Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2014
İş Makinası - IKEA Kartal projesinde çalışan makinelerin çeşitliliği dikkat çekiyor
IKEA Kartal projesinde çalışan makinelerin çeşitliliği dikkat çekiyor

Maya & Yılsan adi ortaklığının İstanbul Kartal’da hayata geçireceği IKEA-konut-ofis karma yapı projesinin hafriyat işleri sürüyor. 25 bin metrekare alan üzerine 55 bin metrekarelik bir alana sahip AVM, yaklaşık 1.300 metrekareye oturan 40 katlı kule ve 100 bin metrekarelik bir otopark inşa edilecek. Yaklaşık 600-650 bin metreküp hafriyatın yapılacağı projede Sumitomo, Hyundai, Liebherr, Hitachi, Bobcat ekskavatörler, Komatsu dozer ve Volvo lastikli yükleyici olmak üzere birçok iş makinesi faaliyet gösteriyor.

Hafriyat miktarının 100 bin metreküpünde dolgu toprağı bulunuyor. 100 bin metreküpten sonra sert grovak ve kayanın bulunduğu zeminde patlatma yöntemi kullanılıyor. Temel altına kadar toplamda yaklaşık 32 metrelik bir kazı yapılacak. Binalarda yaklaşık 110 bin metreküp, diğer bölümlerde 20-30 bin metreküp olmak üzere 130-140 bin metreküp beton kullanılacak. Temellerde C35, AVM kısmında C50, kulede ise C60 sınıfı beton kullanılması planlanıyor. 2000’li yılların başında Maya Grubu şirketlerinden Mapa Mobilya, IKEA ile Türkiye ana distribütör ve bayilik anlaşması yapmıştı. Bu projeyle beraber IKEA, İstanbul’daki üçüncü mağazasına kavuşacak.

“Programa sadık kalabilmek için günde 3.500 metreküp hafriyat yapmamız gerekiyor”

Yaklaşık 25 senedir İstanbul’un prestijli AVM-konut-ofis karma yapılarında faaliyet gösteren Maya Holding İnşaat ve Bina-Tesis Yönetimi Proje Müdürü Ulvi Dikbaş, AVM’yi 2016 yılı sonunda açmayı, aynı süre içerisinde kulenin de kaba inşaatını bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Tasarım projelerini birçok AVM projelerinde görev alan DDG firmasının yaptığını belirten Ulvi Dikbaş, sonrasındaki uygulama projelerinde yerel mimari firmasıyla devam edeceklerini ifade etti. Dikbaş, “Projenin teknik anlamda bizi en çok zorlayan tarafının kazı olduğunu söyleyebiliriz. Patlatma konusunda bir danışman hocamızla birlikte çalışıyoruz. Patlatma yöntemi ne kadar kontrollü olursa olsun riskli bir uygulama. Burası daha önceden taş ocağı olduğu için belli bir miktarda taş alınmış. Bir kısımda fazla dolgu var, bir kısımda hiç dolgu yok. Programa sadık kalabilmek için günde en az 3.500 metreküp hafriyat yapmamız gerekiyor.” dedi.

Projenin hafriyat işlerini DRK Lojistik & Ekin Yapı ortaklığı yapıyor. Hafriyat kamyonları DRK Lojistik bünyesinde, iş makineleri ise Ekin Yapı bünyesinde bulunuyor. Projede gündüz yaklaşık 70, akşam 80 adet kamyon faaliyet gösteriyor.

Kule vinçlerde Liebherr ya da Potain tercih edilecek

Hafriyatta çalışan iş makineleri haricinde kule inşaatında yaklaşık 200 metre yükselebilen ve asgari 8 ton kapasiteli 2 adet kule vinç çalışacak. Vinç konusunda Potain ya da Liebherr’i tercih etmeyi düşündüklerini vurgulayan Ulvi Dikbaş, AVM blokları için ayrıca 2 adet 50 metre yüksekliğe sahip vinç gerekeceğini söyledi. Dikbaş, vinç konusundaki sözlerine şu şekilde devam etti: “Vinçlerin kaldırma kapasitelerinin ve rüzgâr dayanımlarının düşmemesi şart. Makinelerin katalogdaki değerlere uyması gerekiyor. Çünkü biz programlarımızı ona göre yapıyoruz. Zaten dünyaca ünlü markalarla çalışmaya özen gösteriyoruz. Bunun haricinde beton dökümünde kullanacağımız beton pompaları, mikserler olacak. Onların da performansları ve makineleri kullanan elemanların yeterli seviyede olması gerek. Makinelerin hepsi taşere edilecek. Bu tip konularda yurtdışına da hizmet veren kaliteli firmalar var. Kiralama konusunda da özellikle Potain birçok avantaj sunuyor. ”

Röportajın tamamını Forum Makina Haziran 2015 sayısında okuyabilirsiniz...

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina