Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2015
İş Makinası - Hızla büyüyen Türkiye kiralama sektörü İstanbul’daki zirvede buluşacak
Hızla büyüyen Türkiye kiralama sektörü İstanbul’daki zirvede buluşacak

İSDER (İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği) tarafından organize edilen Türkiye’nin ilk ‘İş ve İstif Makinaları Kiralama Zirvesi’, 13 Ekim 2015 tarihinde, İstanbul Pendik Greenpark Otel’de gerçekleştirilecek. Kiralama konusunda faaliyet gösteren uluslararası dernek ve firma yöneticilerinin de konuşmacı olacağı organizasyona 500’e yakın sektör profesyonelinin katılması bekleniyor.

Birçok sektörü yakından ilgilendiren zirveyi destekleyen kurumlar arasında İMDER (Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği), American Rental Association (ARA) , European Rental Associatian (ERA), International Powered Access Federation (IPAF), TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) ve Turkish Machinery Group bulunuyor. Zirve hakkında İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy’un bilgi ve görüşlerini aldık.

İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy

Kiralama zirvesi fikri nasıl ortaya çıktı? Zirvenin amacı nedir?

Bildiğiniz üzere İSDER bünyesinde, İMDER ile birlikte çalışan bir kiralama sektör komitemiz bulunuyor. Komite Başkanımız Özgür Pala ve üyelerle yaptığımız görüşmelerde; kiralama sektörünün ülkemizdeki ve dünyadaki gelişimi, Türkiye’yi gelecekte nelerin beklediği ve olası yeni projeler hakkında tartışmak için bir platform ihtiyacı ortaya çıktı. Çünkü kiralama, ülkemizde gelişeceğini ümit ettiğimiz bir sektör. Zirveyle birlikte sektörde böyle bir farkındalık oluşturmak istedik.

Bu etkinlikle birlikte tedarikçi, finansman ve kullanıcıları bir araya getirerek ortak sorunlara cevap aramayı, istatistiksel veri sağlayarak sektörü daha ölçülebilir hale getirmeyi, yenilikçi yaklaşımların nabzını tutmayı ve kiralama mantığını yaygınlaştırarak sektörün gelişimine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Zirveye dünya genelindeki ve Türkiye’deki kiralama sektöründen birçok firma katılacak. Zirvede ikili görüşmeler de olacak. Sektörün ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu, dünyadan gelen örneklerle göstermek istiyoruz. Türkiye’de sektörün doğru büyümesi için sektörün sorunlarının tartışılması gerekiyor.

Kiralama sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü ve gelecek için potansiyeli nedir?

Maalesef Türkiye’de kiralama sektörü ile ilgili sağlıklı rakamlar yok, tahmini veriler sunabiliyoruz. Tahminlerimize göre iş ve istif makineleri kiralama sektöründe 3.000’e yakın firma bulunuyor. Yine tahmini rakamlarla bunun yaklaşık 1.500’ü mobil vinç, 30-35’i kule vinç, 10-15’i ağır vinç, 1.500’ü forklift, 30’u ağır iş makineleri ve 30’u ise platform kiralama alanında faaliyet gösteriyor. Sektör yaklaşık 10.000 kişiye doğrudan iş imkânı sağlıyor.

Bu alanda dünyanın en büyük firması olan ABD merkezli United Rentals’ın yıllık 6 milayr dolar olan cirosu, neredeyse Türkiye’deki tüm iş ve inşaat makineleri sektörünün cirosuna karşılık geliyor. ABD’de ki makine satışlarının yüzde 60-65’i kiralama firmalarına yapılıyor. Almanya, Fransa ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 40-45’leri buluyor. Bizde ise henüz yüzde 10-15 mertebesinde olduğunu tahmin ediyoruz.


Zirvenin programı nedir? Katılımcıları neler bekliyor?

Bir günlük zirve programımız 2 oturumdan oluşacak. Açılış konuşmasını İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Ender Akbaytogan yapacak. Ardından sırasıyla İSDER Kiralama Komitesi Başkanı Özgür Pala, Ritchie Bros Başkan Yardımcısı Jeroen Rijk, ERA Başkanı Vesa Koıvula ve United Rentals Başkan Yardımcısı Fred Bratman birer konuşma yapacak. Sektörel Sorunlar Paneli’nin konuşmacıları ise; FKB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Zeki Özger, bilişim firma temsilcileri, kiralama hukuku temsilcileri, broker firmaları temsilcileri ve mali finans firmaları temsilcileri olacak.

Öğle yemeğinden sonra başlayacak olan ikinci oturumda Ekonomist Cüneyt Başaran’ın moderatörlüğüyle “Kiralama ve Ekonomi” tartışılacak. İşte Sağlık ve Güvenlik Panelinde ise Birol Vural moderatörlüğünde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Daire Başkanı Erol Ferhat, Proje Gözetim Mühendislik’ten Dr. Arif Canaçık, IPAF Bölgesel Geliştirme Müdürü Romina Vanzi konuşmacı olacak. TOKKDER Genel Başkanı Türkay Oktay ise otomotiv sektöründe kiralama ile ilgili bilgiler verecek. Otomotiv, inşaat, beyaz eşya, perakende ve yapı grubunun temsilcileri konuşmalarını takiben düzenlenecek kokteyl ile sonlanacak.

Katılımcı olmak için www.kiralamazirvesi.com ve www.rentalsummit.com adresleri üzerinden bilgi alınabiliyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina