Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2024
İş Makinası - İNŞAAT FAALİYETLERİNDE KAYDA DEĞER BİR ARTIŞ BEKLENMİYOR
İNŞAAT FAALİYETLERİNDE KAYDA DEĞER BİR ARTIŞ BEKLENMİYOR

İNŞAAT FAALİYETLERİNDE KAYDA DEĞER BİR ARTIŞ BEKLENMİYOR

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) “Hazır Beton Endeksi” 2024 Ocak Ayı Raporu’na göre 2024 yılının ilk ayında, inşaat sektöründeki faaliyetlerde yavaşlama devam ederken, beklentilerde ve güvende de kayda değer bir artış olmadı.

Rapora göre, Faaliyet Endeksi’ndeki kasım ayında başlayan yavaşlama negatif tarafta yoluna devam ederken, aralık ayındaki yukarı yönlü eğilim ocak ayında yeniden tersine döndü. Son 3 aydır tüm endeksler eşik değerin altında yer almakla birlikte bunlar arasında sadece Faaliyet Endeksi’nin eşik değeri zorladığı görüldü. Hem Beklenti hem de Güven Endeksleri ocak ayında sınırlı bir yükseliş göstermiş olmakla birlikte negatif tarafta kalmaya devam etti. Bu kapsamda 2024 yılının ilk çeyreğinde Faaliyet Endeksi’nde ciddi bir yükseliş beklenemeyeceği belirtildi.

Ocak ayında tüm endeksler, geçen yılın aynı ayına kıyasla azalış gösterdi. En fazla daralma Güven Endeksi’nde, en düşük ise Beklenti Endeksi’nde gerçekleşti. Her 3 endeks de ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre azalarak eşik değerin altında kaldı.

Beklenen faiz indirimi sektöre can katacak

Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan THBB Başkanı Yavuz Işık,

Konut satış rakamlarına göre Türkiye 2023 yılını, 8 yıl öncekine yakın satış rakamları ile kapatmış görünmektedir. Yıllık 1 milyon 289 binlik konut satış rakamını 2015 yılında aşan Türkiye, geride bıraktığımız yıl 1 milyon 225 binde kalmıştır. Toplam satışlarda görülen yüzde 17,5’lik daralma, ipotekli satışlarda yüzde 36’yı geçmiş durumdadır. Hem ilk el hem de ikinci el satışlarda ortaya çıkan bu daralmada kuşkusuz en büyük pay tüketici tarafında finansmana erişimde yaşanan sorundur. 2024 yılının ikinci yarısından itibaren beklenen faiz indirimlerine paralel olarak bankacılık kesiminin konut kredilerine erişimi rahatlatması sonrasında sektörde canlılık meydana geleceği öngörülmektedir” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina