Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - İnşaat sektörü hızlandı ancak henüz geçen yılı yakalayamadı
İnşaat sektörü hızlandı ancak henüz geçen yılı yakalayamadı

İnşaat sektörü hızlandı ancak henüz geçen yılı yakalayamadı

İnşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergeler arasında gösterilen ve Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından her ay hazırlanan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Haziran Ayı Raporu açıklandı.

Faaliyette haziran ayında gözle görülür bir iyileşmeye ve yukarı yönlü harekete dikkat çeken rapor, faaliyetteki bu yükselmeye rağmen, geçen yılın haziran ayına kıyasla inşaat sektörünün daha yavaş yol aldığını ortaya koydu.

Rapora göre Beklenti Endeksi’nde bir önceki aya kıyasla ciddi bir değişme olmadı ve eşik değerin üzerinde devam etti. Buna karşılık Güven Endeksi’nin aşağı yönlü hareketinin, pandemi koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için şartların henüz oluşmadığının göstergesi olduğu belirtildi.

“Türkiye yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru ve yüksek faiz sarmalından kurtulmalı”

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “İnşaat sektörü, faaliyetlerdeki hareketliliğe rağmen geçen yılın haziran ayına kıyasla daha yavaş yol almaktadır. Pandemi koşullarının etkisinin azalmasına rağmen başta inşaat maliyetlerindeki artış, konut fiyatlarındaki yükselme, döviz kuru ve faiz seviyesinin yüksek olması, inşaat sektörünün hızını kesmektedir.” dedi.

Ekonomi ve inşaat sektörüyle ilgili değerlendirmelerini paylaşan Yavuz Işık, “OECD’nin en son tahminlerine göre OECD ülkeleri içerisinde pandemiden en hızlı çıkacak olan 2. ülke Çin’den sonra Türkiye görünmektedir, ancak bu noktada inşaat sektörünün durumunun diğer sektörlerden farklılaştığının altını çizmek gerekmektedir. Rakamlara bakıldığında, diğer sektörlere paralel olarak inşaat sektöründeki cironun da artığı anlaşılmaktadır. Zira İnşaat Ciro Endeksi, üretime kıyasla daha fazla artmış görünmektedir. Bunun nedeni konut fiyatlarında ve inşaat maliyetlerinde ortaya çıkan yükseliştir.

İnşaat maliyetlerindeki artışa paralel olarak konut fiyatları da yükseliş göstermiştir. Son bir yıldaki inşaat maliyetlerindeki artış %35’tir. Bir yandan yüksek faiz ile birlikte artan finansman maliyeti diğer yandan döviz kurundaki artışa bağlı ithal girdi maliyetlerindeki artış neticesinde ekonominin yükü ciddi şekilde yükselmiştir. Türkiye’nin yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru ve yüksek faiz sarmalından kurtulmadan sağlıklı bir büyüme yapısına kavuşması ve potansiyelini ortaya koyması beklenmemelidir.” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina