Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2020
İş Makinası - HİDROMEK Smartlink ile makineler cebe iniyor
HİDROMEK Smartlink ile makineler cebe iniyor

HİDROMEK Smartlink ile makineler cebe iniyor

Bilginin artan önemi ve iletişim teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeler, iş makineleri sektöründe de etkisini her geçen gün daha fazla gösteriyor. Makine üreticileri, müşterilerinin sahadaki verimliliklerini artırmak ve maliyetlerini azaltmak amacıyla sadece makine teknolojilerine değil, makinelerden etkin bir bilgi akışı sağlayan uydu takip sistemlerine de odaklanıyorlar.

Sektörün ülkemizden doğan ve altı kıtaya ihracat gerçekleştiren bir konuma ulaşan küresel markası HİDROMEK'in, Smartlink uygulaması hem müşterilerinin hem de kendi operasyon süreçlerini geliştiriyor. Yetkililere uygulamayla ilgili sorularımızı yönelttik.

Smartlink telematik sisteminin bileşenleri ve bilgi akış süreci hakkında bilgi verir misiniz?

HİDROMEK Smartlink, kullanıcının bilgisayar, tablet ve cep telefonu aracılığı ile makine konumuna ve teknik bilgilerine kolayca ulaşmasını sağlayan telematik bir sistemdir. Makinenin ‘özel asistanı’ gibi çalışan HİDROMEK Smartlink uygulamasından alınan bilgiler, kullanıcıların verimliliğini artırırken bir yandan da işletme maliyetlerini düşürmelerine yardımcı oluyor. GPS ve GPRS tabanlı bu uygulama ile kullanıcılar, makinenin haritadaki konumunu ve teknik verilerini istediği zaman görebiliyor. Sistemde, uydu takibi ve makine bilgilerinin izlenebilmesi için kullanılan özel data M2M SİM kartının yanı sıra Smartlink kontrol ünitesi yer alıyor.

HİDROMEK Smartlink üzerinden bilgi akışı 5 adımda gerçekleştiriliyor:

1. GPS uyduları Smartlink üzerindeki GPS alıcısı sayesinde iletişim ünitesine makine konumunu gönderir.

2. Ünite içerisindeki SİM kart belli aralıklarda makine verilerini ve konum bilgilerini GSM şebekeleri (GPRS) üzerinden APN kodu ile şifreleyerek internete aktarır.

3. İnternet üzerinden şifrelenmiş bilgiler ana bilgisayara (SERVER) aktarılır ve kaydedilir.

4. Kullanıcı internet üzerinden kendisine ait kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme bağlanır.

5. Kullanıcı sistemden internet aracılığı ile ana bilgisayardaki şifrelenmiş (APN kodu aracılığı ile) konum ve makine bilgilerini görebilir.

Sistem hangi HİDROMEK modellerinde bulunuyor? Kurulumu ve kullanımı ücretli midir?

Smartlink uygulaması, kazıcı yükleyici, ekskavatör, lastikli yükleyici ve motor greyder ürün gruplarında kullanılabiliyor. Makine satışından sonra kullanıcı ilk 24 ay lisanslı olarak bu uygulamadan ücretsiz yararlanabiliyor. Lisans süresi program üzerinden takip edilebiliyor ve lisans süresinin bitmesi durumunda ya da uzatılması istenirse “HİDROMEK Satış Sonrası Hizmetler” ile irtibata geçilebiliyor.

Makinelerden ne tür bilgiler alınıyor?

*GPS takip sistemi ile makinenin nerede ve günün hangi saat aralıklarında çalıştığı takip edilebilir.

*Makinenin çalıştığı koşullara ve günlük yakıt değerlerine göre yakıt tüketim analizi yapılabilir.

*Çalışma modu bilgisi ile makinenin kazı, tesviye, kırıcı ve diğer opsiyonel ataşman modlarında günlük ve toplam çalışma saatleri, güç modu bilgisi ile de makinenin hangi devir aralıklarında çalıştığı görülebilir.

*Uyarılar sekmesinde makinenin yaklaşan bakım uyarıları kontrol edilebilir ve en yakın yetkili servis bilgilerine ulaşılarak iletişime geçilebilir.

*HİDROMEK’in Satış Sonrası Hizmetler bölge ve yetkili servis bilgileri ile en yakın yol tariflerine uygulamadan kolayca ulaşılabilir.

*Belirlenebilen tarih aralığına göre makinenin günlük yakıt tüketimi, ortalama yakıt tüketimi, güç ve çalışma modları bilgisi, günlük çalışma saat aralıkları ve hangi konumlarda çalıştığı bilgileri rapor olarak elde edilebilir.

Bu sistem aracılığıyla; makinelerin ve operatörlerin üretkenliğini arttırmak, yakıt tüketimini azaltmak, bakım ve onarım süreçlerini geliştirmek ve makine parkı yönetimini sağlamak adına ne gibi kazanımlar sağlanıyor?

Akıllı takip sistemi Smartlink, bir yandan iş makinesinin denetimini yaparken bir yandan da kullanıcının iş sürecinin iyileştirilmesi için önemli bir referans görevi görüyor. Böylelikle verimlilik ve üretkenlik artışına katkı sağlanıyor. Kolay kullanıma sahip olan bu uygulama aynı zamanda makine parkının yönetimini kolaylaştırıyor, tek ekrandan bütün makinelerin denetimi ve takibi yapılabiliyor. Kullanıcıların işletme maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olunuyor.

Ayrıca, sistem bölgedeki yetkili servis ile iletişimde kolaylık sağlıyor. Makine ilk olarak sevk edilen bölgedeki yetkili servise atanıyor. Yetkili servis ilk saatinden itibaren makinenin çalıştığı araziyi ve konumunu takip ediyor. Bakım saati geldiğinde sistem otomatik olarak yetkili servisi uyarıyor. Makinenin kaç saatlik bakımının yapılacağı ve makinenin nerede olduğu servis tarafından görülerek makineye hızlı bir şekilde müdahale ediliyor. Makine ve motor arızaları da mail ya da sistem üzerinden servisi uyarıyor. Servisin arıza teşhisi yapabilmesi için makine geçmişinde oluşan arızaların listesi de ayrıca görülebiliyor. Ayrıca, çalışma saatleri ve analizlerle ile komponentlerin ömrünü ölçmek de mümkün oluyor. Program üzerinden müşteri, makinenin bulunduğu konumdan kendisine en yakın yetkili servisi görüp servis konumuna rota oluşturabiliyor.

Bu sistem HİDROMEK’in yeni veya mevcut modellerinin Ar-Ge çalışmalarına da katkı sağlıyor mu?

Makinelerin gerçek saha şartlarındaki, üretkenliklerini ve temel çalışma değerlerini izleyerek büyük veri oluşturuluyor. Dijitalleşme ve endüstri 4.0 paralelinde; makinelerden çalışma esnasında uzaktan toplanan veriler analiz edilerek know-how’a dönüştürülüyor. Bu bilgi, makinenin tasarımında, Ar-Ge’de, üretiminde, servis ve bakımında, eğitimde geniş bir kullanım alanı buluyor ve kullanıcı odaklı makineler geliştirilmesine yardımcı oluyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina