Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - İş ve istif makineleri sektörü 2016’yı kayıpsız tamamladı
İş ve istif makineleri sektörü 2016’yı kayıpsız tamamladı

Yoğun ve karışık gündemi ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en zorlu yılları arasında gösterilen 2016, iş ve istif makineleri sektörünün kan kaybetmeden tamamlamayı başardığı bir yıl olarak tarihe geçti. Yılın ikinci yarısından sonra yaşanan talihsiz olayların ve döviz kurundaki dalgalanmaların satışları olumsuz etkilemesine rağmen 2016 yılındaki iş makinesi satışları 2015’e kıyasla yüzde 3,1, istif makineleri satışları ise yüzde 1,3 oranında arttı.

İMDER ve İSDER tarafından açıklanan tahmini rakamlarına göre üye firmalar tarafından Türkiye’de, 2016 yılı genelinde 11.560 adet yeni iş makinesi ve 10.540 adet yeni istif makinesi satıldı.

İMDER (Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği) tarafından açıklanan tahmini pazar rakamlarına göre, Türkiye’de İMDER’e üye firmalar tarafından Aralık 2016 ayı içerisinde satılan yeni iş makinesi sayısı, 2015’in aynı ayına kıyasla yüzde 18 azalarak 940 adet olarak gerçekleşti. 2016 genelindeki iş makinesi satışları ise 2015’e kıyasla yüzde 3,1 artarak 11.560 adede ulaştı.

İSDER (İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği) tarafından açıklanan tahmini rakamlara göre Aralık 2016 ayı içerisinde Türkiye’de İSDER’e üye firmalar tarafından 760 adet yeni istif makinesi satıldı. Bu rakam 2015’e kıyasla yüzde 31,8’lik dramatik bir azalışı ifade ediyor. Yılın 12 ayı genelindeki istif makinesi satışları ise geçen yıla kıyasla yüzde 1,3 artarak 10.540 adet oldu.

Üye firmaların satışları çerçevesinde iş makineleri sektörünün yaklaşık yüzde 90’ını temsil ettiği belirtilen İMDER ve sektörün yaklaşık yüzde 70’ini temsil eden İSDER, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak, üye olmayan firmaların tahmini satışlarını yıl sonu rakamlarına eklemedi. Dolayısıyla açıklanan rakamlar sadece üye firmaların satışlarını kapsıyor.

İMDER rakamlarına göre sektörde kazıcı yükleyici ve paletli ekskavatörlerin hakimiyeti devam ediyor. Mini makine satışlarında kayda değer bir artış olmaması, bununla birlikte inşaatlarda ve tarımda kullanımı hızla yaygınlaşan telehandlerların ise en çok satılan ilk 5 makine kategorisi arasında yer alması dikkat çekiyor.

Detaylı istif makinesi satış rakamları ise akülü makinelere olan talebin her geçen gün arttığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Not: İMDER’e üye olan firmaların toplam iş makineleri pazarının yaklaşık yüzde 90’ını, İSDER’e üye firmaların ise toplam forklift pazarının yüzde 70’ini oluşturduğu tahmin ediliyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina