Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2015
İş Makinası - İş makineleri sektörünün zor yılı
İş makineleri sektörünün zor yılı

2008’de başlayarak tüm dünyayı etkileyen krizin ardından gelişmekte olan ülkeler hızlı bir büyüme sürecine girmiş, gelişmiş ülkeler ise geride kalmıştı. Bir kara delik gibi dünyanın tüm kaynaklarını kendine çeken Çin, iş makineleri sektörü açısında da büyük önem taşıyor; sektörün önde gelen üreticileri ardı ardına yatırım kararlarını açıklıyorlardı.

Ancak geçen zaman içerisinde rüzgâr tersine döndü ve günümüzde dünyayı tekrar gelişmiş ülkeler taşımaya başladı. Sektörde açıklanan 2015’in ikinci üç aylık dönemine ait finansal sonuçlar bu durumu teyit ediyor. Kuzey Amerika, Japonya, Hindistan, Avrupa ve kısmen Orta Doğu olmak üzere pazarın arttığı veya sabit kaldığı başka bir bölge bulunmuyor. Çin, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerde pazarın yüzde 50’yi aşan oranlarda daraldığı belirtiliyor. Enerji ve madencilik sektörlerine yapılan satışlar, düşmeye devam eden fiyatlar sebebiyle dibe vurdu.

İşte sektörün önde gelen firmalarının yılın ikinci üç aylık dönemindeki performansları…

Caterpillar 2015 yılı için ciro beklentisini 1 milyar dolar azaltarak 49 milyar dolara çekti. Diğer para birimleri karşısında güçlenen doların olumsuz etkisini de yaşayan firmanın yılın ikinci çeyreğindeki gelirleri geçen yıla kıyasla yüzde 13 azalarak 12,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Firmadan yapılan açıklamada, sene başındaki tahminlere paralel olarak madencilikteki ciddi yavaşlamanın devam ettiği, Çin ve Brezilya’da inşaat kaynaklı makine talebinin düşük seyrettiği ve petrol sektöründen gelen yeni siparişlerde azalma olduğu vurgulandı.

Komatsu’nun Japon Yeni (JPY) bazındaki satışları geçen yılın aynı üç aylık dönemine kıyasla yüzde 3,1 azalarak 446,1 milyar JPY (yaklaşık 3,66 milyar dolar) oldu. Firma yıl geneli için 1.880 milyar JPY olan ciro tahminini değiştirmedi.

Kuzey Amerika, Japonya ve diğer bazı gelişmiş ülkelerde inşaat, madencilik ve genel hizmete yönelik makine satışlarında iyileşme gözlenmesine rağmen başta Çin olmak üzere diğer gelişmekte olan ülkelerde azaldığı belirtildi.


Volvo’nun bu dönemdeki cirosu İsveç Kronu (SEK) bazında yüzde 5 artarak 15.419 SEK olurken, firmanın makine teslimatları ise başta Çin ve Rusya olmak üzere daralan talep sebebiyle yüzde 24 oranında azaldı.

Kuzey Amerika dışında hemen tüm pazarların daraldığının belirtildiği açıklamada döviz kurlarındaki olumlu değişimler, ürün çeşitliliği ve uygulanan verimlilik programı kapsamında satış gelirlerinde ve karlılıkta artış sağlandığı belirtildi.

Hitachi’nin Kuzey Amerika’da yüzde 25, Japonya’da yüzde 7, Orta Doğu’da yüzde 44 ve Hindistan’da yüzde 19 artan satışlarına karşı Çin’deki yüzde 43, Rusya’daki yüzde 61 ve Okyanusya’daki yüzde 21’lik daralmanın etkisiyle bu dönemdeki satışları geçen yıla kıyasla yüzde 5,5 azalarak 177,4 milyar JPY (yaklaşık 1,5 milyar dolar) olarak gerçekleşti.

Çin’deki daralmada zayıflayan emlak piyasasının ve azalan kamu yatırımlarının önemli oranda etkili olduğu belirtildi. Kuzey Amerika’da konut inşaatlarından gelen talepteki artışının enerjiye bağlı talepteki azalmayla dengelendiği kaydedildi. Avrupa pazarı dengeli kalırken, zayıf madencilik faaliyetleri sebebiyle Uzakdoğu Asya bölgesinde ciddi gerileme yaşandığı ifade edildi.

CNH (Case ve New Holland) küresel ağır iş makineleri pazarının yüzde 18, hafif iş makineleri pazarının ise yüzde 1 azaldığını açıkladığı raporunda, yılın ikinci üç aylık dönemindeki satışlarının geçen yıla kıyasla yüzde 20,5 azalarak 740 milyon dolara gerilediğini açıkladı.

Firma satışlarının yüzde 58’ini NAFTA ülkelerinde, yüzde 20’sini Avrupa-Orta Doğu-Afrika ülkelerinde, yüzde 12’sini Latin Amerika’da ve yüzde 10’unu ise Asya Pasifik bölgesinde gerçekleştirdi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina