Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2015
İş Makinası - İş makineleri sektörü mega projelere odaklandı
İş makineleri sektörü mega projelere odaklandı

İMDER Başkanı Halil Tamer Öztoygar, Türkiye’nin vizyon projeleri olan üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve otoyolları, İstanbul Kanal Projesi ve kentsel dönüşümle birlikte iş makineleri sektörünün canlanacağını söyledi.

Sektörün 2014 yılı ticaret hacminin 6,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten İMDER (Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği) Başkanı Öztoygar, bu projelerin istenildiği gibi yürütüldüğü takdirde ticaret hacminin 2023 yılında 30 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

Öztoygar, 2014 yılında yüzde 30 küçülme beklenmesine rağmen üçüncü havalimanı inşaatının da etkisiyle bu oranın yüzde 15 olarak gerçekleştiğini söyleyerek sektörü şu rakamlarla değerlendirdi: “2014 yılı, inişli çıkışlı bir yıl oldu. 2014 yılında komşu ülkelerde yaşanan problemler ve ülkemizdeki bazı ekonomik sıkıntılara rağmen 11 bin 500 makine satış adedine ulaşıldı. 2013 yılında bu rakam 13 bin 200 idi. Dövizdeki dalgalanma ve büyüme hedefi unsurları sektörü etkiliyor. İş ve inşaat makinelerinin son 3 yıldır tüm makine sektörünün yüzde 10’unu oluşturduğu dikkate alınırsa 2014 yılı ihracatımız 2013 yılıyla aynı kalarak 1 milyar 421 milyon dolar gerçekleşti, ihracatımızda sadece yüzde 1 daralma oluştu.”

İstanbul’da satılan iş makinelerinin sektörün yüzde 35’ini oluşturduğuna dikkat çeken Halil Tamer Öztoygar, İzmir’de de satış rakamlarında artış görüldüğünü söyledi.

“2015 yılında 12 bin 500-13 bin satış barajının altına düşmemeyi hedefliyoruz”

Haziran ayında yapılacak seçimlerin ekonomiyi etkileyeceğini söyleyen Öztoygar, 2023 vizyonu doğrultusunda 10 milyar dolar ihracat, yıllık 20 bin adet iş ve inşaat makinesi satışının hedeflendiğini kaydederek geleceğe dair yaptığı değerlendirmelerde şu ifadeleri kullandı: “Bu satış rakamıyla dünyada ilk 6, Avrupa’da ilk 3 pazar arasına gireceğiz. 2015 yılında ise ABD’nin dövizdeki tavrı ve çeşitli dış faktörler göz önüne alındığında 2014’ten çok farklı bir yıl yaşamayacağımızı öngörüyoruz. 2015 yılında başlayacak ve hâlihazırda bekletilen projeleri göz önüne aldığımızda 12 bin 500-13 bin satış barajının altında bir rakama düşmemeyi hedefliyoruz. İhracatta ise yüzde 7 ile 10 arası bir artış bekliyoruz.”

10 yıl içinde 200 ülkeye ihracat hedefi ve bu hedefin gerçekleşmesi için 4 milyar dolarlık yatırım yapılması dikkate alındığında yabancı yatırımcıların çok önemli olduğunu hatırlatan Başkan Öztoygar, konu hakkındaki görüşlerini şu şekilde sürdürdü: “Birçok firma Türkiye’de yatırımı düşünüyor. Ancak yaşanan dalgalanmalardan dolayı Türkiye’ye yatırımlarını erteleyen firmalar oldu. Türkiye’de büyüme motorlarının başında inşaat sektörü geliyor. Açıklanan birçok projenin hayata geçmeye başladığını görüyoruz. Bu vizyon çerçevesinde iş ve inşaat makineleri sektörünün hedefi yakalayacağını düşünüyoruz.”

“Uzak Asya’daki 60 ülke ihracat pazarımız haline geldi”

Halil Tamer Öztoygar, İMDER üyesi olan Hidromek’in Tayland’da önemli bir yatırım gerçekleştirdiğini belirterek “Böylece Uzak Asya’da bulunan 60 ülke ihracat pazarımız haline geldi.” dedi. Öztoygar, Türkiye’nin imalatçısının asıl amacının ihracat olması gerektiğinin önemini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Bazı üyelerimiz ihracat konusunda çok başarılı durumdalar, özellikle Kuzey Afrika bölgesinde çok büyük avantajları var. Yeni pazarlar ise Güney Amerika, Kuzey Amerika, Uzak Asya ve Kuzey Asya. Var olan pazarlardan pay almak zorlu bir süreç. Bu nedenle keşfedilmemiş pazarlara gitmek çok daha etkili ve hızlı sonuç alınabilir durumda. Afrika kıtasında kat edecek daha çok yolumuz var. Türk firmalarının ihracatta doğru bakış açısı edindiğini düşünüyoruz.”

“Türkiye’de 15-20 adet yıkım ekskavatörü satılıyor”

Kentsel dönüşümün ilk etabının 15 yılda tamamlanması üzerine belirlenen hedefte ağır kalındığını vurgulayan Öztoygar, “Kentsel dönüşümün iş makineleri sektörüne faydasını göreceğiz. Şu an Türkiye’de maksimum 15-20 adet yıkım ekskavatörü satılıyor. 2016 yılından sonra kentsel dönüşümün hızlanacağını düşünüyoruz. İnşaat sektörünün yüzde 30’unu iş ve inşaat makineleri oluşturuyor. Kentsel dönüşümün 300-400 milyar dolar arasında bir maliyeti olacağı düşünülüyor. 15 yıl kapsamında değerlendirdiğimizde sektörümüz için 70 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşacak.” şeklinde konuştu.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina