Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - İnşaat sektörü Şubat’ta hareketlendi
İnşaat sektörü Şubat’ta hareketlendi

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), açıkladığı Hazır Beton Endeksi’yle inşaat, bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koydu. Aralık ayındaki dip değerinden sonra Faaliyet Endeksi’ndeki yükselmenin göze çarptığı Şubat ayı raporunda, sektörün beklentisinin hala yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi, Şubat ayını yüzde 0,6 oranında artışla kapattı. 15 Temmuz 2016’dan bu yana ilk defa eşik değerinin üzerine çıkan Hazır Beton Endeksi, 99,78 seviyesinden 100,38’e çıktı. Eşik değerinin üzerine çıkılmasının hazır beton ve inşaat sektörlerindeki hareketlenmenin en net göstergesi olduğunu, ancak Hazır Beton Faaliyet ve Güven Endekslerinin eşik değerin altında olmasının, sektördeki ivmenin henüz yeterli olmadığını ortaya koydu.

Şubat ayında sınırlı yükselişine devam eden Güven Endeksi, yüzde 0,5 artış gösterdi. Ancak bu değer, hazır beton sektöründe ekonomiye olan güvenin oldukça sınırlı olduğunu göstermeye devam etti. Ankete katılanların yüzde 76’sı yeni yatırım yapmayı düşünmediğini belirtirken, yeni bir istihdamı düşünenlerin oranı yüzde 20’de kaldı.

Faaliyet Endeksi’ndeki artış, yukarı yönlü harekete işaret etti

Faaliyet Endeksi’ndeki yüzde 1,5 oranındaki artış, Şubat ayında inşaat faaliyetlerinde ve hazır beton üretimindeki yukarı yönlü harekete işaret etti. Ankete katılan firmaların yüzde 35’i Şubat ayında satışlarının artmış olduğunu belirtirken aynı oranda üretici, satışlarında geçen aya kıyasla bir değişme olmadığını ifade etti. Önümüzdeki dönem gidişatını göstermesi açısından büyük önem taşıyan Beklenti Endeksi ise yüzde 0,1 oranında geriledi. Anket katılımcılarının yüzde 56’sının satışların artacağını düşünmesi, yüzde 6’sının ise azalacağını belirtmesi, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin geçen aya kıyasla önemli ölçüde iyimser olduğunu gösterdi.

İnşaat yatırımlarında artış bekleniyor

Hazır Beton Endeksi Şubat Ayı Raporu sonuçları ile ilgili görüşlerini açıklayan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, şunları söyledi: “Beklenti Endeksi’nin hala diğer endeks türlerinden yüksek olması, sektörün önümüzdeki 3 ayda inşaat yatırımlarında bir artış beklediğinin en net göstergesidir. Diğer taraftan Faaliyet Endeksi’nin yükselişe rağmen hala eşik değer altında olması, sektördeki hareketlenmenin yeterli düzeyde olmadığına işaret etmektedir. Uygulamaya yeni konulan konut satışlarında KDV düzenlemesi, gayrimenkul sertifika uygulaması, alternatif finansman yöntemleri, kentsel dönüşümdeki yeni uygulamalar ve kamu yatırımlarının artması ile birlikte inşaat sektöründeki yükselme devam edecektir.

Hazır beton endeksinin iyimser tablosuna karşılık geçtiğimiz aylarda da görülen sektörün nakit akışı sorunu devam etmektedir. Ocak ayında yüzde 48’in biraz üzerinde olan tahsilat sürecinde bozulma yaşandığını dile getirenlerin oranının Şubat ayında yüzde 50 olması, nakit akışı açısından sektörde bir iyileşmenin olmadığını ortaya koymaktadır.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina