Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - İnşaat sektörü, 2017’de yüzde 5 büyüyecek
İnşaat sektörü, 2017’de yüzde 5 büyüyecek

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından yayımlanan Türk Yapı Sektörü Raporu’nda, 2016’da yaklaşık 2 milyon kişinin istihdam edildiği inşaat sektörünün 2017’de devam eden projelerle birlikte yüzde 5 büyüyeceği öngörülüyor.

Raporda, şu ifadelere yer verildi: “Türk yapı sektörü, 2016’da yaşanan gelişmelerden etkilenmiş olmakla birlikte ekonominin ve diğer sektörlerin üzerinde bir performans gösterdi. İnşaat sektörünün 2016’da yüzde 6 büyüdüğü öngörülüyor. Mili gelir hesaplamasında kullanılmaya başlanan yeni yöntem ile inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 8’in üzerine çıktı. İstihdam, yıl boyunca ortalama 2 milyon seviyesinde gerçekleşti. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde ise önemli bir gerileme yaşandı. İlk 11 ayda alınan proje sayısı yüzde 54, proje tutarı ise yüzde 64 düştü. Müteahhitlik işlerinin yoğun olarak alındığı ülkelerin enerji ihracatı gelirlerinin azalması ile bu ülkelerle yaşanan siyasi gerginlikler, alınan işlerin düşmesine yol açtı.”

İnşaat ve konut sektörüne olan destek 2017’ye dair ümit veriyor

“Bu gelişmelere bağlı olarak yapı malzemeleri sektörü de dalgalı bir yıl geçirdi. 2016’da yapı malzemeleri iç pazarının yüzde 17,6 büyüyerek 290,4 milyar TL’ye ulaştığı öngörülüyor. İnşaat malzemeleri ihracatı yüzde 10,2 gerileyerek 15,2 milyar dolara indi. İthalat ise yüzde 1,9 artarak 9,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son çeyrekten itibaren inşaat ve konut sektörüne çok sayıda destek uygulanmaya başladı. Bu destekler, inşaat sektörü için 2017’ya yönelik olarak ümit veriyor. İnşaat sektöründe 2017 yılında yüzde 5,0 büyüme olacağı öngörülüyor. Avrupa Birliği'nde inşaat sektöründeki toparlanmanın ise ihracatı destekleyecek bir unsur olması, altyapı yatırımlarına ağırlık verecek olan ABD pazarının da önemli fırsatlar sunması bekleniyor.”

Kamu ödenekleri yüzde 21,3 arttı

2016’da kamunun devam eden büyük yatırım projeleri, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörü için önemli katkı sağladı. 2016 yatırım programında 101 milyar TL tutarında kamu sabit sermaye yatırımı planlanırken, yatırım programında yer alan 3.008 adet projeye 64,9 milyar TL ödenek tahsis edildi. Böylece ödeneklerde bir önceki yıla göre yüzde 21,3 artış sağlandı. Kamu yatırımlarında eğitim, sağlık, içme suyu ve kanalizasyon, sulama, bilim-teknoloji, bilişim ve başta demiryolu, liman, lojistik merkezleri olmak üzere ulaştırma sektörlerine öncelik verildi.

Raporun yayımlanmasına katkı sağlayan firmalar:

Ardex Yapı Malzemeleri, Dizayn Grup, E.C.A Serel, Ege Seramik, Fibrobeton Yapı Elemanları, Işıklar Yapı Ürünleri, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Ak Alev Manyezit Levha (Modelpan), İnper Perlit İnşaat Sanayi (Perstone), Seranit Grup, Şişecam Düzcam, Tarkett Aspen Zemin Kaplamaları, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Urtim Kalıp ve İskele Sistemleri, Vitra Artema ve YEM Fuarcılık.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina