Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - İnşaat sektörü hareketlense de beklentiler zayıf kaldı
İnşaat sektörü hareketlense de beklentiler zayıf kaldı

İnşaat sektörü hareketlense de beklentiler zayıf kaldı

Düşük seyreden ipotekli satışlarla artan maliyetlerin kıskacına giren inşaat sektöründe, her ne kadar yılın ikinci ayında faaliyetler kısmen canlansa da geleceğe dair beklentiler zayıf kaldı.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) “Hazır Beton Endeksi” 2022 Şubat Ayı Raporu’na göre bütün endekslerde şubat ayında, ocak ayına kıyasla bir yükseliş görüldü. Ocak’ta 20 ayın en düşük değerini gören faaliyet endeksi eşik değeri aşarken, güven endeksi de eşik değerin hemen üzerine çıktı. Güvendeki yükselmeye rağmen beklentinin en düşük değere sahip endeks olarak kalması ise dikkat çekici oldu. Birleşik Hazır Beton Endeksi, faaliyet ve güvendeki artış ile yükselmiş olsa da eşik değerin hemen altında kaldı.

Geçen yılın aynı ayına göre ise 2022 yılının şubat ayında, faaliyet hariç diğer endekslerde bir gerileme görüldü. Faaliyette sınırlı bir yükseliş yaşanmış olsa da özellikle beklenti düzeyinin geçen yıla kıyasla oldukça düşük kaldığı gözlendi.

Diğer sektörlerle arasındaki fark açılıyor

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık: “Endeks sonuçları bir bütün olarak incelendiğinde, yılın başından bu yana inşaat sektörü özelinde pozitif bir tablodan bahsetmenin çok da mümkün olmadığı anlaşılmaktadır.” dedi.

Geçen yılın ilk ayında 70 bin adet civarındaki konut satış rakamının bu yılın ocak ayında 88 bine ulaşmasına rağmen sektörün beklenti ve güveninin oldukça düşük göründüğünü söyleyen Yavuz Işık: “Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış oranının %20’nin üzerine çıkamadığı anlaşılmaktadır. TÜİK tarafından açıklanan güven endeksleri de inşaat sektörünün, diğer sektörlere kıyasla negatif ayrıştığının sinyallerini vermektedir. Şubat ayı sektörel güven endekslerinde perakende ve hizmet sektörleri 120 değerine yakın iken inşaat sektöründe bu değer 82’dir. Son 3 ayda inşaat güven endeksi ciddi oranda azalmış ve inşaat ile diğer sektörler arasındaki fark 2020 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır.” diye konuştu.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina