Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - İnşaat sektörü 2020’yi olumlu sonuçlarla ve beklentilerle tamamladı
İnşaat sektörü 2020’yi olumlu sonuçlarla ve beklentilerle tamamladı

İnşaat sektörü 2020’yi olumlu sonuçlarla ve beklentilerle tamamladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından açıklanan “Hazır Beton Endeksi” 2020 Aralık Ayı Raporu’na göre faiz indirimleri ile birlikte normalleşme adımlarının hızlandığı haziran ayından itibaren başlayan rüzgâr, inşaat sektörü açısından hâlen dinmedi ve sektör yılı pozitif tarafta kapattı.

İnşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli gösterge olan rapora göre son yedi aydır inşaat faaliyetlerindeki yukarı yönlü hareket devam ediyor. Faaliyet Endeksi’nin en yüksek değeri ile yılı kapattığı görülen raporda, Beklenti Endeksi’nin de kasım ve aralık aylarındaki yükselişle birlikte yılı pozitif tarafta tamamladığı açıklandı. Yıl genelinde sadece haziran ayında eşik değeri aşan Güven Endeksi’nin de yılın sonuna doğru yükselişe geçmesi, raporda dikkat çeken diğer bir unsur oldu.

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Temmuz-ağustos-eylül döneminde, yani 3. çeyrekte ekonominin toparlanmasına imkân tanıyan düşük faiz öncesinde 8 çeyrek daralan inşaat sektörü %6,4 büyümüştür. 2008 küresel krizinde dahi 7 çeyrek daraldıktan sonra %8 büyüyen inşaat sektörünün 8 çeyrek üst üste daralma göstermesi dikkat çekicidir.” dedi.

İnşaat dışında herhangi bir sektörün 8 çeyrek yani 2 yıl boyunca negatif büyüme göstermediğine dikkat çeken Yavuz Işık, “Bunun anlamı, inşaat ve ona girdi veren imalat sektörleri için yalnızca 2020 yılı değil aynı zamanda 2019 da oldukça zor bir yıl olmuştur.” diye konuştu.

Faiz indirimleri ile birlikte normalleşme adımlarının hızlandığı haziran ayından itibaren başlayan rüzgârın inşaat sektörü açısından hâlen dinmemiş olduğunu ifade eden Yavuz Işık, “Bu durum sektörün yelkenlerini şişirmesine imkân tanımaktadır Yılın son çeyreğinde bu etkinin azalmış olduğu görülmekle birlikte inşaat yılı pozitif tarafta kapatmıştır” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina