Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - İhracata odaklanan maden sektöründe gözler ABD pazarında
İhracata odaklanan maden sektöründe gözler ABD pazarında

İhracata odaklanan maden sektöründe gözler ABD pazarında

2019’un ilk dokuz ayında maden ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %5,10’luk bir düşüş yaşayan maden sektörü, 2018 yılında 4,56 milyar dolarlık ihracatına karşılık 2019 yılı sonunda 5 milyar dolar ihracat hedefliyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, yaptığı açıklamada sektörün yıl sonu hedeflerine ulaşmasında Amerika pazarının önemine işaret etti.

Türkiye’de 60 maden türünde üretim yapıldığını ve 150 farklı türde doğal taş çeşitliliği bulunduğunu belirten Aydın Dinçer, çevreye duyarlı sürdürülebilir bir madencilik anlayışıyla bu zenginliğin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dinçer, Türkiye’nin ithal kömür, demir cevheri, altın, bakır, kurşun, çinko ve birçok maden ve metale her yıl yaklaşık 25 milyar dolar ödediğini de sözlerine ekledi.

ABD’nin 3 milyar dolarlık ithalatını Türkiye tek başına karşılayabilir

Birlik olarak hem madende ithalatın azaltılması hem de ihracatın arttırılması için yoğun çalışmalar yürüttüklerini ifade eden İMİB Başkanı Aydın Dinçer, madencilik sektörünün önemli bir kalemini oluşturan doğal taş ürünleriyle Amerika’ya ihracat yaptıklarını kaydetti. ABD’ye yapılan 400 milyon dolarlık doğal taş ihracatını artırmak için Eylül ayında Türkiye’ye gelen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile ikili görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Dinçer, Amerika’nın dünya genelinde 3 milyar dolar değerinde doğal taş ithalatı gerçekleştirdiğini, Türkiye’nin bunu tek başımıza karşılayacak güce sahip olduğunu vurguladı.

“2023’te hedefimiz en yüksek ihracat rakamlarına ulaşabilmek”

İMİB Başkanı Dinçer hem yılı hedeflere ulaşarak tamamlamak hem de geleceğe yönelik olarak ticaret heyeti organizasyonları düzenlediklerini aktardı. Aydın Dinçer, 2018 ayının Kasım ayından bu yana 16 ülkeye Türk doğal taşını tanıtmak için ticaret heyeti organizasyonları düzenlediklerini, son olarak 25-28 Eylül tarihleri arasında dünyanın en büyük buluşması olan Marmomac 2019 Doğal Taş Fuarı’nda olduklarını aktardı. 60 ülkeden 68 bin sektör profesyonelinin hazır bulunduğu fuarda, Türk doğal taşını tanıttıklarını dile getiren İMİB Başkanı Dinçer, “Maden konusunda çok zenginiz. Maden ihracatımızın yarısını doğal taş oluşturuyor. Türkiye doğal taş rezervi açısından dünyanın yüzde 33’ünden fazlasına sahip. Bu zenginliğimizi değerlendirmek zorundayız. Doğru, çevreye duyarlı sürdürülebilir bir madencilik ile istikrarlı ilerleyerek 2023’te daha da yüksek ihracat rakamlarına ulaşacağız.” dedi

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina