Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - İnşaat sektörü ekonomideki büyümeden payını alamıyor
İnşaat sektörü ekonomideki büyümeden payını alamıyor

İnşaat sektörü ekonomideki büyümeden payını alamıyor

Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından hazırlanan ‘Hazır Beton Endeksi 2019 Kasım Ayı Raporuna göre Eylül ayında inşaat faaliyetlerinde başlayan hareketlilik kasım ayı ile birlikte üçüncü ayını geride bırakırken hem sektöre güven hem de geleceğe dönük beklenti de eşik değerin altında kaldı.

Raporu değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Eylül ayında başlayan hareketlilik kasım ayı ile birlikte üçüncü ayını geride bıraktı. Ancak, Güven Endeksi’nin hâlen en düşük endeks olarak kalmaya devam etmesi ve Beklenti Endeksi’nin de eşiğin altında kalması ve aşağı yönlü hareketi inşaat sektöründeki yükselişin ne derece sürdürülebilir olduğu sorusunu beraberinde getiriyor.” dedi.

Türkiye ekonomisinin 2019 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde %0,9 büyüdüğünü ifade eden Yavuz Işık, “Son üç çeyrektir negatif tarafta olan Türkiye ekonomisi bu çeyrekte pozitif büyümeyi yakalamıştır. Ancak, inşaat sektörü diğerlerine kıyasla bu çeyrekte iyi bir performans sergileyememiş ve %7,8 daralmıştır. Son 15 ayda inşaat sektörü ortalamada %8,7 küçülmüştür ki diğer hiçbir sektörde bu oranda bir gerileme söz konusu değildir.” diye konuştu.

“Son çeyrekte inşaat sektöründe yukarı yönlü hareket başlamıştır”

İnşaat sektörüyle ilgili değerlendirmelerini paylaşan Yavuz Işık, “Beton Endeksindeki 3 aylık yükseliş ve inşaat sektöründeki diğer öncü göstergeler, 2019 yılının son çeyreğinde inşaat sektörünün yukarı yönlü harekete başladığını ortaya koymaktadır. Ekim ayında 140 bini aşan konut satış rakamı gerçekleşmiştir. Özellikle ipotekli konut satışında çok ciddi bir artış görülmektedir. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %525 oranında artış göstererek 50 bini geçmiştir. Ne var ki ilk el konut satışları hâlen istenilen düzeyin uzağında görülmektedir. İlk el konut satışları geçen yıla göre %33’lük bir düşüş sergilemiştir.” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina