Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - İNŞAAT SEKTÖRÜ FİNANSMAN KISKACINDA
İNŞAAT SEKTÖRÜ FİNANSMAN KISKACINDA

İNŞAAT SEKTÖRÜ FİNANSMAN KISKACINDA

İnşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) “Hazır Beton Endeksi” 2023 Eylül Ayı Raporu açıkladı.

Rapora göre, ağustos ayındaki yükselişin ardından eylülde yeniden aşağı yönlü hareket eden Faaliyet Endeksi, buna rağmen eşik değerin üzerindeki konumunu korudu. Temmuz ayında dip yapan Beklenti Endeksi ağustostaki yükseliş sonrası, eylülde sabit kalarak, eşik değerin altında kalmaya devam etti. Güven Endeksi ağustosta eşik değere yakın bir konumda iken eylülde sınırlı bir azalış ile eşik değerin altına indi. Endeks değerlerinin tamamında görülen bu azalma sonrasında Hazır Beton Endeksi eşik değere geriledi.

Geride kalan eylül ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre yükseliş gösterdi. En yüksek artış Faaliyet Endeksi’nde, en az artış ise Beklenti Endeksi’nde gerçekleşti. Beklenti ve Güven Endekslerinin, artışa rağmen eşik değerin altında kalması dikkat çekti. 3 endeksin de geçen yılın aynı ayına kıyasla pozitif durumda olması nedeniyle Hazır Beton Endeksi de yükseliş gösterdi.

“İnşaat sektörünün tüm bileşenleri ile yoluna devam etmesi gerekiyor”

Kredilerdeki yavaşlamanın inşaat sektörünü zorladığını vurgulayan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, şunları söyledi:

Mayıs ayının sonundan itibaren seçim atmosferinin bitmesi ve yeni ekonomi yönetiminin politika değişimiyle birlikte bir yandan talep diğer yandan maliyet enflasyonu ile mücadele için çalışmalar başlamıştır. Bunun en belirgin sonucu da kendini yükselen faiz hadleri ile göstermiştir. Politika faizindeki artışlar ile Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin tasfiyesine yönelik atılan adımlar birleşince faizdeki yükseliş hızlanmıştır.

Tüm bunların üzerine bankaların kredi verme iştahındaki azalma da eklenince finansmana erişim iyice zorlaşmış durumdadır. Yalnızca inşaat sektörü oyuncularının kullandığı ticari kredilerin değil aynı zamanda konut kredilerindeki zayıflama da inşaat sektörünü önümüzdeki dönemde zorlayacaktır. Tüketici kredileri haziran başından itibaren yavaşlamış durumdadır. Haziran ayından itibaren haftalık bazda 4 hafta negatif büyüyen tüketici kredilerinde haftalık artış hızı %1’in altında kalmıştır. Ticari krediler ise tüketici kredilerine kıyasla daha ileri bir tarihte, yaklaşık olarak temmuz ayının sonunda yavaşlama göstermiş durumdadır. Haftalık bazda 2 kez daralma gösteren ticari krediler son 3 haftadır istikrarlı bir artış trendindedir.

Bir yandan enflasyonla mücadele ederken aynı zamanda ılımlı bir büyüme sürecinin sağlanması için finansmana erişim kolaylaştırılmalıdır. İnşaat sektörü gibi ülke ekonomisinin dinamosu mahiyetinde ve istihdamı sırtlanan bir sektörün tüm bileşenleri ile yoluna devam etmesi gerekmektedir.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina