Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - İnşaat sektörü gelecek için ekonomik reform programına odaklandı
İnşaat sektörü gelecek için ekonomik reform programına odaklandı

120 üyesiyle Türkiye’deki taahhüt işlerinin yüzde 70’ini, yurtdışında yapılan işlerin ise yüzde 90’ını gerçekleştiren Türkiye Müteahhitler Birliği, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin 6 ayda 9,2 milyar dolarlık proje üstlendiğini duyurdu.

“Yeni Sistem, Yeni Dönem, Yeni Beklentiler” başlıklı Temmuz 2018 İnşaat Sektörü Analizi’nde, küresel ve ulusal ekonomik göstergeler ışığında sektörle ilgili değerlendirmeler yapılırken faaliyetlerin geleceğine yönelik tespitlerde bulunuldu.

Yeni dönemde uygulanması zorunlu tedbirlerin başında gelen mali ve parasal sıkılaştırma tedbirlerinin kısa ve orta vadede inşaat faaliyetlerini daha da yavaşlatabileceği vurgulanan analizde, “Kısa vadeli sonuçları ne olursa olsun, etkin bir ekonomik reform programının uygulamaya konması, orta-uzun vadede genel ekonomiyle birlikte inşaat sektöründe de sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek hem altyapı yatırımlarının sürekliliği hem de uluslararası finansman boyutu açısından fayda sağlayacaktır.” denildi.

“Ekonominin tek elde toplanması memnuniyet yarattı”

Analizde iş dünyasının ve yatırımcılarının Cumhurbaşkanlığı hükümet isteminin ilk kabinesine ilişkin gelişmelerin ve verilen mesajların yakinen takip edildiği paylaşılırken, “Yeni dönemde ekonominin tek elde toplanması memnuniyet yarattı. Bakan Albayrak’ın verdiği piyasa dostu mesajlar, ekonomi çevrelerince yapılan istişare toplantıları ve yapısal reform içeren kapsamlı bir ekonomik paketin Ağustos ortasına kadar açıklanacağı beklentisi, piyasalarda bir miktar toparlanma yaşattı. Küresel konjonktürler ile birlikte, önümüzdeki birkaç yıllık dönemin Türkiye ekonomisi açısından çetin geçeceği düşünülebilir ancak ihtiyaç duyulan tedbirler alındığı takdirde orta-uzun vadede ekonominin çok daha olumlu bir konumda olabileceği belirtilmektedir.” denildi.

2018 yılı ilk yarısında yurtdışı müteahhitlerinin 9,2 milyar ABD Doları tutarında yeni proje üstlendiği belirtilen Temmuz 2018 İnşaat Sektörü Raporu’nda genel ekonomi ve sektöre ilişkin şu tespitlerde bulunuldu:

2018 ilk yarıyılda Türkiye’deki konut değişim oranları %1,3 oranında gerileyerek 646,032 adet olarak gerçekleşti.

• İnşaat harcamaları yüzde 30 genişleyerek büyümeye 144,5 milyar TL katkı sağlamaya devam etti.

• Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından Temmuz ayında önümüzdeki döneme yönelik beklentiler aylık bazda 2,4 puan artarak sınırlı iyileşme göstermiştir.

• Mevcut göstergeler ve dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle tüm girdi maliyetlerinde oluşan artışın yanı sıra aylık ortalama %1,8 seviyesine çıkmış olan konut kredisi faizlerinin de yükseliş eğilimi dikkate alındığında, sektörün desteklenmeye devam etmesi önem arz etmektedir.

• Önümüzdeki dönemde büyük ölçekli kamu yatırımlarının ve kentsel dönüşüm sürecinin inşaat faaliyetlerini desteklemeye devam etmesi beklenmektedir. Öte yandan yüksek finansman gereksinimi bulunan altyapı projelerinin seyri açısından piyasa koşulları önem taşımaktadır.

• Belirgin düzeyde artış ivmesi kazanan enerji fiyatları; Suudi Arabistan, Cezayir, Türkmenistan gibi Türk müteahhitlik firmalarının referanslarının güçlü olduğu pazarlardaki yatırım ortamı ve finansman koşullarına olumlu yansıyacaktır. Rusya ile ilişkilerimizdeki normalleşme ile birlikte 2018 yılında üstlenilen proje bedelinin yeniden 20 milyar ABD doları bandına ulaşabileceği değerlendiriliyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina