olarak kalacak. Yadigarımızın verdiği performansı, o sınıfta bulunan hiçbir makine veremez.

“2007 model HMK 220 LC kendi sınıfında lider ve firmamızın demirbaşı”

Bu model dışında 4 adet 32 ton HMK 300 LC ve 6 adet 39 ton HMK 370 LC ekskavatörlerimiz var. Kazıcı yükleyici olarak 1 adet 102S’imiz bulunuyor. 1 adet HMK 640 WL lastik tekerlekli yükleyici ile toplamda 13 adet iş makinesine sahibiz. Lastik tekerlekli yükleyiciyi ve ekskavatörlerimizden birini 2018 yılında aldık.

Güvenlik duvarı projenizde hangi makineleri kullanıyorsunuz?
Bu projemizde 16 adet HİDROMEK yer alıyor; 4 tanesini kiraladık. 35 adet kamyon, 4 dozer, bir greyder ve silindir bu projede bize eşlik ediyor.

Kiralarken de HİDROMEK olmasına özen gösteriyorsunuz. Bu tercihinizin sebebi nedir?
Babam Süleyman Ekiz, tam bir HİDROMEK aşığıdır. HİDROMEK’e emek veren Türk mühendisleri, her açıdan diğer markalara göre daha iyi performans gösteren bu modelleri büyük bir başarı ile üretiyorlar. Şu an şantiyelerde en önemli şey yakıt giderleri ve satış sonrası servis desteğidir. HİDROMEK, sunduğu yakıt avantajı ile diğer markalardan ayrılıyor. Yerli olması ise bakım ve servis desteğinde avantaj sağlıyor. 18 yıllık işbirliğimiz süresince ne makinelerde, ne serviste ne de hizmette bir sıkıntı yaşamadık.

HİDROMEK ekskavatörlerini nasıl buluyorsunuz?
Tüm modelleri sınıflarına göre çok daha güçlü, söküm gücü yüksek ve seri. Örneğin 370 LC, başka bir markanın 55 tonluk ekskavatörü ile aynı sürede kamyona yükleme yapabiliyor. Bu anlamda 50 tonluk makinelerle yarışıyor. Yakıt olarak ise çok çok iyi performans sergiliyor.

“Yüke girişi, yükten çıkışı ve sahadaki tavrı etkileyici”

HİDROMEK yükleyici ile nasıl tanıştınız? Performansını nasıl buluyorsunuz?
HİDROMEK’e olan sevgimiz sayesinde tanıştık. Güvenlik duvarı projemizde serim yapıyor, yol açıyor, her işi yapıyor. Adeta greyder geçmiş gibi yol düzenliyor. Şu an 218 saatte ve 10 gündür bizzat makineyi gözlemliyorum. Performansı beklentilerimin çok üzerinde.

Zorlu işler yapmasına ve hiç boş durmamasına rağmen yakıt tasarrufu sağlıyor. Görünüşü ise çok heybetli, kendini belli ediyor ve herkesi etkiliyor. Sahaya girerken “Açılın, ben geliyorum!” diyor. Bu duruşu gücü ile desteklemesi ile bizden tam not aldı. Yüke girişi, yükten çıkışı ve sahadaki tavrı etkileyici.

Operatörler memnun mu peki?
Bir operatörümüz yükleyicide tek bir markayı tercih ediyordu ve ısrarla onu satın almamızı istiyordu. HİDROMEK’i kullanmaya başladığı an fikri değişti. En son sorduğumda, “Makineye diyecek hiçbir lafım yok, çok iyi.” cevabını aldım.

2007 model ekskavatör ile 2018 model ekskavatörü kıyasladığınızda, değişim gözlemliyor musunuz?
Evet, yakıt değerlerinde gözle görülür bir azalma var. Koparması daha iyileştirilmiş. 370 LC o kadar iyi ki kendi tonajından büyük makinelerin özelliklerine sahip.

Servis desteğini nereden sağlıyorsunuz?
HİDROMEK’in Tarsus Yetkili Servisi olan Güven İş Makinaları’ndan alıyoruz. Arıza nedeni ile makinelerimiz hiçbir zaman sahada beklemedi; maksimum 24 saat içerisinde sorunlarımız çözüldü. Makinelerimizin günlük bakımlarını ise kendimiz yapıyoruz, yağını ve filtrelerini HİDROMEK’ten alıyoruz.

HİDROMEK servisi ile yaşadığınız, aklınızda kalan bir anınız var mı?
2014 yılında Büyük Karaçay Barajı’nda 370 LC’nin üzerine kaya düştü. HİDROMEK yetkilileri bilhassa ilgilendiler ve Mersin Tarsus Bölge Yöneticiliği’ne götürdüler. Makinemizi baştan yaratarak kısa süre içerisinde sorunumuzu çözdüler. Şu an makinemiz sahada, hâlâ çalışıyor.

Hatay’a örülen güvenlik duvarının ayrıntıları
Toplam uzunluğu 891 km olan Türkiye – Suriye güvenlik duvarının yalnızca 25 km’si kaldı. Ekizler Hafriyat tarafından üstlenilen 14 km’lik kısımda, 3 metre yüksekliğinde duvarlar örülüyor. Bu kapsamda firma projenin yollarını açıyor, alt iç temellerini diziyor, tırlar ile nakledilen duvarları yerleştiriyor ve jiletli telleri çekiyor. 3,5 milyon metreküp kazı ve 1,5 milyon metreküp dolguya ulaşılacağını belirten Yılmaz Ekiz, “Projede bizi en çok zorlayan şey zemin ve zaman. Sert ve kayalık zemin koşulları ile mücadele ederken aynı zamanda seri davranmamız gerekiyor. Çünkü işimizin teslim süresi 4 ay.” diyor. Duvarda ayrıca 1,5 metre çapında jiletli tel kullanılıyor. 

Ekizler Hafriyat’ta son söz Baba’da
HİDROMEK aşığı olduğu vurgulanan Süleyman Ekiz, firmanın HİDROMEK tercihindeki en önemli etmen. Türk malına verdiği değeri bir yaşam tarzı haline getirmiş Süleyman Ekiz, “Ben çaydan makineye kadar, önce Türk malını kullanırım.” diyor.

HİDROMEK ile olan işbirliklerinde hiçbir sorun ile karşılaşmadıklarını belirten Süleyman Ekiz, “HİDROMEK’e hiçbir zaman satıcı gözü ile bakmadım. Bir arkadaş, baba-oğul gibi geçiniyoruz. Kıbrıs Harekatı’nda yer aldım; HİDROMEK’in doğuşu da bu zamanlarda oldu zaten. O günden beri Türk malı kullanıyorum ve herkesi heveslendiriyorum. Dünyada üretim yapan mühendislerin çoğu Türk’tür. Üretim gücümüz Türk malları ile birleşince ortaya HİDROMEK gibi güzel bir marka çıkıyor.” ifadesinde bulundu.

Ergün Ekiz: “En önemlisi doğru bakım ve doğru kullanım”
Uzun yıllar edindiği tecrübeleri ile iş makinelerine dair iyi bir bilgi birikimine ulaşan Ekizler Hafriyat Genel Müdürlerinden Ergün Ekiz, makineciliğin püf noktasının bakımlar ve iyi operatör seçimi olduğunu belirtiyor: “Doğru kullanım ve doğru bakım ile verim alamayacağınız bakım yoktur. İş makineleri tabiri caizse insan gibidir. Bütün gün sahada çalışıp toz toprak içerisinde kalan makinelerin yağlanması gerekiyor.”

Operatör Murat Buzi
16 yıllık operatörüm. HMK 640 daha önce kullandığım yükleyicilerden daha seri ve güçlü. Kamyonların arasında çok rahat hareket ediyorum. Kabininin konforundan, klimasından, dokunmatik ekranından ve levyelerinden çok memnunum.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina